Panama Papers: Σε δυσχερή θέση ο Κάμερον

Panama Papers: Σε δυσχερή θέση ο Κάμερον

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε βραδυφλεγή βόμβα για την κυβέρνηση των Συντηρητικών και το μπλοκ του «Ναι» ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου για τη θέση της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξελίσσεται η εμπλοκή του Ντέιβιντ Κάμερον στην πολύκροτη υπόθεση των Panama Papers. Τις ανησυχίες των Βρετανών ευρωπαϊστών εντείνει και η νέα, αρνητική, τοποθέτηση των Ολλανδών έναντι της Ενωσης, στο δημοψήφισμα της περασμένης Τετάρτης.

Υστερα από σειρά υπεκφυγών, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναγνώρισε, την Πέμπτη, ότι επωφελήθηκε από τα περιουσιακά στοιχεία που διέθετε στο υπεράκτιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που διηύθυνε ο πατέρας του, Ιαν, με έδρα τις Μπαχάμες. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV, ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι το 2010, τέσσερις μήνες προτού αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού, πούλησε τις μετοχές του στο ίδρυμα του πατέρα του, εισπράττοντας περί τις 37.000 ευρώ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμεινε ότι κατέβαλε τους προβλεπόμενους φόρους, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε τίποτα το μεμπτό, από νομική άποψη. Σχεδόν στο σύνολό του, όμως, ο βρετανικός Τύπος εκτιμά πως η κυβέρνηση των Συντηρητικών θα υποστεί πολιτική φθορά, ενισχύοντας την εντύπωση ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ελίτ, με επικεφαλής έναν πρωθυπουργό που δεν διστάζει να εκμεταλλευθεί τα παράθυρα της νομοθεσίας για να μειώσει τα φορολογικά του βάρη.

Η θέση του κ. Κάμερον γίνεται δυσχερέστερη, δεδομένου ότι τη Δευτέρα, λίγες ώρες μετά τις πρώτες αποκαλύψεις για τα Panama Papers, η Ντάουνινγκ Στριτ αρνούνταν να σχολιάσει τις διαρροές, κάνοντας λόγο για «προσωπική υπόθεση» του κ. Κάμερον. Στη συνέχεια, εκπρόσωπός του δήλωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν έχει (σήμερα) συμφέροντα σε υπεράκτια ιδρύματα, ενώ αργότερα διευκρίνισε ότι ούτε η σύζυγος ούτε τα παιδιά του επωφελούνται από υπεράκτιες δραστηριότητες. Μόνο υπό την πίεση των μέσων ενημέρωσης και της αντιπολίτευσης, ο Ντέιβιντ Κάμερον υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει ότι επωφελήθηκε, στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, από τις δραστηριότητες του πατέρα του, ο οποίος πέθανε το 2010, τέσσερις μήνες αφ’ ότου ο γιος του ανέλαβε την πρωθυπουργία.

Οι αποκαλύψεις ήρθαν στην πιο ακατάλληλη στιγμή για τον Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς στις 15 Απριλίου ανοίγει και επίσημα η προεκλογική εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος του Ιουνίου. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν τα στρατόπεδα της παραμονής και της αποχώρησης από την Ε.Ε. πρακτικά ισοδύναμα.

Εντονες αντιδράσεις από το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει 11,5 εκατ. ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων για να τυπώσει 27 εκατ. μπροσούρες, που επιχειρούν να πείσουν τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής. Ο επικεφαλής του Κόμματος της Ανεξαρτησίας, Νάιτζελ Φάρατζ, χαρακτήρισε «εξοργιστική» αυτή την κίνηση, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία δουλειά «να μας λέει πώς πρέπει να σκεφτόμαστε και τι πρέπει να ψηφίζουμε». Αλλά και η εκπρόσωπος της εκλογικής επιτροπής δήλωσε στους Financial Times ότι «η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, αν και δεν υπάρχει θέμα παρανομίας».

Ενθουσιασμό στις γραμμές των Βρετανών ευρωσκεπτικιστών προκάλεσε και η απόρριψη της συμφωνίας εταιρικής σχέσης Ε.Ε. – Ουκρανίας από τους Ολλανδούς ψηφοφόρους, στο δημοψήφισμα της Τετάρτης, με ποσοστό 61,1%. Κατά γενική ομολογία, η ψήφος των Ολλανδών –οι οποίοι είχαν ψηφίσει «Οχι» και στο δημοψήφισμα του 2005 για το Ευρωσύνταγμα– υπερβαίνει κατά πολύ το συγκεκριμένο ερώτημα του δημοψηφίσματος, απηχώντας την αντίθεση μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος στην Ε.Ε. Πάντως, η προσέλευση στις κάλπες περιορίστηκε στο 33%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή