Στη Θεσσαλονίκη ο γαμπρός Eρντογάν

Στη Θεσσαλονίκη ο γαμπρός Eρντογάν

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μεγάλος απών από τη σύναξη ηγετών μεθαύριο Τρίτη στη Θεσσαλονίκη για την υπογραφή της συμφωνίας του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου, ΤΑΡ, θα είναι αναμφίβολα ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Μολονότι παραμένει πρωθυπουργός μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή, οπότε στο συνέδριο του AKP θα «καταθέσει» το αξίωμα του προέδρου του κόμματος που, βάσει καταστατικού, εφόσον βρίσκεται στην κυβέρνηση είναι ταυτόσημο με αυτό του πρωθυπουργού, το σύμφωνο για το υψηλής γεωπολιτικής σημασίας αυτό έργο θα επικυρώσει για λογαριασμό της Τουρκίας ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ετσι ο ενεργειακός «γάμος» Αζερμπαϊτζάν, Γεωργίας, Τουρκίας, Ελλάδας, Αλβανίας, Ιταλίας και (μέσω του προβλεπόμενου διασυνδετήριου αγωγού) Βουλγαρίας θα έχει και τον… γαμπρό του Ταγίπ Ερντογάν. Γιατί ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ εκτός από υπουργός είναι και σύζυγος της μεγάλης κόρης του Τούρκου προέδρου, Εσρά, και ένας εκ των πιθανών υποψηφίων για τη θέση του Νταβούτογλου στο κόμμα και δι’ αυτής στην πρωθυπουργία.

Μάλιστα το 2004 στον γάμο της θυγατέρας Ερντογάν, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, είχαν κληθεί και παραστεί πολλοί ξένοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο Κώστας Καραμανλής, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ, ο πρόεδρος του Πακιστάν στρατηγός Μουσάραφ κ.ά. Το ότι το όνομά του ενεπλάκη αργότερα σε οικονομικά σκάνδαλα που ακούμπησαν και τον ίδιο τον Ερντογάν ή ακόμα η αποκάλυψη της ύπαρξης του ονόματός του στις περιβόητες λίστες του Παναμά, τούτες τις μέρες, δεν δείχνουν να αποτελούν εμπόδιο στην ανερχόμενη πολιτική του καριέρα.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, εκτός απροόπτου, θα ασκεί, τύποις έστω, τα καθήκοντά του την ημέρα υπογραφής της συμφωνίας.

Με δεδομένο ότι η Αγκυρα σε σοβαρά θέματα δεν αλλάζει μαζί με πρόσωπα και την πολιτική της, θεωρήθηκε ότι η παρουσία στην «αγαπημένη του πόλη», όπως είχε αποκαλέσει τη Θεσσαλονίκη σε παλαιότερη επίσκεψή του, θα ήταν και η τελευταία με την ιδιότητα του πρωθυπουργού.

Ομως φαίνεται πως άλλες ήταν οι βουλές του «σουλτάνου». Ο οποίος στέλνει τον γαμπρό του σ’ ένα γεγονός διεθνούς ενδιαφέροντος, αποκλείοντας το νέο πολιτικό του «θύμα» από μια επίσκεψη που είναι βέβαιο πως θα είλκυε τους προβολείς της δημοσιότητας, όπως, εξάλλου, έγινε πριν από λίγες μέρες στη Βοσνία, όπου ο Νταβούτογλου, παρότι πρακτικά καρατομημένος, έτυχε θερμότατων εκδηλώσεων από χιλιάδες ομοθρήσκους του κατά την τελετή των εγκαινίων μεγάλου μουσουλμανικού τζαμιού στο Σεράγεβο και μάλιστα έδειξε να τις απολαμβάνει.

Στη Θεσσαλονίκη βέβαια δεν υπάρχει ισχυρό μουσουλμανικό στοιχείο για να του αποδώσει τιμές. Επρόκειτο όμως μετά την υπογραφή της συμφωνίας να επιστρέψει στην Αγκυρα μέσω Θράκης, όπου οι μουσουλμάνοι θα του επεφύλασσαν υποδοχές σε πόλεις και χωριά, καθώς λόγω (και) του χαμηλού του προφίλ στη μειονότητα θεωρείται ο πιο δημοφιλής Τούρκος πολιτικός μετά τον μακαρίτη Ισμαήλ Τζεμ. Ο Ερντογάν, παρότι δήλωσε δημόσια πως δεν πρόκειται να πει πότε κακή κουβέντα για τον Νταβούτογλου, φρόντισε ωστόσο να του στερήσει την τελευταία (;) αναλαμπή πριν τον στείλει στα τάρταρα της πολιτικής ανυπαρξίας, μαζί με τον προκάτοχό του στην πρωθυπουργία και προκάτοχο του «σουλτάνου» στην προεδρία, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή