Μείωση δικαιούχων και επιστροφή ΕΚΑΣ ενός μηνός

Μείωση δικαιούχων και επιστροφή ΕΚΑΣ ενός μηνός

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To ΕΚΑΣ ενός μηνός θα κληθούν να επιστρέψουν, τελικά, οι περίπου 80.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, που από την 1η Ιουνίου παύουν να πληρούν τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, όπως προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή. Εγκύκλιος του υπουργείου που δεν ορίζει τον τρόπο επιστροφής του ποσού καθορίζει τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, βάσει των οποίων μειώνονται οι δικαιούχοι. Επίσης, παρέχει οδηγίες προς τα ταμεία, προκειμένου οι περικοπές να εφαρμοστούν στο τέλος Ιουνίου (από τις συντάξεις Ιουλίου) και ξεκαθαρίζει ότι το επίδομα δεν θα δοθεί σε όσους συνταξιοδοτηθούν από τις 13 Μαΐου και μετά, ακόμη κι αν πληρούν όλα τα κριτήρια.

Το επίδομα δικαιούνται ήδη συνταξιούχοι, καθώς και όσοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης έως και τις 12 Μαΐου 2016, ήτοι πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/2016. Αντιθέτως, όσοι καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά δεν δικαιούνται το ΕΚΑΣ.

Αναλυτικά, εντός του 2016 ΕΚΑΣ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όσοι:

• Εχουν συμπληρώσει το 65ο έτος. Το όριο ηλικίας δεν ισχύει για συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό 80% και άνω, και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους. Στην περίπτωση που κάποιος δικαιούχος συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας (65ο) εντός του 2016, θα λάβει το ΕΚΑΣ από την πρώτη του επόμενου της συμπλήρωσης του 65ου έτους μήνα.

• Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα δεν υπερβαίνει τις 7.972 ευρώ.

• Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου δεν υπερβαίνει τις 8.884 ευρώ.

• Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 11.000 ευρώ.

Προσοχή: Για τον υπολογισμό των ποσών εξετάζονται τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014.

• Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης του Μαΐου 2016, συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως επιδομάτων, δεν υπερβαίνει τα 664 ευρώ. Μάλιστα, ο κρίσιμος μήνας Μάιος του 2016 πρέπει να είναι μήνας πλήρους συνταξιοδότησης.

Επίσης ξεκαθαρίζεται ότι τα καταβληθέντα από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα ποσά ΕΚΑΣ δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν κατά την εξέταση των παραπάνω εισοδηματικών κριτηρίων.

Το ΕΚΑΣ καταβάλλεται εξ ολοκλήρου στους συνταξιούχους λόγω γήρατος και αναπηρίας, που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή