«Πάγωμα» ειδικών μισθολογίων ή ισοδύναμα

«Πάγωμα» ειδικών μισθολογίων ή ισοδύναμα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πιο κοντά στο να υποστούν νέες μισθολογικές απώλειες βρίσκονται 250.000 εργαζόμενοι που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια. Μετά τις μεγάλες περικοπές του 2012, οι οποίες έφθασαν έως και το 30% του εισοδήματός τους, η κυβέρνηση αποφάσισε για την επόμενη διετία να «παγώσει» τις ωριμάνσεις και τις προαγωγές.

Συγκεκριμένα, δικαστικοί λειτουργοί, κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ιατροδικαστές, μέλη ΔΕΠ πανεπιστημίων, μέλη Ε.Π. των ΤΕΙ, ερευνητές, πρώην μέλη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, γιατροί του ΕΣΥ και εξομοιούμενοι μισθολογικά με αυτούς, διπλωματικοί υπάλληλοι, αρχιερείς, μουσικοί, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μέλη Ε.Π. των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και εκπαιδευτικό προσωπικό στρατιωτικών και εκκλησιαστικών σχολών θα υποστούν νέες μισθολογικές απώλειες.

Αναζήτηση ισοδυνάμων

Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί το «πάγωμα» είναι να βρεθούν ισοδύναμα και μάλιστα άμεσα. Στη διάταξη που κατατέθηκε προχθές το βράδυ στη Βουλή τονίζεται ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν ψηφισθεί τα ισοδύναμα μέτρα και να τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2017. Διαφορετικά, θα «παγώσουν» αυτομάτως οι ωριμάνσεις και οι προαγωγές στα ειδικά μισθολόγια για τη διετία 2017-2018.

Βέβαια, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο του έχει βρει όλους τους κωδικούς και από πού θα γίνουν οι περικοπές που θα καλύψουν τα αντίστοιχα ποσά για τις Ενοπλες Δυνάμεις, ώστε να μην υπάρξει καμία επιβάρυνση στα ειδικά μισθολόγιά τους. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία άλλη διαβεβαίωση από εμπλεκόμενο υπουργείο, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει στην εφαρμογή των νέων σκληρών μέτρων για όσους αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.

Αντιδρούν οι δικαστές

Οι έξι δικαστικές και εισαγγελικές ενώσεις εξέφρασαν την αντίδρασή τους σημειώνοντας ότι στα νέα μέτρα τα οποία πλήττουν για μία ακόμη φορά όλους τους εργαζόμενους πολίτες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα (αύξηση έμμεσων φόρων, μηχανισμός αυτόματης περικοπής επιλεκτικώς για τις δαπάνες που αφορούν μισθούς και συντάξεις κ.ά.) περιλαμβάνεται και το «πάγωμα» («αναστολή») έως 31/12/2018 των μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών των ειδικών μισθολογίων.

Μάλιστα, ρύθμιση αυτή, παρά τη σοβαρότητά της, εισήχθη προς ψήφιση αιφνιδιαστικά και χωρίς οποιαδήποτε ενημέρωση και διαβούλευση, τη στιγμή που η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις που έκριναν αντισυνταγματικές και μη νόμιμες τις αλλεπάλληλες και συσσωρευμένες μεγάλες περικοπές και μειώσεις των αποδοχών και των συντάξεων των ίδιων πάντοτε κατηγοριών.

Οι δικαστικές ενώσεις επισημαίνουν ότι το σύνολο των νέων μέτρων, μεταξύ των οποίων και η «αναστολή» των μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών των ειδικών μισθολογίων, πλήττουν για μία ακόμη φορά τους ίδιους πολίτες, καθώς προστίθενται στα μέτρα που θεσπίζονται και εφαρμόζονται σε βάρος τους εδώ και έξι συναπτά έτη, χωρίς μάλιστα ουσιώδες δημοσιονομικό όφελος.

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις της Ενωσης Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών και Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι οι κύριες συντάξεις τους περικόπτονται άνω του 40%.

Σε σχέση δε με τις συντάξεις που καταβάλλονταν το 2010, η σωρευτική μείωσή τους ανέρχεται σε 80% περίπου, όπως αναφέρουν οι ίδιοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή