Ανεβαίνουν οι τόνοι με την Αγκυρα

Ανεβαίνουν οι τόνοι με την Αγκυρα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύγκρουση σε υψηλούς τόνους προκάλεσε μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας η –επί της ουσίας– μερική επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ως τζαμί, μια και κατά τις ημέρες του ραμαζανιού θα αναγιγνώσκεται κάθε βράδυ προσευχή από το κοράνι, η οποία θα μεταδίδεται από το τουρκικό δίκτυο TRT. Από την τουρκική πλευρά επιχειρήθηκε άμεση σύνδεση ανάμεσα στη συζήτηση για την Αγία Σοφία και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, κάτι που απορρίφθηκε σε έντονο ύφος από το ελληνικό YΠΕΞ. Συγκεκριμένα, κύκλοι του ΥΠΕΞ τόνιζαν ότι: «εάν η Τουρκία δεν έχει ακόμα κατανοήσει ή δεν καταβάλει προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα». Οι ίδιες πηγές απέρριπταν ως «αβάσιμους» τους τουρκικούς ισχυρισμούς «περί δήθεν ζητήματος θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα» καθώς, όπως ανέφεραν, «είναι γνωστό σε όλους ότι στη Θράκη της ισονομίας και του σεβασμού των πολιτών, όπου η δημοκρατία λειτουργεί υποδειγματικά, λειτουργούν απρόσκοπτα πάνω από 320 μουσουλμανικά τεμένη».

Είχε προηγηθεί χθες το πρωί μια δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, ο οποίος είχε κατηγορήσει τις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας ως «απαράδεκτες», ενώ παράλληλα ήγειρε ζήτημα καταπίεσης των θρησκευτικών ελευθεριών της «τουρκικής», όπως την αποκάλεσε, μειονότητας της Θράκης. Ο κ. Μπιλγκίτς στηλίτευσε μάλιστα τη μη κατασκευή τεμένους στην Αθήνα λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα «μπερδεύει την εναντίωση προς το ισλάμ με τον εκσυγχρονισμό». Το ζήτημα της ανάγνωσης του κορανιού στην Αγία Σοφία, έφερε στη Βουλή με ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό η κ. Μπακογιάννη, η οποία ζητεί να πληροφορηθεί την κυβερνητική θέση αλλά και αν υπάρχει σχεδιασμός για διασφάλιση του σημερινού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας. Χαρακτήρισε την ενέργεια ως «προκλητική», ενώ αναφέρθηκε και στη διάσταση απόψεων ανάμεσα στη γραμμή που κράτησε το ΥΠΕΞ και εκείνη που αρχικά εξέφρασε ο αν. υπουργός Ν. Ξυδάκης. «Αποτέλεσμα», σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, «ήταν να δημιουργηθεί σύγχυση και να σταλούν λάθος μηνύματα στη γειτονική χώρα». Καταδικαστικές ανακοινώσεις για την τουρκική πρακτική εξέδωσαν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή