Από τους «Ταύρους» στη ΝΔ: Η πολυκύμαντη ιστορία των φιλελεύθερων της Δράσης

Από τους «Ταύρους» στη ΝΔ: Η πολυκύμαντη ιστορία των φιλελεύθερων της Δράσης

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «ορμώμενος ταύρος», το σήμα κατατεθέν του κόμματος των Φιλελευθέρων, ξεκίνησε την πορεία του το 1999. Παρά το δυναμικό σήμα του και τις πολλές προσδοκίες, η πορεία του στα ελληνικά πολιτικά πράγματα δεν υπήρξε το ίδιο δυναμική, όπως τουλάχιστον ήλπιζε ο ιδρυτής του Στέφανος Μάνος, καθώς ο πανίσχυρος δικομματισμός από τη μία και το γεγονός ότι η ΝΔ πάντα κυοφορούσε φιλελεύθερη τάση από την άλλη, καθιστούσε σχεδόν θνησιγενή κάθε τέτοια προσπάθεια.  Στο πλαίσιο αυτό ο Στέφανος Μάνος αναζήτησε νωρίς- νωρίς συμμαχίες και συνεργασίες που θα έδιναν επιπλέον «οξυγόνο» στον φιλελεύθερο σχηματισμό και θα του επέτρεπε να ακούγεται η φωνή του όσο το δυνατόν περισσότερο.

Όπερ και εγένετο. Οι «Φιλελεύθεροι» όπως ήταν το όνομα του κόμματος, έλαβαν ποσοστό 1,62% στις ευρωεκλογές του 1999, κάτι που έδωσε τη δυνατότητα το 2000 για συνεργασία με την ΝΔ του Κώστα Καραμανλή. Δύο χρόνια πριν ο νέος τότε πρόεδρος της ΝΔ είχε διαγράψει τον Στέφανο Μάνο, λόγω της διαφωνίας του κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας της τροπολογίας για τις ΔΕΚΟ. Η ήττα ωστόσο της ΝΔ το 2000 δεν έδωσε την δυνατότητα κάποιας κυβερνητικής εκπροσώπησης στο αμιγώς φιλελεύθερο κόμμα και ένα χρόνο μετά η λειτουργία του αναστέλλεται λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Αυτόνομη πορεία και ίδρυση «Δράσης»

Ο Στέφανος Μάνος παραμένει βουλευτής, ακολουθεί μία μοναχική πορεία κυρίως με αρθρογραφία και το 2004 -μετά την παράδοση της σκυτάλης από τον Κώστα Σημίτη στον Γιώργο Παπανδρέου και το άνοιγμα του τελευταίου στον φιλελεύθερο χώρο – καταλήγει στην ένταξη του στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Η αποδοχή αυτής της πρότασης από τον πρώην υπουργό της ΝΔ (μαζί με τον έτερο διαχρονικό εκπρόσωπο της φιλελεύθερης τάσης τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο) θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Τότε μάλιστα λέγεται ότι στα πλάνα του Γ. Παπανδρέου ήταν και η ένταξη του Γιώργου Σουφλιά, ο οποίος ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε στις «σειρήνες».  Η προσωπική πορεία του Στέφανου Μάνου στο ΠΑΣΟΚ τερματίζει το 2007 όταν και ολοκληρώνεται η θητεία εκείνης της Βουλής.

Ο πρώην υπουργός της ΝΔ δεν σταματά την ενασχόληση με τα κοινά και «πιστός» στις φιλελεύθερες ιδέες του, προχωρά το 2009 στην μετεξέλιξη ουσιαστικά των «Ταύρων», ιδρύοντας την «Δράση».  Στις ευρωεκλογές του 2009 συγκεντρώνει ποσοστό 0,76%, αποτυπώνοντας την διαχρονική δυσπραγία του χώρου να καταφέρει να πείσει ευρείες μάζες του εκλογικού σώματος.

Η μεγάλη χαμένη ευκαιρία του 2012

Οι ζυμώσεις και οι συνεργασίες είναι συνεχείς στον φιλελεύθερο χώρο και ευνοούνται και από την εκλογή ενός συντηρητικού πολιτικού στην ηγεσία της ΝΔ, του Αντώνη Σαμαρά. Με αυτά τα δεδομένα στις εκλογές του 2012 χάθηκε ίσως η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ευκαιρία να μπει δυναμικά και αυτόνομα ο αμιγώς φιλελεύθερος χώρος στην Βουλή.

Η ίδρυση της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» από την Ντόρα Μπακογιάννη, δημιουργεί ένα πιο ισχυρό σε σχέση με το παρελθόν έρεισμα. Αυτό αποτυπώνεται στην κάλπη των εκλογών του Μάιου, αλλά πολύδιασπασμένο. Η ΔΗ. ΣΥ λαμβάνει 2,55% , η σύμπραξη της «Δράσης» με την «Φιλελεύθερη Συμμαχία» 1,8% και η Δημιουργία Ξανά του Θάνου Τζήμερου 2,15%. Αυτό στο σύνολο θα έδινε για πρώτη φορά μία δυναμική εκπροσώπηση του χώρου σε ποσοστό άνω των 6% (τουλάχιστον αθροιστικά) κάτι όμως που πέρασε στην ιστορία, παρά τα συνεχή ταξίδια του Γκυ Φερχόφσταντ στην Αθήνα και τις προσπάθειές του να υπάρξει κοινό ψηφοδέλτιο.

Η μεγάλη πόλωση των επαναληπτικών εκλογών, οδηγεί στη διάλυση της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» και στην συμπόρευση της με τη ΝΔ για «εθνικούς λόγους, ενώ η νέα συμμαχία του κόμματος της «Δράσης» με τον Θάνο Τζήμερο στις επαναληπτικές του Ιουνίου του 2012, δεν φέρνει το πολυπόθητο αποτέλεσμα καθώς συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 1,59%. Το αποτέλεσμα οδήγησε τον Στέφανο Μάνο στην παραίτηση.

Ο Σκυλακάκης στην προεδρία

Τις τύχες της «Δράσης» αναλαμβάνει αμέσως μετά ο μέχρι τότε αντιπρόεδρος Αντύπας Καρίπογλου. Νωρίτερα το 2012 είχε προσχωρήσει στο κόμμα και ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Είχε προηγηθεί η διαγραφή του από τη ΝΔ το 2010 για λόγους κομματικής πειθαρχίας καθώς είχε διαφωνήσει με την επίσημη γραμμή του κόμματος, επί Αντώνη Σαμαρά, για το Μνημόνιο. Το επόμενο έτος – βρισκόμαστε πλέον στο 2013- αναλαμβάνει την προεδρία της Δράσης ο κ. Σκυλακάκης διαδεχόμενος τον Αντύπα Καρίπογλου.

Νωρίτερα ο πρώην ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, είχε ενταχθεί στο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάνη, κάτι που κράτησε 2 έτη, καθώς η σύμπραξη της πρώην υπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά, προ των εκλογών του Ιουνίου του 2012 βρήκε αντίθετο τον πρώην ευρωβουλευτή. Στις τελευταίες εκλογές – Σεπτέμβριος του 2015- η «Δράση» αποφάσισε να στηρίξει το «Ποτάμι» κάνοντας μία ακόμα συνεργασία.

Από τις τάξεις της ΝΔ

Η διαχρονική προσπάθεια των μικρών φιλελεύθερων κομμάτων να βρουν ζωτικό πολιτικό χώρο δεν κατέληγε στο ευκταίο σενάριο σχεδόν ποτέ, αφού δεν έμπαινε στη Βουλή. Η εκλογή ενός φιλελεύθερου πολιτικού στην ηγεσία της ΝΔ, του Κυριάκου Μητσοτάκη, οδήγησε σήμερα την φιλελεύθερη «Δράση» στην δημόσια στήριξη της προς τη Νέα Δημοκρατία, γράφοντας μία ακόμα σελίδα στην διαδρομή της.

Ο σημερινός πρόεδρος της Δράσης, κ. Σκυλακάκης έχει δεσμούς με τη ΝΔ από την δεκαετία του '70, καθώς υπήρξε μέλος της ΟΝΝΕΔ. Από το 1986 έως το 1989 υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του «Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας» (ΚΠΕΕ). Η σχέση του μάλιστα με την οικογένεια Μητσοτάκη δεν είναι καινούργια καθώς υπήρξε υπεύθυνος της διαφημιστικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Ιουνίου του 1989 και υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της Επιτροπής Εκλογών της Νέας Δημοκρατίας, από κοινού με τους Κωστή Χατζηδάκη και Δημήτρη Κατσούδα στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1989.

Από το 1990 ως το 1993 διετέλεσε Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και προϊστάμενος του γραφείου σχεδιασμού και επικοινωνίας του πρωθυπουργού, κάτι που έκανε πολλούς να στοιχηματίζουν ήδη από πέρυσι όταν εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πως είναι θέμα χρόνου η επανένταξη του κ. Σκυλακάκη στις τάξεις της ΝΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή