Σύμπλευση Αθήνας και Λευκωσίας ενόψει εξελίξεων

Σύμπλευση Αθήνας και Λευκωσίας ενόψει εξελίξεων

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή της επόμενης φάσης των πολιτικών διαβουλεύσεων για το Κυπριακό τελούν, πλέον, οι εμπλεκόμενες στις συνομιλίες πλευρές, έπειτα από την ουσιαστική ολοκλήρωση των τεχνικών διαπραγματεύσεων στο Μον Πελερέν. Οι τεχνικές συνομιλίες, στις οποίες η Ελλάδα συμμετείχε με επταμελή επιτροπή υπό τον γ.γ. του ΥΠΕΞ Δ. Παρασκευόπουλο, έκλεισαν με την κατάθεση ερωτηματολογίων και από τις δύο πλευρές σχετικά με τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο πλευρές κατέθεσαν τις γνωστές θέσεις τους περί ασφαλείας και εγγυήσεων: Η Ελλάδα με αρνητική προδιάθεση για τη διαιώνιση του υφιστάμενου καθεστώτος εγγυήσεων και η Τουρκία στον αντίποδα, όπως άλλωστε διεφάνη και χθες από δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος επανέλαβε ότι η Αγκυρα δεν συζητά απόσυρση του τουρκικού στρατού. Δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα πραγματοποιηθεί εκ νέου η συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο (κατά πάσα πιθανότατα ξανά μεταξύ υπουργών Εξωτερικών), ωστόσο είναι απολύτως σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει πριν από τις 25 Ιανουαρίου.

Tη σύμπλευση Αθήνας και Λευκωσίας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για την επίλυση του Κυπριακού επιβεβαίωσαν, χθες, ο κ. Πρ. Παυλόπουλος και ο κ. Ν. Αναστασιάδης. Ο κ. Παυλόπουλος βρέθηκε στην Κύπρο σε εκδήλωση μνήμης για τα 40 χρόνια από τον θάνατο του Μακαρίου Γ΄, όπου εκφώνησε μια μακρά ομιλία για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο, την πολιτική πορεία του, αλλά και το Κυπριακό. Υποδεχόμενος τον κ. Παυλόπουλο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας περιέγραψε ως κοινή επιδίωξη Αθηνών-Λευκωσίας «μια λύση η οποία να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που να μη μειώνει την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε., ενώ την ίδια ώρα να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς την ανάγκη να έχουμε την όποια τρίτη χώρα ως εγγυήτρια ή να παραμένουν στρατεύματα της οποιασδήποτε χώρας για την προστασία τάχα της μιας ή της άλλης κοινότητας». Ο κ. Παυλόπουλος, σε ιδιαιτέρως ένθερμο τόνο, ευχαρίστησε τον κ. Αναστασιάδη για το βάρος της διαπραγμάτευσης το οποίο επωμίζεται, τονίζοντας πως ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «έχει αυτή την ευθύνη και αυτή την τιμή, όλοι οι υπόλοιποι του συμπαριστάμεθα και του συμπαριστάμεθα χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη».

Στην ομιλία που εκφώνησε αργότερα, χθες, το βράδυ για τον Μακάριο Γ΄, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό κεκτημένο το οποίο πρέπει να γίνει σεβαστό ώστε να αποφευχθεί ένα «εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο» για τη διεθνή κοινότητα. Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, η λύση θα πρέπει να διέπεται: πρώτον, από «τον χαρακτήρα ομοσπονδιακού κράτους, αφού κάθε μορφής συνομοσπονδία είναι αδιανόητη ως προς τις θεσμικές προδιαγραφές της Ε.Ε.». Δεύτερον, από μια ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα «συνακόλουθα δε, μία και ενιαία ιθαγένεια των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας». Τρίτον, «δυνατότητα πλήρους άσκησης, εκ μέρους των οργάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της εσωτερικής και εξωτερικής της κυριαρχίας». Επί τούτου, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι καθοριστικής σημασίας προηγούμενο προς την κατεύθυνση της κατάργησης των εγγυήσεων «είναι εκείνο της τελικής ενοποίησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας», όπου προϋπόθεση γι’ αυτό «ήταν η ολοκληρωτική αποχώρηση από το γερμανικό έδαφος των κατοχικών ρωσικών στρατευμάτων ώς το τέλος του 1994».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή