Επετεύχθη συμφωνία για τη χρηματοδότηση του ταμείου ασφαλιστών

Επετεύχθη συμφωνία για τη χρηματοδότηση του ταμείου ασφαλιστών

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βάση ένα μεικτό σύστημα –επί της μισθοδοσίας και επί των εσόδων από τα ασφάλιστρα– θα υπολογίζονται οι εισφορές για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ασφαλιστικών Υπαλλήλων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ). Το μεικτό σύστημα που συμφωνήθηκε μεταξύ εργοδοτών (ΕΕΑΕ) και εργαζομένων (ΟΑΣΕ), εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα χρηματοδότησης για το Ταμείο σε σχέση με το μέσο επίπεδο των εισφορών για επικούρηση, διασφαλίζοντας σύμφωνα με τα δύο μέρη τη βιωσιμότητα του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ, αλλά και τις παροχές για τους συνταξιούχους του Ταμείου σε ικανοποιητικά επίπεδα. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους έκαναν δεκτή την πρόταση της εργοδοσίας να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της για τις αποφάσεις του Ταμείου που αφορούν σε μη συνήθεις επενδύσεις. Στο πλαίσιο των αμοιβαίων υποχωρήσεων συμφωνήθηκε επίσης να δίνεται σε εκπρόσωπο της ΕΑΕΕ η θέση του αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου. Οι πρόεδροι της ΕΑΕΕ και της ΟΑΣΕ κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου και κ. Χρήστος Παπαδόγιαννης χαρακτήρισαν τη συμφωνία «ορόσημο, καθώς διασφαλίζει το μέλλον του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ και των ασφαλισμένων, με δίκαιους και αμοιβαία επωφελείς όρους σε ρεαλιστική βάση».

Σε ό,τι αφορά τις εισφορές, η συμφωνία προβλέπει ότι αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016, ο υπολογισμός των εργοδοτικών εισφορών για όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες ορίζεται στο 6% της μισθοδοσίας κάθε εργαζόμενου, με όριο ανώτατου μηνιαίου μισθού τα 1.750 ευρώ και επιπλέον το 40% των εργοδοτικών εισφορών, όπως υπολογίζονταν πριν από το 2015, δηλαδή με βάση τα έσοδά τους από ασφάλιστρα. Επιπλέον, για τις εγκατεστημένες στην Ελλάδα εταιρείες θα υπάρχει ανώτατο όριο στο σύνολο των εισφορών τους, το οποίο ορίζεται ως εξής:

• Για τα έτη 2016-2020 το όριο αυτό δεν θα ξεπερνά το 12% της συνολικής μισθοδοσίας τους.

• Για τα έτη 2021-2025 δεν θα ξεπερνά το 11% της συνολικής μισθοδοσίας τους.

• Για τα έτη 2026 και έπειτα δεν θα ξεπερνά το 8% της συνολικής μισθοδοσίας τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή