Χαμηλότεροι τόνοι από Αγκυρα

Χαμηλότεροι τόνοι από Αγκυρα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ψυχραιμία και αναμονή, ως προς το επόμενο βήμα που πιθανώς κάνει η Αγκυρα στο πλαίσιο της στρατηγικής έντασης την οποία ακολούθησε τις προηγούμενες ημέρες στο Αιγαίο, παρακολουθεί όσα συμβαίνουν η Αθήνα. Τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν μειωθεί οι δηλώσεις αξιωματούχων, ενώ και η κατάσταση πάνω από το Αιγαίο έχει βελτιωθεί. Είναι ενδεικτικό ότι χθες δεν σημειώθηκε καμία πτήση τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το αρχιπέλαγος, ενώ η κινητικότητα στα Ιμια περιορίστηκε, για ακόμη μία φορά, στην παρουσία σκαφών της Ακτοφυλακής και από τις δύο πλευρές. Ισως η πλέον ανησυχητική εξέλιξη των τελευταίων 24ώρων να είναι η (πρωτοφανής για τα δεδομένα της περιοχής) επίθεση εναντίον του τουρκικού προξενείου από πρόσωπα που επικαλούνται «αλληλεγγύη» στο DHKP-C.

Από την τουρκική πλευρά, πάντως, δεν έχει σταματήσει η –κατευθυνόμενη προς εσωτερική κατανάλωση– προσπάθεια να επιρριφθούν ευθύνες στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι δηλώσεις που έκανε το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ, ο οποίος απέδωσε στην Ελλάδα πρόθεση για «προκλήσεις», επιτέθηκε στον Ελληνα ομόλογό του Π. Καμμένο και ισχυρίστηκε ότι η Αγκυρα θέλει διάλογο για όλα τα θέματα. Ενδεικτικά, πάντως, του κλίματος που επικρατεί στην Τουρκία είναι δημοσιεύματα όπως εκείνο που παρουσιάζει έναν απόστρατο κομάντο που είχε συμμετάσχει στην κατάληψη της δυτικής νησίδας των Ιμίων, λέγοντας ότι θα το έκανε ξανά για την πατρίδα του.

Από την ελληνική πλευρά, ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος βρέθηκε χθες στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, υπογράμμισε (όπως και στο παρελθόν) ότι η Τουρκία είναι «μια νευρική δύναμη και ανάλογα θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. Ούτε να παραβλέπουμε και να μην παίρνουμε μέτρα που να παρεμποδίζουν την εκδήλωση αυτής της νευρικότητας, αλλά ούτε και να υπερβάλλουμε, εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλές νευρικές κινήσεις της Τουρκίας έχουν να κάνουν με το εσωτερικό της και την εσωτερική αντιπαράθεση». Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, γνωστοποιώντας ότι όντως υπάρχει πιθανότητα νέας συνάντησης σε πολιτικό επίπεδο υπουργών ΥΠΕΞ των τριών εγγυητριών και των κ. Ν. Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Από όλες τις πλευρές τονίζεται ότι δεν θα είναι η τελευταία συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο, αλλά υπάρχει φιλοδοξία για την πραγματοποίηση τουλάχιστον ακόμα μιας, μετά το συνταγματικό δημοψήφισμα στην Τουρκία. Δεδομένου ότι η πλέον πιθανή ημερομηνία γι’ αυτό είναι η 9η Απριλίου (χωρίς να αποκλείεται και η 16η), καθίσταται σαφές ότι η τρίτη και τελική διεθνής διάσκεψη σε πολιτικό επίπεδο θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του συγκεκριμένου μήνα και αφού, όπως όλα δείχνουν, ο κ. Ταγίπ Ερντογάν έχει επιβεβαιώσει την πολιτική παντοδυναμία του στην Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή