ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αντίστροφη μέτρηση για την ΑΓΝΟ

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Η ΑΓΝΟ ζήτησε την υπαγωγή της σε δικαστική προστασία του άρθρου 99 το 2012, αλλά αυτή απορρίφθηκε και τελικά κηρύχθηκε πτωχευμένη το 2014.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης και το ντόμινο στις ελληνικές τράπεζες, που οδήγησε στην κατάρρευση της ATE Bank, η χώρα παλεύει ακόμη με τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία που πέρασαν στον εκκαθαριστή της «κακής ATEbank». Αν και η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη πουλήθηκε επιτυχώς, όπως και η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, δεκάδες άλλα, μεγάλα ή μικρότερα πλην όμως σημαντικά, περιουσιακά στοιχεία παραμένουν σε διαδικασία εξυγίανσης ή εκποίησης. Μετά την εν εξελίξει προσπάθεια εξυγίανσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που βρίσκεται στην κυριότητα του εκκαθαριστή, επίκειται τώρα και η επιχείρηση εκπλειστηριασμού του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της πτωχευμένης Βιομηχανίας Γάλακτος ΑΓΝΟ Α.Ε.

Παράλληλα συνεχίζεται και η προσπάθεια πώλησης των ακινήτων της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης (με τον διακριτικό τίτλο Ομοσπονδία), γνωστής παλαιότερα για τον ντοματοπολτό με το εμπορικό σήμα Λευκός Πύργος. Και ενώ στην περίπτωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης τον πρώτο λόγο έχει η Τράπεζα Πειραιώς, με απαιτήσεις της τάξης των 150 εκατομμυρίων, στην περίπτωση της ΑΓΝΟ είναι ο ίδιος ο εκκαθαριστής που επιδιώκει να εισπράξει μέρος των δανείων της τάξης των 19 εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία χρηματοδοτήθηκε η βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία.

Περίπτωση ιδιάζουσα, δεδομένου ότι η ΑΓΝΟ ιδρύθηκε και ανδρώθηκε ως συνεταιριστική επιχείρηση, αλλά διολίσθησε σε κρίση και εξαγοράσθηκε από την ιδιωτική επιχείρηση Κολιός, πριν τελικά και αυτή η μέτοχος «πετάξει λευκή πετσέτα». Η ΑΓΝΟ ζήτησε την υπαγωγή της σε δικαστική προστασία του άρθρου 99 το 2012, αλλά αυτή απορρίφθηκε και τελικά κηρύχθηκε πτωχευμένη το 2014.

Τώρα, τρία χρόνια μετά, αναμένεται να ορίσει το πρωτοδικείο ημερομηνία, πιθανότατα στις αρχές του φθινοπώρου, ώστε να διεξαχθεί πλειστηριασμός. Η εκποίηση αφορά το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης και περιλαμβάνονται όλα τα ακίνητα, το εργοστάσιο, ο παραγωγικός εξοπλισμός, τα οχήματα κλπ., καθώς και το εμπορικό σήμα της όπως και οι άδειες λειτουργίας της. Ως ελάχιστο τίμημα έχει προσδιοριστεί το ποσό των 18,281 εκατ. ευρώ και από τα έσοδα που επιδιώκεται να εισπραχθούν θα πρέπει να αποπληρωθούν Δημόσιο, εργαζόμενοι και πιστωτής, δηλαδή ο εκκαθαριστής της «κακής ATEbank» ή ATE YEE, όπως κανονικά λέγεται.

Ομως, σύμφωνα με νομικούς κύκλους αλλά και παράγοντες της αγοράς, που παρακολουθούν αυτήν και άλλες ανάλογες διαδικασίες, όπως των ακινήτων της ΕΑΣΘ, η κρίση έχει περιορίσει τόσο το επενδυτικό ενδιαφέρον όσο και τα ποσά που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν όσοι τελικά ενδιαφέρονται. Για παράδειγμα τα ακίνητα της ΕΑΣΘ, που «γονάτισε» υπό το βάρος υποχρεώσεων της τάξης των 25 εκατ. ευρώ, έχουν αποτιμηθεί σε περίπου έξι εκατομμύρια, αλλά η πραγματική τους αξία μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερη εξαιτίας της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει μετά έτη εγκατάλειψης. Το αυτό εικοτολογείται και για την ΑΓΝΟ, με ορισμένες πληροφορίες να αμφισβητούν τη λειτουργικότητα του εργοστασιακού της εξοπλισμού.

ΕΒΖ

Η συζήτηση κατέστη επίκαιρη εξαιτίας των εξελίξεων στην ΑΓΝΟ αλλά και του αδιεξόδου που έχει σημειωθεί στην προσπάθεια πώλησης των δύο μονάδων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στη Σερβία ως μέρος του σχεδίου εξυγίανσής της. Η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε σκληρή διελκυστίνδα μεταξύ πιστώτριας τράπεζας και διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, ενώ στο τραπέζι υπάρχει δεσμευτική προσφορά της τάξης των 50 εκατ. για τα δύο σερβικά ζαχαρουργεία. Η τρέχουσα προσπάθεια έρχεται έπειτα από αλλεπάλληλους, άγονους διαγωνισμούς πώλησης ολόκληρης της βιομηχανίας που προσέκρουσαν τόσο στην οικονομική της κατάσταση όσο και σε πολιτικές παραμέτρους. Το επόμενο επεισόδιο για την ΕΒΖ θα διαδραματιστεί την ερχόμενη Δευτέρα 31 Ιουλίου στη γενική συνέλευσή της, αν και δεν αναμένεται ο βασικός μέτοχος, ο εκκαθαριστής, να μπορεί να δώσει λύση στην απροθυμία της διοίκησης να προχωρήσει στην πώληση των δύο θυγατρικών, ώστε να εξορθολογιστεί ο ισολογισμός της (αρνητική καθαρή θέση της τάξης των 90 εκατ.).

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ