Κοτζιάς για Ερντογάν: Είναι ένας γείτονας με τον οποίο πρέπει να συζητάμε

Κοτζιάς για Ερντογάν: Είναι ένας γείτονας με τον οποίο πρέπει να συζητάμε

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η επίσκεψη αυτή έγινε γιατί πρέπει να κρατάμε πάντα τα κανάλια των συζητήσεων» ήταν η απάντηση που σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς από τις Βρυξέλλες στο ερώτημα ποιος ήταν ο λόγος της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Τ. Ερντογάν στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε συνέντευξη του μετά την λήξη του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, σε δημοσιογράφο της ΕΡΤ, ο κ. Κοτζιάς θέλοντας να εξηγήσει το σκεπτικό πίσω από την πρόσκληση του κ. Ερντογάν στην χώρα είπε πως «στην Κορέα που βρέθηκα μια εβδομάδα πριν, όταν τους ρώτησα "ποιο είναι το κύριο πρόβλημά σας;", δε μου απάντησαν "οι βαλλιστικοί πύραυλοι". Μου απάντησαν ότι "δεν έχουμε καθόλου κανάλια επικοινωνίας με τη Βόρεια Κορέα κι αν συμβεί ένα ατύχημα ή λάθος, δε θα μπορέσουμε να μαζέψουμε τις συνέπειες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας την σημασία της επικοινωνίας των δύο γειτονικών χωρών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η επίσκεψη έγινε για να δοθεί μία ώθηση στα «κοινά μεγάλα οικονομικά και μεταφορικά έργα» που ετοιμάζουμε, η συνεργασία πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων καθώς οι δύο κυβερνήσεις θα συναντηθούνε ξανά στην Θεσσαλονίκη σε τρεις μήνες. «Είναι ένας γείτονάς μας με τον οποίο πρέπει να κουβεντιάζουμε».

Όσον αφορά την κριτική της αντιπολίτευσης, ότι η επίσκεψη δεν ήταν σωστά προετοιμασμένη, ο κ. Κοτζιάς είπε πως  η αντιπολίτευση είχε αποφασίσει πριν ξεκινήσει η επίσκεψη ότι θα είναι αποτυχημένη. Η αντιπολίτευση είπε «έχει μια νοοτροπία, την οποία ονομάζω νέο-απομονωτισμού και αδράνειας. Δηλαδή, να καθόμαστε στο σπίτι μας. Αυτή μπορεί να είναι βολική νοοτροπία με το γείτονά σου στην πολυκατοικία αν δε θέλεις να του μιλάς. Στις διακρατικές σχέσεις δεν ισχύει» . 

«Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ δεν συμβάλει στην ειρήνη»

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, είχαν άτυπο πρωινό γεύμα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Μέση Ανατολή, ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά υπογράμμισε την εκτίμηση που έχει ήδη διατυπώσει, ότι δηλαδή η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και η μετακίνηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ δεν συμβάλει στην ειρήνη στην περιοχή. «Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υπάρξει η λύση των δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης, διασφαλίζοντας παράλληλα τη ασφάλεια του Ισραήλ», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή