Μ. Σεντένο: Οι περικοπές είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό μέτρο

Μ. Σεντένο: Οι περικοπές είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό μέτρο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Παρ’ όλο που η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα του Eurogroup χθες, το προσχέδιο του προϋπολογισμού που είχε μόλις καταθέσει στην Βουλή το υπουργείο Οικονομικών κλήθηκε να σχολιάσει ο πρόεδρος του Εurogroup μετά τη λήξη της συνεδρίασης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιβληθούν οι περικοπές των συντάξεων, καθώς διευκρίνισε ότι αυτές αποτελούν δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό μέτρο.

«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της, αυτό θα οδηγήσει τη γενικότερη οικονομία αλλά και το χρέος της στην προβλεπόμενη πορεία», είπε ο Μάριο Σεντένο. «Σίγουρα υπάρχουν συζητήσεις γύρω από συγκεκριμένα μέτρα που βρίσκονται στον προϋπολογισμό και γι’ αυτό έχουμε δύο σενάρια αλλά αναμένουμε από την Ελλάδα να τηρήσει τους στόχους της».

Σε ερώτηση για το κατά πόσον ήταν σε συμφωνία με τους θεσμούς η κατάθεση του προϋπολογισμού με και χωρίς τις περικοπές των συντάξεων, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως «είναι θετικό ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε δύο σενάρια, καθώς οι συζητήσεις με τους θεσμούς δεν έχουν οριστικοποιηθεί». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «είναι καλό να έχουμε δύο σενάρια και να αφήσουμε την απόφαση στους θεσμούς».

Ομως ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η διευκρίνιση του κ. Σεντένο που ξεκαθάρισε για πρώτη φορά ότι το μέτρο των περικοπών των συντάξεων θεωρείται δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό –ένα επιχείρημα που υποστηρίζει και η ελληνική κυβέρνηση– δίνοντας για πρώτη φορά ελπίδα ότι το μέτρο των περικοπών των συντάξεων μπορεί τελικά και να μην εφαρμοστεί. «Το μέτρο αυτό δεν ήταν διαρθρωτικό αλλά δημοσιονομικό», είπε ο Μ. Σεντένο. «Ολοι γνωρίζουμε ότι η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη από ό,τι ήταν 18 μήνες πριν που η απόφαση αυτή πάρθηκε», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν έγινε κάποια συζήτηση για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι μετά τις 15 Οκτωβρίου που θα κατατεθούν οι προϋπολογισμοί όλων των κρατών- μελών, «θα δούμε κατά πόσον θα προχωρήσουμε με τις περικοπές των συντάξεων ή όχι», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως έχουμε την άποψη ότι δημοσιονομικά η Ελλάδα βρίσκεται στον «σωστό δρόμο αλλά θα εξετάσουμε την κατάσταση από κοντά τις επόμενες εβδομάδες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή