Βαλκανική τετραμερής, παρουσία Νετανιάχου

Βαλκανική τετραμερής, παρουσία Νετανιάχου

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δυνητικό ρόλο της Ελλάδας ως χώρας-γέφυρας μεταξύ της Νοτιο-ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης, με ενδιάμεσο άξονα τα Βαλκάνια, ανέδειξε η πέμπτη κατά σειρά συνάντηση κορυφής χωρών των Βαλκανίων στη Βάρνα, με τη συμμετοχή των ηγετών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας, αλλά και την παρουσία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Οχημα αυτή τη φορά ο αγωγός East Med, που θα μπορεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην Ελλάδα, μέσω των ήδη υπαρχουσών υποδομών της χώρας και ακολούθως διά μέσου των Βαλκανίων στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας μετά το τετ α τετ με τον Ισραηλινό ομόλογό του, με επίκεντρο την εν λόγω προοπτική, έκανε λόγο για σχέδιο «μεγάλης γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας» που ενισχύει την «ενεργειακή ασφάλεια» στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αν σε αυτή τη συναντίληψη Ελλάδας – Ισραήλ προστεθούν τα τριμερή σχήματα (Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, Ελλάδας – Κύπρου -Ιορδανίας και Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου), τα οποία την τελευταία τετραετία έχουν ενισχυθεί σημαντικά, γίνεται αντιληπτό το πλέγμα συνεργασιών που δημιουργείται στην περιοχή. Παράλληλα, οι δύο πλευρές συζήτησαν για την αναβάθμιση του ρόλου της Θεσσαλονίκης ως βαλκανικού κέντρου καινοτομίας με ισχυρή συμμετοχή επιχειρήσεων από το Ισραήλ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

«Συνανάπτυξη»

Παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε η λεγόμενη «οικονομική συνανάπτυξη» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να αναφέρεται στον διασυνδετήριο αγωγό Ελλαδας – Βουλγαρίας, (IGB) που θα μεταφέρει φυσικό αέριο και θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με τη βουλγαρική αγορά, αλλά και σε σειρά projects που αφορούν την ενέργεια και τη διασυνδεσιμότητα όλων των βαλκανικών χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφη κοινή διακήρυξη με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό για την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων. Πρώτον, του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς – Βάρνας, που, μαζί με τη γραμμή από Θεσσαλονίκη μέχρι Αλεξανδρούπολη και από Αλεξανδρούπολη έως Μπουργκάς, θα δημιουργήσει ένα σύγχρονο και ταχύ σιδηροδρομικό δίκτυο. Και δεύτερον, η δημιουργία ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας από την Αλεξανδρούπολη έως την περιοχή Μαρίτσα, που είναι στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, και από εκεί, με τις ήδη υπάρχουσες οδούς, προς Σόφια. Επιπλέον συζητήθηκε μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας να υπογραφεί μνημόνιο με την ΠΓΔΜ μετά τη συμφωνία για σιδηροδρομική διασύνδεση.

Ολα τα παραπάνω συναποτελούν το φιλόδοξο σχέδιο να αποτελέσουν έναν δακτύλιο οδικών και σιδηροδρομικών διασυνδέσεων που θα ενώνουν όλες τις βαλκανικές χώρες μαζί και θα καταλήγουν στα λιμάνια Ελλάδας και Βουλγαρίας. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, αποδίδοντάς της μεγάλη σημασία. Τέλος, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς διατύπωσε την ιδέα πως η εμβάθυνση των σχέσεων μπορεί να εκφραστεί και μέσα από την κοινή διοργάνωση ενός Μουντιάλ σε βάθος δεκαετίας. Μια ιδέα που, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «θα την επεξεργαστούμε ακόμη περισσότερο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή