Καμία μείωση του ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία περιουσία το 2019

Καμία μείωση του ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία περιουσία το 2019

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις 50 ευρώ κατά μέσον όρο θα δουν να μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ 5,12 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων με περιουσία έως 150.000 ευρώ. Συνολικά, η κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει το ποσό των 263 εκατ. στους ανωτέρω ιδιοκτήτες, προκειμένου να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις του ΕΝΦΙΑ από το νέο έτος. Αντί όμως να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ ή να αλλάξει μορφή, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν μικρή ακίνητη περιουσία και πληρώνουν σήμερα 1,4 δισ. στο Δημόσιο θα δουν τον φόρο που πληρώνουν κάθε χρόνο ελαφρώς μειωμένο. Ακόμα χειρότερα είναι τα νέα για τη μεσαία τάξη, καθώς δεν προβλέπεται καμία μείωση, παρά το γεγονός ότι πληρώνουν σήμερα το 48% του ΕΝΦΙΑ. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, 3,488 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με ατομικές περιουσίες έως 60.000 ευρώ θα ωφεληθούν με 45-50 ευρώ κατά μέσον όρο (μείωση έως και 30%), το 1 εκατομμύριο των ιδιοκτητών με περιουσία από 60.000 έως 100.000 ευρώ θα κερδίσουν 60-70 ευρώ (μείωση έως 21%) και οι έχοντες περιουσία από 100.000 έως 150.000 ευρώ θα κερδίσουν 45-50 ευρώ (μείωση 9,5%). Οσοι έχουν περιουσία από 150.000 έως 200.000 ευρώ θα γλιτώσουν συνολικά 6 εκατ. ευρώ! Ουσιαστικά, εκτός ελαφρύνσεων για το 2019 μένουν 752.000 ιδιοκτήτες, οι οποίοι πληρώνουν 1,3 δισ.

Καμία μείωση του ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία περιουσία το 2019-1

Σύμφωνα με τον κ. Στράτο Παραδιά, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, «αντί της κατάργησης ή μείωσής του, ή έστω της δίκαιης και ισόρροπης ουσιαστικής μείωσης του ΕΝΦΙΑ για όλους τους φορολογουμένους, γιατί όλοι την έχουν ανάγκη, σήμερα επιλέγεται ο δρόμος του αποκλεισμού εκείνων που εξακολουθούν να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, και η μείωση του φόρου κατά περίπου 48 ευρώ μεσοσταθμικά στους υπολοίπους. Ομως επανεκκίνηση της οικονομίας δεν μπορεί να γίνει με τέτοια “καθρεφτάκια και χάντρες για ιθαγενείς”, αλλά με ουσιαστικά μέτρα φοροελάφρυνσης της ακίνητης περιουσίας, που θα δημιουργήσουν ξανά απασχόληση στον κατασκευαστικό και ανακαινιστικό κλάδο και σε όλα τα σχετικά επαγγέλματα».

Επίσης, ο κ. Παραδιάς υποστηρίζει ότι η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ θα οδηγούσε στην τόνωση του ΑΕΠ με περίπου 1,35 δισ. ετησίως για την περίοδο 2018-2022, στη δημιουργία περίπου 32.000 θέσεων εργασίας ετησίως, σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και σημαντική ενίσχυση της κατανάλωσης. Αυτά διαπίστωσε η μελέτη του ΙΟΒΕ που δημοσιοποιήθηκε προ ημερών, καθώς ο συμπληρωματικός φόρος λειτουργεί αποτρεπτικά για όλες τις επενδύσεις στα ακίνητα, που θα απέδιδαν πολλαπλάσια έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ.

Πάντως, παρά τις μειώσεις που έχουν εξαγγελθεί, η κυβέρνηση έχει αναλάβει το 2019 αλλά και το 2020 να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες. Σημειώνεται ότι την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τόσο το 2019 όσο και το 2020 είχε προαναγγείλει η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν (τον περασμένο Ιούνιο), μη λαμβάνοντας επί της ουσίας υπόψη τις τιμές που είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, θεωρώντας προφανώς ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οπως τονιζόταν στην έκθεση συμμόρφωσης, οι ελληνικές αρχές έχουν προχωρήσει σε μεγάλη άσκηση αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες, με στόχο τη σταδιακή εξίσωσή τους με τις τιμές της αγοράς. Μάλιστα, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να αναπροσαρμόσουν σταδιακά τις αντικειμενικές αξίες σε ποσοστό τουλάχιστον 50% της εναπομείνασας διαφοράς με τις εμπορικές αξίες το 2019 και να τις ευθυγραμμίσουν πλήρως το 2020. Αυτό σημαίνει ότι και τα επόμενα δύο χρόνια θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές και στον ΕΝΦΙΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή