Eurogroup: Η συμφωνία, τα παράπονα και οι εντάσεις στη μαραθώνια συνεδρίαση

Eurogroup: Η συμφωνία, τα παράπονα και οι εντάσεις στη μαραθώνια συνεδρίαση

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από μία μαραθώνια συνεδρίαση 19 ωρών, ίσως την μακρύτερη στην ιστορία του Eurogroup, κατέληξαν σε μία πρώτη συμφωνία για την περαιτέρω εμβάθυνση οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στις περίπου 8 το πρωί έληξε η συνεδρίαση η οποία μπορεί να κατέληξε σε μία πολύ νερωμένη συμφωνία η οποία βρίσκεται και πολύ μακριά από το όραμα του Γάλλου προέδρου Ε. Μακρόν.

Ενα από τα βασικά βήματα που οι υπουργοί συμφώνησαν είναι να υπάρχουν ισχυρότερα εργαλεία πρόληψης για χώρες που θα χρειαστούν στο μέλλον βοήθεια. Το πιο σημαντικό ίσως σημείο όμως που υπάρχει πλέον συμφωνία είναι στο ότι σε περίπτωση που μία τράπεζα χρειάζεται εκκαθάριση και δεν υπάρχουν τα χρήματα για το ευρωπαϊκό ταμείο εκκαθαρίσεων τότε ο ESM είναι αυτός που θα καλύψει τις ανάγκες κάτι που θα τεθεί σε ισχύ το αργότερο μέχρι το 2024, το  γνωστό  backstop. Οι υπουργοί επίσης έκαναν ένα πιο αναλυτικό σχέδιο για το πως θα αναδιαρθρώνονται τα χρέη κρατών- μελών που θα χρειάζονται ένα πρόγραμμα διάσωσης στο μέλλον.

Ομως το σημείο το οποίο δημιούργησε τις μεγαλύτερες εντάσεις και καθυστέρησε την συνεδρίαση με αλλεπάλληλα διαλείμματα, το τελευταίο να διαρκεί 4,5 ώρες ( από τις 2.30 – μέχρι τις 7 το πρωί) , ήταν το θέμα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού το οποίο έφερε σε μεγάλη αντιπαράθεση τον Γάλλο με τον Ολλανδό υπουργό οικονομικών. Η Ολλανδία εκφράζοντας μία σειρά από «σκληρές» χώρες τόνιζε ότι δεν χρειάζεται ένας τέτοιος προϋπολογισμός για χώρες σε κρίση αλλά ότι το πιο σημαντικό είναι τα κράτη- μέλη να έχουν «υγιή οικονομικά» και να μη βασίζονται σε προϋπολογισμούς που θα τους βοηθούν σε μέρες ύφεσης.

Πολλά παράπονα εκφράστηκαν από μία σειρά υπουργών οικονομικών για την διαδικασία που ακολουθήθηκε με τους εκπροσώπους της Αυστρίας, Δανίας και Ιταλίας να τα εκφράζουν και κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Ο Πρόεδρος του Eurogroup. Μ. Σεντένο αποδείχτηκε αναποτελεσματικός στο να κλείνει τα θέματα ούτε να απαντήσει στις τεχνικές λεπτομέρειες τις οποίες κλήθηκαν να αποφασίσουν οι υπουργοί οικονομικών και για τις οποίες θα έπρεπε να είχαν αποφασιστεί σε τεχνικό επίπεδο και όχι στο επίπεδο τους.

Ο ίδιος προσπάθησε να βρει λύση σε συναντήσεις με μικρές ομάδες χωρών οι οποίες κρίθηκαν χρονοβόρες και χωρίς να φέρνουν αποτέλεσμα, δημιουργώντας νευρικότητα στους εξουθενωμένους υπουργούς οικονομικών «δεν χρειαζόταν να είναι έτσι αυτή η διαδικασία» έλεγε ευρωπαίος αξιωματούχος. 

Μετά από ώρες διαπραγματεύσεων οι υπουργοί κατέληξαν να πετάνε το μπαλάκι στους αρχηγούς κρατών μελών για τις λεπτομέρειες στο θέμα του προϋπολογισμού ενώ στην δήλωση αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης θα είναι για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και όχι και σταθεροποίηση σε καιρό ύφεση όπως πίεζαν οι Γάλλοι και οι θεσμοί, μία ξεκάθαρη νίκη της Ολλανδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή