ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Ετοιμος για μικρές τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό δηλώνει ο Κόντε

Ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός της Λέγκας, διέψευσε επίσης τις φήμες παραίτησης του Τζοβάνι Τρία (φωτ.), Ιταλού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος έχει καίρια θέση στις συζητήσεις μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ιταλία

Η Ιταλία θα μπορούσε να κάνει ορισμένες τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό του 2019, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα θιγούν δραστικά το πρόγραμμα για ενίσχυση των φτωχών και η μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, δήλωσε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Παράλληλα, η ιταλική κυβέρνηση συνεργασίας θα υποβάλει αναθεωρημένο προϋπολογισμό μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, διαβεβαίωσε χθες ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι, αναπληρωτής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου. Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο Κόντε είπε ότι θα μπορούσαν να γίνουν μικρές αλλαγές στον προϋπολογισμό, συνεχίζοντας να χρησιμοποιεί ήπιους τόνους, ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο πως μικρές αλλαγές δεν θα ικανοποιήσουν τις Βρυξέλλες. Ο δε Τζορτζέτι δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση αναμένεται να περικόψει τις δημοσιονομικές δαπάνες του 2019 κατά 4 δισ. ευρώ, περιορίζοντας αντίστοιχα το πρόγραμμα ενίσχυσης των πτωχών και τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις.

Η αναθεώρηση του ιταλικού προϋπολογισμού επείγει, καθώς η παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων μπορεί να οδηγήσει σε επιβολή πειθαρχικών ποινών και προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία δεν πρόκειται να μειώσει το χρέος της χώρας. «Η διαδικασία παραβίασης βλάπτει τη χώρα. Ιταλία και Ευρώπη οφείλουν να κάνουν τα πάντα για να την αποφύγουν», τόνισε χθες ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι στο Radio 24, ιταλικό ραδιοφωνικό σταθμό. Ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός της Λέγκας του Βορρά, διέψευσε επίσης τις φήμες περί παραίτησης του Τζοβάνι Τρία, Ιταλού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος έχει καίρια θέση στις συζητήσεις μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών.

Η περικοπή των δύο προγραμμάτων, που αποτελούν τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις της Λέγκας και του Κινήματος 5 Αστέρων, θεωρείται από τη Ρώμη μεγάλη υποχώρηση και δεν είναι βέβαιο κατά πόσο είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει περισσότερο. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει ο ιταλικός Τύπος τις προηγούμενες ημέρες, η Ρώμη αναμένεται να προτείνει δημοσιονομικό έλλειμμα τάξης 1,9% έως 2% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν μείωση του ελλείμματος στο 0,8 %.

Η κυβέρνηση συνεργασίας επαναλαμβάνει συνεχώς την πρόθεσή της να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και αρνείται να επιβάλει νέους φόρους. Οι ήπιοι τόνοι που έχει υιοθετήσει τις τελευταίες ημέρες η Ρώμη μειώνουν τις ανησυχίες ανάμεσα στους επενδυτές. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε χθες κατά 8 μονάδες βάσης, στο 3,073%. Πολλοί Ιταλοί, ιδίως κάτοικοι της βόρειας Ιταλίας, εξαιτίας των σχέσεων με την Ε.Ε. προβαίνουν στη μεταφορά των χρημάτων τους σε ελβετικές τράπεζες, τις οποίες θεωρούν πιο ασφαλείς.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ