Το παρασκήνιο πίσω από την επίθεση στον Τζήλο

Το παρασκήνιο πίσω από την επίθεση στον Τζήλο

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίθεση στον διεθνή διαιτητή Θ. Τζήλο προκάλεσε ισχυρό κλονισμό στο ποδοσφαιρικό σύστημα, που κλήθηκε να διαχειριστεί μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση σε μια δύσκολη περίοδο. Από τη μια πλευρά, οι υπόλοιποι διαιτητές της Σούπερ Λίγκας –συνάδελφοι του Τζήλου– οι οποίοι θορυβημένοι από το συμβάν αποφάσισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας αλλά και συμπαράστασης να κάνουν για πρώτη φορά αποχή και να προκαλέσουν την αναβολή του πρωταθλήματος.

Από την άλλη, η ΕΠΟ και η ΚΕΔ επιχείρησαν να διαχειριστούν μια δύσκολη κατάσταση και να αποτρέψουν την απόχη. Ο πρόεδρος της ΚΕΔ, Βίτορ Μέλο Περέιρα ήταν αυτός που λίγες ημέρες πριν από το περιστατικό είχε μιλήσει για το μπούλινγκ που δέχονται οι διαιτητές, οι οποίοι καλούνται να αποδώσουν δικαιοσύνη σε ένα δύσκολο περιβάλλον. «Είχα πρόσφατα αναφερθεί και προειδοποιήσει τους πάντες για το κλίμα εκφοβισμού και μπούλινγκ, μέσα στο οποίο οι Ελληνες διαιτητές καλούνται να αποδώσουν ποδοσφαιρική δικαιοσύνη και να έχουν υψηλά επίπεδα απόδοσης. Οσοι τότε αμφισβήτησαν τις θέσεις μου προφανώς τώρα καταλαβαίνουν ότι περιέγραφα το πραγματικό περιβάλλον στο οποίο επιχειρούμε να λειτουργήσουμε και πως είχα πλήρη γνώση των λεγομένων μου», δήλωσε. Ο ίδιος ο Τζήλος, μετά τη λήξη του αγώνα Ξάνθη – Ολυμπιακός έγινε δέκτης έντονων παραπόνων από την πλευρά των «ερυθρολεύκων», οι οποίοι εκφράστηκαν εναντίον του μέσω στελεχών της διοίκησης με συνεχείς δηλώσεις, ενώ υπήρξαν εις βάρος του πρωτοσέλιδες αναφορές.

Η ΕΠΟ και η ΚΕΔ δεν ήθελαν την αποχή, διότι πίσω από την επίθεση στον Τζήλο έβλεπαν, ιδιαίτερα η διοίκηση της ομοσπονδίας, την επιχείρηση αποσταθεροποίησής της μέσω της δημιουργίας εικόνας διάλυσης του ποδοσφαίρου με συνεχείς διαμαρτυρίες για τη διαιτησία, επιθέσεων σε διαιτητές και αναβολής του πρωταθλήματος, που θα μπορούσε να προκαλέσει την παρέμβαση των FIFA/UEFA και τoν ορισμό προσωρινής διοικούσας επιτροπής, όπως έγινε τον Οκτώβριο του 2016. Αλλωστε, η διαφωνία της Επιτροπής Παρακολούθησης με τον τρόπο που έγινε η απόλυση του μέλους της ΚΕΔ Ι. Τσαχειλίδη έχει δημιουργήσει ξανά ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών, δηλαδή της διοίκησης της ΕΠΟ και της Επιτροπής Παρακολούθησης.

Εις γνώσιν της ΕΠΟ, τις τελευταίες ημέρες είχαν έρθει και δημοσιεύματα συγκεκριμένης πλευράς οπαδικού τύπου, τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ προχωρούσαν σε προαναγγελία παρέμβασης των FIFA/UEFA στην ΕΠΟ τον Ιανουάριο!

Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της ΕΠΟ Ευ. Γραμμένος από τη Λάρισα, όπου πήγε για να επισκεφθεί τον διαιτητή: «Το χτύπημα στον Θανάση είναι χτύπημα σε όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν θα μείνει ατιμώρητο, δεν θα μείνει απαθές το ελληνικό ποδόσφαιρο. Στον βαθμό που μας αφορά θα πάρουμε όλα τα μέτρα για να το προασπίσουμε και να το οχυρώσουμε. Τέλος, όσοι απεργάζονται αποσταθεροποίηση του ελληνικού ποδοσφαίρου και σενάρια μιας διαφορετικής κατάστασης την επόμενη ημέρα θα μείνουν με το όνειρο. Η ομοσπονδία και το ελληνικό ποδόσφαιρο θα βαδίσει τον δρόμο που έχει υποσχεθεί σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Επαναλαμβάνω, τέτοιες μαφιόζικες μέθοδοι δεν θα βρουν χώρο και χρόνο στο δικό μας ποδόσφαιρο. Η ανοχή έχει τα όριά της. Εξαντλήθηκε. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς πανέξυπνος για να καταλάβει τι ακριβώς γίνεται πίσω από την κουρτίνα».

Στο ίδιο μήκος, όμως ήταν και οι δηλώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη. Και αυτός μίλησε για χτύπημα που είχε προαναγγελθεί, για θύμα που ήταν πρωτοσέλιδο. «Εδώ πλέον μιλάμε για εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες στη μάχη παλινόρθωσης εξουσιών, διαμάχης εξουσιών, δεν έχει σημασία, και λίγο μετράει στον κόσμο, προσπαθούν να καταστρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια εξυγίανσης έχει γίνει και μιας νέας μέρας και νέων βάσεων που έχουν τοποθετηθεί για το ελληνικό ποδόσφαιρο», τόνισε.

Η τελευταία αγωνιστική για το 2018 αναβλήθηκε, όμως λόγω των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η επόμενη αγωνιστική έχει προγραμματιστεί στις 12/1. Μέχρι τότε υπάρχει χρόνος να πέσουν οι τόνοι και να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Στις 4/1 έχει προγραμματιστεί συνάντηση αντιπροσωπείας των διαιτητών με τη διοίκηση της ΕΠΟ, όπου αναμένεται να αρθεί η επ’ αόριστον απόφαση για αποχή. Ωστόσο, επιθέσεις όπως αυτή στον Τζήλο είναι ασύμμετρες και άρα δύσκολα αντιμετωπίσιμες από το οργανωμένο ποδόσφαιρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή