Τερματισμός του… η κορυφή του κόσμου

Τερματισμός του… η κορυφή του κόσμου

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Περιέργως, είναι κάπως λυπηρό να επιτυγχάνεις τα όνειρά σου», δηλώνει ο Κίλιαν Τζορνέτ, Ισπανός αθλητής του ορειβατικού σκι, για τον πρόσφατο άθλο του στο Εβερεστ. Υστερα από τρεις επιτυχημένες ορειβασίες –με χρόνο ρεκόρ– στο Μάτερχορν, στο Λευκό Ορος και στο Ντενάλι, ο Τζορνέτ ταξίδεψε στα Ιμαλάια για να κατακτήσει και την κορυφή του Εβερεστ. Για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2016, με πολύ κακές καιρικές συνθήκες, ο ίδιος και οι φίλοι του αναρριχήθηκαν στο Εβερεστ, φτάνοντας μέχρι και τα 8.000 μέτρα: «Είναι ένα πραγματικά ιδιαίτερο συναίσθημα, το παρελθόν και το μέλλον δεν υπάρχουν, ζεις μόνο τη στιγμή. Αισθανόσουν τόσο μικρός και αυτό ήταν πανέμορφο. Ημαστε τυχεροί που γυρίσαμε ζωντανοί», δηλώνει ο Τζορνέτ στο CNN.

Το πλάνο του Τζορνέτ, όμως, για τον επόμενο άθλο του ήταν να πραγματοποιήσει το τρομακτικό αυτό ταξίδι μόνος του, χωρίς καμία υποστήριξη και συμπληρωματικό οξυγόνο. Οταν έφτασε στη λεγόμενη «ζώνη θανάτου», λόγω της έλλειψης οξυγόνου, ο Τζορνέτ αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα στο στομάχι. Επειτα από 26 ώρες ορειβασίας, κατάφερε να φτάσει για πρώτη φορά στη ζωή του στο πιο ψηλό σημείο του κόσμου: «Η ικανοποίηση δεν έρχεται μόνο από το αποτέλεσμα, αλλά και από όλη τη διαδικασία. Ηταν ένα απίστευτο συναίσθημα το να είμαι ολομόναχος στην κορυφή του Εβερεστ και σίγουρα μια εμπειρία ζωής».

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πέντε ημέρες αργότερα, ο Τζορνέτ ξεκίνησε πάλι την ορειβασία προς την κορυφή του κόσμου. Ο καιρός επιδεινώθηκε, οι άνεμοι ήταν πολύ δυνατοί, όμως ο ίδιος κατάφερε να φτάσει στην κορυφή για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα. «Εκεί δεν μπορείς να σκεφτείς καλά, όλα αργούν στον εγκέφαλο.

Οι αποφάσεις είναι ως επί το πλείστον σαν, “αυτό θα με σκοτώσει;”. Το άγχος είναι απλώς σπατάλη της ενέργειας. Δεν μπορείς να εγκαταλείψεις τον εαυτό σου, γιατί τότε θα πεθάνεις», τονίζει. Εξαντλημένος, ο 31χρονος υπεραθλητής έφτασε στην κορυφή του Εβερεστ στις 27 Μαΐου, έπειτα από 17 ώρες ορειβασίας, μόλις 15 λεπτά πιο αργά από το ρεκόρ του 2006, που κατέχει ο Κρίστιαν Στανγκλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή