Η Ελλάδα καθυστερεί στα «θέλω» της FIFA

Η Ελλάδα καθυστερεί στα «θέλω» της FIFA

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον περασμένο Μάιο, η ΕΠΟ και το ελληνικό ποδόσφαιρο, εν γένει, γλίτωσαν το Grexit, όμως η FIFA, με επιστολή, ζήτησε να γίνουν αλλαγές ξεκαθαρίζοντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα θεωρηθεί πως υπάρχει παραβίαση του καταστατικού της FIFA, η οποία «θα παραπέμψει την υπόθεση στο συμβούλιό της για τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής ιδιότητας μέλους της ΕΠΟ». Επτά μήνες μετά, η «Κ» ανασύρει την επιστολή της γ.γ. της FIFA Φάτμα Σαμούρα και διαπιστώνει ποια από όσα ζητήθηκαν έχουν πραγματοποιηθεί και ποια όχι:

• Η FIFA ζήτησε «εκπόνηση στρατηγικού πλάνου με μετρήσιμους στόχους για τη βελτίωση της εσωτερικής δομής της ΕΠΟ. Τη διαδικασία αυτή θα επιβλέψει ένας ανεξάρτητος ειδικός, ο οποίος θα αποφασιστεί από τη FIFA και την UEFA. Ο ρόλος του ειδικού θα καθοριστεί σε ξεχωριστή σύμβαση που θα συνταχθεί από τη FIFA και την UEFA, αναμένεται δε να παραμείνει στην Ελλάδα για δώδεκα τουλάχιστον μήνες». Ο «ανεξάρτητος ειδικός» είναι ο Τσέχος Πετρ Φούσεκ, που έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα και έχει αναλάβει την αναδιοργάνωση της λειτουργίας της ΕΠΟ.

• Η FIFA ζήτησε να οριστεί τρίτο ξένο μέλος στην ΚΕΔ και οι τρεις αυτοί ξένοι «να είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τους ορισμούς των διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών της Σούπερ Λίγκας και του Κυπέλλου Ελλάδος. Το τρίτο μέλος να οριστεί μέχρι την 30ή Ιουνίου 2018». Επίσης ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα στην ΚΕΔ τού κατά περίπτωση ορισμού ξένων διαιτητών στους αγώνες της Σούπερ Λίγκας και του Κυπέλλου, να δοθούν σε όλους τους διαιτητές, βοηθούς, παρατηρητές όλα τα οφειλόμενα έως τις 31 Ιουλίου και να υλοποιηθεί η πρωτοβουλία έλευσης του VAR. Ολα τα αιτήματα για τη διαιτησία υλοποιήθηκαν εγκαίρως. Ο Σουηδός Λιφ Λίντμπεργκ έγινε το τρίτο μέλος της ΚΕΔ και μαζί με τους Περέιρα και Μαρίν ανέλαβαν εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τα επαγγελματικά πρωταθλήματα, οι διαιτητές εξοφλήθηκαν, ο κανονισμός διαιτησίας τροποποιήθηκε και δίνει πλέον τη δυνατότητα ορισμού αλλοδαπών διαιτητών, ενώ έχουν γίνει τα πρώτα βήματα (διαγωνισμός για την ανάδοχο εταιρεία) για την έλευση του VAR.

• Οσον αφορά τα πειθαρχικά όργανα, η FIFA ζήτησε να εκδίδονται αποφάσεις το αργότερο εντός μιας εβδομάδας από τη συζήτηση των υποθέσεων, το Διαιτητικό Δικαστήριο να πάψει να αποτελεί τον τρίτο βαθμό δικαιοδοσίας για πειθαρχικά αδικήματα και να υπάρχει αυστηρότητα κατά οποιουδήποτε αξιωματούχου προβαίνει σε δυσμενείς και δυσφημιστικές δηλώσεις κατά των αρχών και οργάνων του ποδοσφαίρου, ιδιαιτέρως μέσω των ΜΜΕ.

Φέτος δεν υπάρχουν διαμαρτυρίες για καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων, το Διαιτητικό Δικαστήριο έπαψε να αποτελεί τρίτο βαθμό για πειθαρχικά αδικήματα, ενώ για τις δηλώσεις έχουν τιμωρηθεί οι Λουτσέσκου και Κούγιας, αν και τα κρούσματα είναι περισσότερα.

• Για τη χειραγώγηση αγώνων η FIFA ζήτησε τη δημιουργία νέου νομικού πλαισίου. Η ΕΠΟ, τον περασμένο Νοέμβριο, πέρασε από το Δ.Σ. το «πλάνο δράσης» για την αντιμετώπιση του φαινομένου, όμως δεν υπάρχει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία από το αρμόδιο υπουργείο.

• Για το θέμα της βίας η FIFA πρότεινε τη «σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ της ΕΠΟ και των οικείων τοπικών αρχών, στην οποία θα συμμετέχουν επίσης ειδικοί από τη FIFA και την UEFA, προκειμένου να εκπονηθεί ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη δημόσια ασφάλεια κατά τους αγώνες ποδοσφαίρου». Η ομάδα εργασίας συστήθηκε, συνεδρίασε, αλλά πέραν τούτου… ουδέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή