Οι επίδοξες «Λέστερ» εξαφανίζονται από τους Αγγλους γίγαντες

Οι επίδοξες «Λέστερ» εξαφανίζονται από τους Αγγλους γίγαντες

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μερικές εβδομάδες πριν η Λέστερ Σίτι οριστικοποιήσει τον απίστευτο και αξέχαστο τίτλο της στην Πρέμιερ Λιγκ την άνοιξη του 2016, κορυφαίος παράγοντας ενός από τους έξι μεγάλους συλλόγους του αγγλικού ποδοσφαίρου βρισκόταν σε υπόγεια αίθουσα συνεδρίων σε τετράστερο ξενοδοχείο του Λονδίνου και εξηγούσε γιατί αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί.

Υποστήριξε ότι και ρομαντικός είναι και θαύμασε το πώς η Λέστερ εκμεταλλεύθηκε στο έπακρον τις περιορισμένες της δυνατότητες. Εξέφρασε και την ελπίδα ότι η παγκόσμια συμπάθεια που προσείλκυσε ο σύλλογος θα ευνοήσει τη λίγκα συνολικά. Ωστόσο, τυχόν επανάληψη από αουτσάιντερ, είπε, δεν θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως απόδειξη της ισχύος της Πρέμιερ Λιγκ και της περίφημης ανταγωνιστικότητάς της. Αντιθέτως, προσέθεσε, θα ήταν ένδειξη αδυναμίας και ότι οι υπερδυνάμεις, με όλο τους τον πλούτο, έχουν προσγειωθεί ανώμαλα. Τις σεζόν που ακολούθησαν οι έξι μεγάλοι (Μάντσεστερ Σίτι και Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Αρσεναλ, Τσέλσι και Τότεναμ) έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βεβαιωθούν ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυνέβαινε ποτέ. Η απόσταση μεταξύ πατρικίων και πληβείων στο αγγλικό ποδόσφαιρο έχει πλέον καταστεί χαώδης.

Οι συνέπειες ήταν σεισμικές και είναι καταφανείς από την ανελέητη κούρσα τίτλου φέτος, με τις Σίτι και Λίβερπουλ να έχουν ήδη αφήσει πίσω τους τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία της λίγκας, έχοντας ξεπεράσει και τους βαθμούς που πήρε η Αρσεναλ το 2004, όταν στέφθηκε πρωταθλήτρια αήττητη.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι ίδιοι έξι σύλλογοι καταλαμβάνουν τις πρώτες έξι θέσεις της βαθμολογίας. Παρά τις όποιες απώλειες βαθμών τους εσχάτως, η έκτη στη βαθμολογία παραμένει τουλάχιστον 10 βαθμούς πάνω από την έβδομη, καθώς πλέον η ελίτ των ομάδων δεν χρειάζεται να αποδίδει ιδιαίτερα καλά για να επικρατεί των υπολοίπων, ενώ μπορούν όλες οι μεγάλες ομάδες να ακροβατούν μεταξύ κρίσεως και κατάκτησης του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό, πάντως, δεν φαίνεται να απομακρύνει τους φιλάθλους. Οι εξέδρες παραμένουν ασφυκτικά γεμάτες και ο κόσμος σπεύδει και στα γήπεδα των μικρών ομάδων για να τις δει να παίζουν με τις μεγάλες έστω και με ελάχιστες ελπίδες για καλό αποτέλεσμα.

Το χάσμα αυτό λοιπόν αναμένεται να ανοίξει περαιτέρω από τη νέα σεζόν με την εφαρμογή του καινούργιου τηλεοπτικού συμβολαίου για την Πρέμιερ Λιγκ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Μπέρνλι, οι αλλαγές στη διανομή των εσόδων από τα παγκόσμια τηλεοπτικά δικαιώματα ορίζουν ότι αυτά θα μοιράζονται σε μεγαλύτερο βαθμό με βάση τη θέση στην οποία τερμάτισε μια ομάδα, αντί για απλή μοιρασιά μεταξύ των 20 ομάδων. «Θα υπάρχει μεγάλη διαφορά στα έσοδα αν τερματίσουμε 10οι αντί για 16οι, τα χρήματα αυξάνονται σημαντικά για κάθε θέση που θα σκαρφαλώσει μια ομάδα, κι αυτό είναι σημαντικό κίνητρο για εμάς», είπε ο Μάικ Γκάρλικ.

Για άλλους, όμως, αποτελεί εξέλιξη που στόχο έχει να παγιώσει το στάτους κβο που έχει προταθεί και έχει προωθηθεί από τους έξι μεγάλους. Αφότου η Λέστερ πήρε το πρωτάθλημα, οι έξι «έχουν συνασπιστεί και έχουν δράσει μαζί. Επρόκειτο για ένα ξυπνητήρι γι’ αυτούς», λέει ο Ρικ Πάρι, πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Λίβερπουλ και επικεφαλής της Πρέμιερ Λιγκ, και οι αλλαγές στη μοιρασιά των εσόδων αποτελεί απόδειξη γι’ αυτό, τονίζει.

Οπως μάλιστα επισημαίνει με νόημα, δεν πρόκειται για μηχανισμό αναβάθμισης της ανταγωνιστικότητας του πρωταθλήματος, αλλά, αντιθέτως, ελέγχου του…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή