Στο ίδιο έργο τρόμου θεατές

Στο ίδιο έργο τρόμου θεατές

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aνέκαθεν η διοργάνωση του τελικού Κυπέλλου δημιουργούσε «πονοκέφαλο» στη διοργανώτρια ΕΠΟ, στην κυβέρνηση, στην αστυνομία και στις ομάδες. Το πρώτο θέμα που ουκ ολίγες φορές αποτελούσε αιτία σύγκρουσης ήταν η έδρα του τελικού. Aκολουθούσαν ο αριθμός και η κατανομή των εισιτηρίων, ενώ η αστυνομία, ανάλογα με την επικινδυνότητα, προσάρμοζε τα μέτρα ασφαλείας και αποφάσιζε για τις προς διάθεση δυνάμεις της. Κατά καιρούς, έχουμε δει να διεξάγονται διπλοί αγώνες και τελικοί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Επίσης, έχουμε δει τελικούς οι οποίοι τελείωσαν χωρίς ο διαιτητής να σφυρίξει τη λήξη, όπως έγινε στον τελικό ΑΕΚ – Ατρόμητος το 2011, λόγω εισβολής των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, έχουμε δει επεισόδια στον τελικό ΑΕΚ – Ολυμπιακός το 2016, που διεξήχθη «χωρίς φιλάθλους», καθώς και εκτεταμένα επεισόδια τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων, ακόμα και εν πλω, όπως συνέβη το 2006 κατά την επιστροφή των οπαδών της ΑΕΚ από την Κρήτη.

Ωστόσο, τα δύο τελευταία χρόνια, λόγω των μεγάλης έκτασης επεισοδίων που έγιναν στον τελικό ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στο Πανθεσσαλικό Σταδιο στον Βόλο, σε συνδυασμό με την επιτροπεία που έχει επιβληθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο από τις FIFA/UEFA, δεν θα ήταν υπερβολή αν υποστηρίζαμε ότι oι τελικοί Κυπέλλου καθορίζουν εν πολλοίς τη μοίρα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Πέρυσι η εισήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης πρότεινε την επιβολή της ποινής του «Grexit», στο ελληνικό ποδόσφαιρο λόγω των συμβάντων στους αγώνες ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. Ο πρώτος δεν διεξήχθη λόγω αντικειμένου που χτύπησε τον προπονητή του Ολυμπιακού και ο δεύτερος διακόπηκε οριστικά, μετά την εισβολή στον αγωνιστικό χώρο του (οπλοφόρου) προέδρου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη και των συνοδών του. Στα παραπάνω προστέθηκε και η απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη για αναβολή του πρωταθλήματος, που θεωρήθηκε «κρατική παρέμβαση». Ο περυσινός τελικός Κυπέλλου ΠΑΟΚ – ΑΕΚ ήταν το στοίχημα του ποδοσφαίρου. Αν τα επεισόδια ήταν ανάλογα αυτών στο Πανθεσσαλικό, η ποινή για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα ήταν βαριά. Τελικά, παρότι υπήρξαν επεισόδια εντός γηπέδου, η εικόνα ήταν καλύτερη, και το «Grexit» αποφεύχθηκε δίνοντας τη θέση του σε αυστηρότερη επιτροπεία.

Ομως και φέτος η Ιστορία επαναλαμβάνεται: η εισήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης είναι αρνητική για το ελληνικό ποδόσφαιρο, θεωρώντας μεγαλύτερο πρόβλημα την καταπολέμηση της βίας. Τα εμπλεκόμενα μέρη περιμένουν τη διεξαγωγή του τελικού Κυπέλλου, που θα αποτελέσει και πάλι βαρόμετρο για τις αποφάσεις που θα λάβει η FIFA αμέσως μετά.

Πάντως, όπως προαναφέραμε, σε πολλούς τελικούς υπήρξαν επεισόδια εντός και εκτός γηπέδου, με τα προπέρσινα στο Πανθεσσαλικό να έχουν τη μεγαλύτερη έκταση, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος αγώνας να αποκαλείται «τελικός της ντροπής».

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται

Το 2001, υπήρξαν επεισόδια στον τελικό ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 4-1, που έγινε στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Δύο χρόνια αργότερα, στον τελικό ΠΑΟΚ – Αρης 1-0, στο πέταλο που φιλοξενούσε του οπαδούς των «κίτρινων» …άναψαν μεγάλες φωτιές, ενώ έγιναν και επεισόδια με αστυνομικούς. Το 2005, στο Παμπελοποννησιακό υπήρξαν κυρίως έξω από το γήπεδο επεισόδια με οπαδούς του Ολυμπιακού και του Αρη. Το 2010 στον τελικό Παναθηναϊκός – Αρης 1-0 σημειώθηκαν επεισόδια με οπαδούς των δύο ομάδων στο κουλουάρ και στην τάφρο του σταδίου.

Ενα χρόνο μετά, εντός του ΟΑΚΑ υπήρξαν βίαια περιστατικά με τη λήξη του αγώνα ανάμεσα στους οπαδούς της ΑΕΚ και του Ατρομήτου. Οι ακρότητες δεν έλειψαν και από τον τελικό ΑΕΚ – Ολυμπιακός 2-1, το 2016, παρότι έγινε χωρίς φιλάθλους. Στην εξέδρα των επισήμων οι δύο φιναλίστ έφεραν τον «ανθό» των οπαδών τους και το αποτέλεσμα αυτής της συνύπαρξης ήταν… νομοτελειακό. Το 2017, η διοίκηση που όρισαν στην ΕΠΟ η FIFA/UEFA αποφάσισε να κάνει τον τελικό στο ακατάλληλο Πανθεσσαλικό Στάδιο. Χούλιγκαν του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ δέρνονταν για αρκετή ώρα αγρίως στην πεζογέφυρα του γηπέδου, ενώ στο στάδιο προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές.

Πέρυσι, η απονομή του Κυπέλλου στον «Δικέφαλο του Βορρά» έγινε με έντονη οσμή δακρυγόνων, που έριξε η αστυνομία για να σταματήσει τα επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί της ΑΕΚ μετά την επίτευξη του δεύτερου γκολ του ΠΑΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή