Ποδόσφαιρο: Nέο «καμπανάκι» στη Σίτι για το FFP

Ποδόσφαιρο: Nέο «καμπανάκι» στη Σίτι για το FFP

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Κυριακή, η Μάντσεστερ Σίτι πανηγύρισε τον έκτο της τίτλο στην Πρέμιερ Λιγκ, όμως λίγες μέρες μετά, κινδυνεύει με αποκλεισμό ενός έτους από το Τσάμπιονς Λιγκ για οικονομικές παρατυπίες σχετικά με το Financial Fair Play (κανονισμός της UEFA σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει ανώτερο όριο ανοχής οικονομικών ζημιών) της UEFA. Πιο συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα Der Spiegel είχε αποκαλύψει πέρυσι παραποιημένα νούμερα της Σίτι, ενώ το ρεπορτάζ ανέφερε ότι η πρωταθλήτρια Αγγλίας είχε παραβιάσει τους κανονισμούς του «οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι».

Η έρευνα της UEFA, FIFA και FA για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες και όπως αναφέρουν οι New York Times, οι «πολίτες» κινδυνεύουν με αποκλεισμό από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση για μία σεζόν. Θυμίζουμε πως το 2014, η Σίτι είχε πληρώσει πρόστιμο ύψους 56 εκατ. ευρώ για προηγούμενη παραβίαση των κανονισμών.

Πριν από δύο εβδομάδες, το συμβούλιο οικονομικού ελέγχου της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας συνεδρίασε στην Ελβετία για να εξετάσει τα δεδομένα, ενώ οι ανακριτές της UEFA θέλουν να επιβληθεί αποκλεισμός της ομάδας για ένα χρόνο από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Σίτι είχε δώσει παραποιημένα νούμερα στην αρμόδια επιτροπή σχετικά με τα οικονομικά της, όπως είχε κάνει και στην Αγγλία με ψευδή στοιχεία σχετικά με τις χορηγίες της. Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, η τελική απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί από τον επικεφαλής ερευνητή, Ιβ Λετέρμ.

Ο πρώην Βέλγος πρωθυπουργός θα έχει τον τελευταίο λόγο. Η ετυμηγορία του αναμένεται στις επόμενες 48 ώρες και το δικαστήριο της UEFA θα πρέπει να αποφασίσει εν συνεχεία εάν συμφωνεί με την πρότασή του. Ακόμη και αν ο Λετέρμ κρίνει ένοχη τη Σίτι, θεωρείται σχεδόν απίθανο ο αποκλεισμός να εφαρμοστεί για την ερχόμενη σεζόν, καθώς η ομάδα του Μάντσεστερ μπορεί να ασκήσει έφεση και να προσφύγει στο CAS. Το πιο πιθανό σενάριο είναι πως η Σίτι θα αναγκαστεί να πληρώσει πρόστιμο ύψους μέχρι και 100.000 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, όμως, ένας πιθανός αποκλεισμός θα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για την πρωταθλήτρια Αγγλίας, που προσπαθεί απελπισμένα τα τελευταία χρόνια να κερδίσει για πρώτη φορά τη σχετική διοργάνωση. Στον αντίποδα, ο σύλλογος δήλωσε ότι έχει παρουσιάσει στοιχεία στην UEFA τα οποία αποδεικνύουν την αθωότητα της. Η UEFA, πάντως, δημοσίευσε το εξής: «Δεν σχολιάζουμε έρευνες που είναι σε εξέλιξη, σχετικά με θέματα οικονομικής φύσεως».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή