ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ποδόσφαιρο: Λεπτές ισορροπίες με τον Περέιρα

Ποδόσφαιρο: Λεπτές ισορροπίες με τον Περέιρα

Μετά τον Αγγελο Αναστασιάδη, ακόμη ένα πρόσωπο απασχολεί την ΕΠΟ. Αυτό του προέδρου της ΚΕΔ, Βίτορ Μέλο Περέιρα, που αναμένεται να επανέλθει στην επικαιρότητα με ορίζοντα την Εκτελεστική Επιτροπή που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη.

Η ανανέωση της σύμβασης του Πορτογάλου, που λήγει τον Ιούλιο, ήρθε ως απόφαση των FIFA/UEFA και γνωστοποιήθηκε στα μέλη της Ε.Ε. στην τελευταία συνεδρίασή της. Μάλιστα, όταν ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ, Νίκος Βακάλης, επιχειρηματολόγησε κατά της απόφασης, ο εκπρόσωπος της FIFA Mπιόρν Βασάλο τόνισε την «υποχρεωτικότητα» της εφαρμογής της.

Οι FIFA και UEFA, υπό την εποπτεία των οποίων λειτουργεί η διαιτησία από τον Νοέμβριο 2016, πιστεύουν πως πρέπει να δοθεί επιπλέον χρόνος στον Περέιρα για να ολοκληρώσει το έργο του.

Το πρόβλημα με την περίπτωσή του είναι ότι η νέα σύμβασή του θα πρέπει να εγκριθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή, διότι σε αντίθεση με τα άλλα δύο μέλη της ΚΕΔ, Μαρίν και Λίντμπεργκ, ο Περέιρα μισθοδοτείται από την ΕΠΟ. Και αυτό (η λήψη απόφαση για την ανανέωση της σύμβασης) αποτελεί «πρόβλημα» για όσους γνωρίζουν την «ανθρωπογεωγραφία» των μελών της Ε.Ε., λόγω της στάσης που έχουν απέναντι στον Περέιρα κάποιες μεγάλες ΠΑΕ.

Συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός, πολλές φορές στο πρωτάθλημα που τελείωσε εξέφρασε τις δυσαρέσκειά του για τη διαιτησία, ενώ συχνά ο Περέιρα είχε μπει στο επίκεντρο της κριτικής του επίτιμου πρόεδρου του, Σ. Θεοδωρίδη.

Θέση κατά του Περέιρα πήρε και η ΑΕΚ, αίροντας την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπό του, με αφορμή την αλλαγή θέσεων των διαιτητών του τελικού Κυπέλλου, η οποία δεν γνωστοποιήθηκε στις δύο ομάδες πριν από την έναρξή του και έγινε γνωστή από τα ΜΜΕ λίγες ημέρες μετά.
Από την άλλη πλευρά, ο ΠΑΟΚ, που διαφώνησε έντονα με τη διατήρηση του Κομίνη στον πίνακα διαιτητών Σούπερ Λιγκ δείχνει να συμβιβάζεται με την παραμονή του Πορτογάλου.

Οι συσχετισμοί δυνάμεων εντός της Ε.Ε. εκτιμάται πως αυτήν τη στιγμή είναι τέτοιοι, που μπορούν να οδηγήσουν σε μη έγκριση της ανανέωσης της σύμβασης του Περέιρα, κάτι που θα απογοητεύσει τις δύο υπερεθνικές συνομοσπονδίες και μπορεί να επιφέρει επιπλέον κυρώσεις στην ΕΠΟ.