Σε τροχιά Τόκιο η Ελλάδα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εννέα μετάλλια (3-2-4) και τον Χρήστο Βολικάκη σημαιοφόρο ολοκληρώθηκε η ελληνική παρουσία στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες αθλημάτων του Μινσκ. Η χώρα μας πλασαρίστηκε στην 20ή θέση στον σχετικό πίνακα, ανάμεσα σε 43 χώρες. Οι εμφανίσεις των αθλητών μας έδειξαν ότι βρίσκονται σε άριστη αγωνιστική κατάσταση ενόψει των υπολοίπων διεθνών διοργανώσεων που ακολουθούν.

Ο Χρήστος Βολικάκης επέστρεψε από τη Λευκορωσία με το μεγαλύτερο… βάρος στις αποσκευές του. Κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια (σκρατς και πόντους) και έδειξε ότι δίκαια συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ποδηλάτες του κόσμου. «Αυτά τα δύο μετάλλια μου δίνουν τεράστια ώθηση στην προσπάθεια που κάνω για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Συνεχίζουμε με απώτερο στόχο τη συμμετοχή και μία καλή εμφάνιση στη διοργάνωση της Ιαπωνίας», δήλωσε ο κορυφαίος Ελληνας ποδηλάτης και αφιέρωσε τις διακρίσεις του στους ποδηλάτες που έχασαν τη ζωή τους στην Πτολεμαΐδα ύστερα από δυστύχημα. 

Το τρίτο χρυσό μετάλλιο της ελληνικής αποστολής το φόρεσε η Αννα Κορακάκη. Ηρθε πρώτη στο σπορ πιστόλι, και πήρε και ασημένιο στα 10 μ. στο αεροβόλο. Οι εμφανίσεις της και οι προκρίσεις σε δύο τελικούς ολυμπιακών αγωνισμάτων δείχνουν ότι, ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, έχει εντυπωσιακή σταθερότητα και, όταν χρειάζεται, ψυχραιμία για να «γυρίσει» έναν αγώνα που μπορεί να μην ξεκίνησε καλά.      

Το δεύτερο ασημένιο μετάλλιο της ελληνικής αποστολής ήρθε από τον Σάββα Καρακιζίδη σε ένα μη ολυμπιακό άθλημα, το σάμπο. Οι πρωταθλητές μας κατέκτησαν και τέσσερα χάλκινα. Οι Γιώργος Αζωίδης (τζούντο), Ελένη Χατζηλιάδου, Κώστας Δουβαλίδης (110 μ. εμπ.) και Ραφαέλλα Σπανουδάκη (100 μ.) ανέβηκαν στην τρίτη θέση του βάθρου.    

Οι αθλητές και οι αθλήτριες του στίβου που αγωνίστηκαν στο Μινσκ δεν θα ξεχάσουν τη διοργάνωση και για ακόμη έναν λόγο: μετέβησαν στη Λευκορωσία με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο και επέστρεψαν με C-130. Η ομοσπονδία του στίβου είχε, αρχικά, δηλώσει ότι δεν θα έστελνε αποστολή γιατί, σε αντίθεση με τις άλλες ομοσπονδίες, δεν βρήκε εισιτήρια. Τότε επιστρατεύτηκε το πρωθυπουργικό αεροπλάνο για τη μετάβαση, αλλά δεν ήταν διαθέσιμο για την επιστροφή. Ετσι, οι πρωταθλητές πέταξαν από το Μινσκ στην Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροπλάνο. 

Οι επόμενοι Ευρωπαϊκοί Αγώνες θα πραγματοποιηθούν στην Κρακοβία της Πολωνίας (2023). Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να μπουν στο πρόγραμμα περισσότερα ολυμπιακά αθλήματα ώστε οι αγωνιζόμενοι να έχουν ακόμη μία ευκαιρία πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Εγώ και οι συνάδελφοί μου είμαστε ενθουσιασμένοι από την επιτυχία της διοργάνωσης. Τα μηνύματα που λάβαμε από τους αθλητές, τις Ολυμπιακές Επιτροπές και τις αθλητικές ομοσπονδίες μιλούν με απόλυτο ενθουσιασμό για τα στοιχεία της φιλοξενίας. Εύχομαι καλή επιτυχία στους αθλητές στην προετοιμασία τους για το Τόκιο», δήλωσε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Αγώνων «Μινσκ 2019» και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός υφυπουργός Εσωτερικών Στέφαν Μάγερ δήλωσε ότι η διοργάνωση βελτίωσε τη διεθνή εικόνα της Λευκορωσίας, αλλά πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή