Δύο «άσπονδοι» γείτονες για τον τελικό

Δύο «άσπονδοι» γείτονες για τον τελικό

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλή και Περού διασταυρώνουν τα ξίφη τους απόψε (03.30 ώρα Ελλάδος) στο Πόρτο Αλέγκρε, στη νότια Βραζιλία, σε ένα «Κλάσικο δελ Πασίφικο», δηλαδή ντέρμπι του Ειρηνικού, με έπαθλο μία θέση στον τελικό του 46ου Κόπα Αμέρικα την Κυριακή. Πρόκειται για ζευγάρι με τεράστια ιστορία εντός κι εκτός γηπέδων, με τις δύο χώρες να είναι «άσπονδοι γείτονες» στην ακτή του Ειρηνικού, στη Νότια Αμερική, με διαφιλονικούμενα εδάφη και θαλάσσια σύνορα.

Η ποδοσφαιρική τους σύγκρουση απόψε έχει ένα θεωρητικό φαβορί, την κάτοχο του τροπαίου Χιλή, κι ένα αουτσάιντερ, το Περού, που θέλει να ανατρέψει και πάλι τα προγνωστικά όπως έκανε με την Ουρουγουάη.

«Ερχεται ένα ντέρμπι και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Θα είναι σκληρό παιχνίδι, αλλά είμαστε σε κατάσταση να νικήσουμε», είπε ο εμβληματικός επιθετικός του Περού, Πάολο Γκερέρο. «Αλλωστε, η Χιλή είναι ιστορικά ο αντίπαλός μας, υπάρχει πρόσθετη αντιπαλότητα», πρόσθεσε. Στον Γκερέρο στόχευε και η έφοδος-έκπληξη των ελεγκτών αντιντόπινγκ που προκάλεσε και την ακύρωση της πρωινής προπόνησης των Περουβιανών τη Δευτέρα, καθώς ο Γκερέρο έχει ήδη ιστορικό με ποινή λόγω απαγορευμένων ουσιών.

«Είμαστε σε θέση να αποδώσουμε καλύτερα απέναντι στη Χιλή», υποσχέθηκε και ο προπονητής των «Ινκας», Ρικάρδο Γκαρέκα, κάνοντας τη σύγκριση με τη λευκή ισοπαλία κόντρα στην Ουρουγουάη στα προημιτελικά.

Από την άλλη και η «Ρόχα» είναι ήδη επιτυχημένη, φτάνοντας για τρίτη σερί φορά στα ημιτελικά του θεσμού, κι ενώ λίγοι ανέμεναν ότι το σύνολο του Ρεϊνάλδο Ρουέδα, βασιζόμενο σε βετεράνους και αρχικά μαστιζόμενο από εσωτερικές έριδες, θα έφθανε ξανά στην τελική τετράδα.

Κι όμως, οι «μπικαμπεόνες», δηλαδή δις πρωταθλητές, έχουν βγάλει στο χορτάρι αυτοματισμούς που ούτε στα φιλικά ούτε στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2018 είχαν εμφανίσει, αφομοιώνοντας ιδανικά τα νέα πρόσωπα, δηλαδή τον σέντερ μπακ Γκιγιέρμο Μαριπάν, τον μέσο Ερικ Πουλγάρ αλλά και τον τερματοφύλακα Γαμπριέλ Αριας.

Απόψε επαναλαμβάνεται το ζευγάρι των ημιτελικών του προηγούμενου Κόπα Αμέρικα στις ΗΠΑ το 2016, με την κατά τεκμήριο ανώτερη Χιλή να μετρά επτά νίκες στους οκτώ τελευταίους αγώνες μεταξύ των δύο αντιπάλων. «Ελπίζουμε να κάνουμε το τέλειο παιχνίδι κόντρα στο Περού», είπε ο ολοένα και πιο χαμογελαστός πλέον αρχηγός της χιλιανής ομάδας, Αρτούρο Βιδάλ, σβήνοντας πια από πάνω του τη «ρετσινιά» ότι αυτός (μαζί με τον τερματοφύλακα Κλαούδιο Μπράβο) ευθύνεται για τις εσωτερικές διαμάχες των τελευταίων μηνών.

Στον αποψινό αγώνα θα τεθούν αντιμέτωποι και οι δύο πρώτοι εν ενεργεία σκόρερ στην ιστορία του θεσμού: Ο Γκερέρο και ο Χιλιανός σέντερ φορ Εδουάρδο Βάργκας έχουν πετύχει από 12 τέρματα στην καριέρα τους σε Κόπα Αμέρικα και απόψε πάνε για το… 13άρι.

Βάργκας, Αριας και Μαουρίσιο Ισλα, που έμειναν εκτός της προπόνησης αναμένεται να είναι βασικοί απόψε για τη Χιλή. Τέτοια ματς δεν χάνονται…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή