Το ποδηλατικό γεγονός του καλοκαιριού

Το ποδηλατικό γεγονός του καλοκαιριού

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις Βρυξέλλες δίνεται αύριο η εκκίνηση του 106ου Γύρου της Γαλλίας, που συμπίπτει και με την 100ή επέτειο από την καθιέρωση της κίτρινης φανέλας για τον πρωτοπόρο της γενικής κατάταξης του αγώνα, το σήμα κατατεθέν του κορυφαίου γεγονότος της παγκόσμιας ποδηλασίας. Συνηθισμένοι πια οι φίλοι της ποδηλασίας από την εξάπλωση του αγώνα στις γειτονικές της Γαλλίας χώρες, θα δουν αύριο το «Γκραν Ντεπάρ» στην πατρίδα του Εντι Μερξ προς τιμήν της 50ής επετείου της πρώτης νίκης του κορυφαίου Βέλγου ποδηλάτη. Ο τερματισμός όπως πάντα στα Ηλύσια Πεδία στις 28 Ιουλίου.

Ο αγώνας μπορεί να έχει χάσει κομμάτι της παλιάς του λάμψης εξαιτίας των αλλεπάλληλων κρουσμάτων ντόπινγκ στην ποδηλασία, αλλά παραμένει το γεγονός του καλοκαιριού στη Γαλλία και συνδυάζεται με την έναρξη των θερινών διακοπών για τους Γάλλους. Ωστόσο, αποτελεί τρομερή δοκιμασία για τους αθλητές σε βουνά, πεδιάδες και παραλίες. Ειδικά φέτος ο Γύρος της Γαλλίας είναι ο… ανώτερος, δηλαδή ο υψομετρικά κορυφαίος στην ιστορία, με επτά ολόκληρα ετάπ στο βουνό και πέντε τερματισμούς σε βουνοκορφές, εκ των οποίων οι τρεις σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων.

Επιπλέον, είναι και εξαιρετικά απρόβλεπτος αγώνας. Ετσι, πέρα από τον περυσινό νικητή, Ουαλλό Γκέρεντ Τόμας, μεταξύ των επικρατέστερων συγκαταλέγεται φέτος και ο 22χρονος Εγάν Μπερνάλ, ο Κολομβιανός νικητής του αγώνα Παρίσι – Νίκαια τον Μάρτιο. Απών θα είναι ο τέσσερις φορές νικητής Κρις Φρουμ λόγω τραυματισμού.

Από τον φετινό αγώνα θα απουσιάσει και ο 34χρονος Μαρκ Κάβεντις, ο οποίος κυνηγά πάντα το ρεκόρ νικών σε ετάπ του Γύρου της Γαλλίας. Ο Κάβεντις, θεωρούμενος ο κορυφαίος σπρίντερ της γενιάς του, έχει 30 νίκες ενώ ο ρέκορντμαν Μερξ σταμάτησε στα 34 νικηφόρα ετάπ. Η Νταϊμένσον Ντέιτα, ομάδα του Κάβεντις, δεν έδωσε εξηγήσεις για τη μη συμπερίληψή του Βρετανού στο ρόστερ της για τον αγώνα, αν και εδώ και δύο χρόνια ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2011 ταλαιπωρείται από ιό που προκαλεί κόπωση. Τη θέση του παίρνει ο Τζάκομο Νιτσόλο, έμπειρος από τον Γύρο της Ιταλίας αλλά πρωτάρης στον Γύρο της Γαλλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή