ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Προχωράει η μεταφορά του εργαστηρίου ελέγχου ντόπινγκ

Προχωράει η μεταφορά του εργαστηρίου ελέγχου ντόπινγκ

Τον κίνδυνο άμεσης άρσης της πιστοποίησης του εργαστηρίου ελέγχου ντόπινγκ του ΟΑΚΑ κλήθηκε να αντιμετωπίσει η νέα πολιτική ηγεσία του αθλητισμού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) είχε διαπιστώσει, όπως αναφέρει η ΓΓΑ, τη μείωση σε εξειδικευμένο προσωπικό κατά 50%, τον ξεπερασμένο από τις τεχνολογικές εξελίξεις εξοπλισμό και την έλλειψη επικυρώσεων, για τις μεθόδους επιβεβαίωσης απαγορευμένων ουσιών. Στην ελληνική πλευρά δόθηκε εύλογο χρονικό διάστημα μερικών μηνών για να διορθωθούν τα ανωτέρω. Αυτό δεν συνέβη, με αποτέλεσμα να σταλεί τελεσίγραφο από τον WADA περί άμεσης άρσης της πιστοποίησης του ελληνικού εργαστηρίου, αφού, επί 13 μήνες, δεν έχει συμμορφωθεί στα διεθνή στάνταρ. Για την αντιμετώπιση του θέματος είχαν χθες συνάντηση ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, με τους Ιωάννη Αγγελή, διευθυντή του Εργαστηρίου Ελέγχου Ντόπινγκ ΟΑΚΑ και Δημήτρη Κλέτσα, διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Ο κ. Αυγενάκης ζήτησε να προωθηθεί άμεσα η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης, με κεντρικό άξονα την υπαγωγή του εργαστηρίου στο ερευνητικό κέντρο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», εξέλιξη η οποία, μαζί με την απαραίτητη χρηματοδότηση, θα λύσει τα ζητήματα ISL, απομακρύνοντας οριστικά τον κίνδυνο τιμωρίας της χώρας από τον WADA. Ο «Δημόκριτος» αποτελεί το μεγαλύτερο διεπιστημονικό ερευνητικό κέντρο της χώρας με περίπου 180 ερευνητές και ειδικούς λειτουργικούς επιστήμονες και περισσότερα από 500 άτομα ερευνητικό προσωπικό.

Εξάλλου, χθες ο υφυπουργός Αθλητισμού είχε ευρεία σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς με θέμα το «Ράλλυ Ακρόπολις» που δεν διεξήχθη την άνοιξη που μας πέρασε και με σκοπό να προσδιοριστούν οι αγωνιστικές και οικονομικές προϋποθέσεις και να γίνουν οι ενέργειες που απαιτούνται για τη διεξαγωγή του. Κατά τη σύσκεψη επισημάνθηκαν «τα ισχυρά οικονομικά και τουριστικά οφέλη που προκύπτουν, αλλά και η σημαντική ευκαιρία για να συνδεθεί αυτός ο σπουδαίος διεθνής αγώνας, με τα απαραίτητα κοινωνικά μηνύματα για την «οδική ασφάλεια και συμπεριφορά στη χώρα». Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, οι συνθήκες είναι ώριμες ώστε να υπάρξει πλέον ένας στρατηγικός σχεδιασμός, που θα εξασφαλίσει όχι μόνο την, εκ νέου, σταδιακή ανάπτυξη του θεσμού, αλλά και τη διαρκή εξέλιξή του.