Για πρώτη φορά γυναίκα διαιτητής στο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ

Για πρώτη φορά γυναίκα διαιτητής στο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλο βήμα προόδου για τη γυναικεία διαιτησία αποτελεί ο πρώτος ορισμός σε τελικό ανδρικής διοργάνωσης της UEFA, καθώς η Γαλλίδα Στεφανί Φραπάρ ορίστηκε να διευθύνει τον αγώνα Λίβερπουλ – Τσέλσι στις 14 Αυγούστου για το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, όπως ανακοίνωσε χθες η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γυναίκα θα σφυρίξει αγώνα ευρωπαϊκών ομάδων ανδρών, ούτε η πρώτη φορά που ολόκληρη η διαιτητική τριάδα θα αποτελείται από γυναίκες, αλλά θα είναι η πρώτη που θα υπάρχει «γυναικεία σφυρίχτρα» σε ευρωπαϊκό ματς που θα κρίνει τρόπαιο.

Η 35χρονη Φραπάρ έχει ήδη καταφέρει να ξεπεράσει τα ταμπού και τα στερεότυπα, καθώς έχει επιβληθεί με την προσωπικότητά της στους αγώνες του γαλλικού πρωταθλήματος των ανδρών που διευθύνει, ενώ πριν από μερικές ημέρες έλαβε την κορυφαία τιμή για διαιτητή στο γυναικείο ποδόσφαιρο, αφού διηύθυνε τον τελικό του Μουντιάλ των γυναικών, ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ολλανδία, στην πατρίδα της Γαλλία.

Ηδη τον περασμένο Απρίλιο έγινε η πρώτη γυναίκα που διαιτήτευσε αγώνα της Λιγκ 1, μεταξύ Αμιάν και Στρασμπούρ, ενώ στον αγώνα του Σούπερ Καπ στην Κωνσταντινούπολη θα έχει τις ίδιες βοηθούς που είχε και στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών, δηλαδή τις Μανουέλα Νικολόζι και Μισέλ Ο’ Νιλ. Τέταρτος διαιτητής ορίστηκε ο Τούρκος Τσουναΐτ Τσακίρ.

«Οι δυνατότητες του γυναικείου ποδοσφαίρου δεν έχουν όρια και χαίρομαι που η Στεφανί Φραπάρ διορίστηκε να διευθύνει το φετινό Σούπερ Καπ της UEFA», δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Σέφεριν, προσθέτοντας: «Ελπίζω οι ικανότητες και η αφοσίωσή που έχει επιδείξει σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο να αποτελέσουν έμπνευση για εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες στην Ευρώπη και θα τους δείξουν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια για να φτάσουν στο όνειρο».

Η κυρία Φραπάρ κυνήγησε το όνειρό της αυτό σταματώντας στα 18 της το ποδόσφαιρο για να ασχοληθεί με τη διαιτησία.

Η πρώτη γυναίκα διαιτητής που σφύριξε ευρωπαϊκές αναμετρήσεις ήταν η Ελβετίδα Νικόλ Πετινιάτ, που διηύθυνε τρεις προκριματικούς του τότε κυπέλλου UEFA, από το 2004 έως το 2009.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή