ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Στην Ελλάδα ο WADA για έλεγχο στο ΕΣΚΑΝ

Στην Ελλάδα ο WADA για έλεγχο στο ΕΣΚΑΝ

Τις πιο κρίσιμες εξετάσεις θα δώσει μέσα στις επόμενες ημέρες το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ). Σήμερα αναμένονται στην Ελλάδα τέσσερις εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η ανώτατη αρχή καταπολέμησης ντόπινγκ της χώρας ακολουθεί τις προβλεπόμενες από τον παγκόσμιο κώδικα διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελάχιστων ημερών νέα ηγεσία… κληρονόμησε αρκετές «μη συμμορφώσεις», με βασικότερη αυτή που αφορά τον μη ικανοποιητικό αριθμό ελέγχων εκτός αγώνων.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το ΕΣΚΑΝ θα δεχθεί τέτοιο έλεγχο. Ανάμεσα στους εκπροσώπους του WADA που θα βρεθούν στην Ελλάδα, θα είναι και ένας Ελληνας, ο Γιώργος Τσάμης. Οι επιθεωρητές θα έρθουν από την έδρα του WADA (Μόντρεαλ) και, αφού προηγηθεί μία σύντομη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού Γιώργο Μαυρωτά, θα αρχίσουν τους ελέγχους. Από το… μικροσκόπιο αναμένεται να περάσουν τα πάντα: από τον τρόπο χειρισμού ενός «θετικού» δείγματος μέχρι και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΣΚΑΝ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές παραλείψεις, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστοι έλεγχοι αθλητών εκτός αγώνων, κάτι που αποτελεί τη μεγάλη… πληγή του φορέα. 

Οι «μη συμμορφώσεις» με τις διεθνείς διαδικασίες μπορεί να είναι πολλές, αλλά η νέα ηγεσία του ΕΣΚΑΝ, επικεφαλής της οποίας είναι ο καθηγητής χειρουργικής ανατομίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Σκανδαλάκης, πιστεύει ότι η κατάσταση του… ασθενούς είναι αναστρέψιμη. Ηδη, τις τελευταίες ημέρες, έχουν καταβληθεί προσπάθειες για να γίνουν διορθώσεις, ώστε οι ελεγκτές να δώσουν ένα περιθώριο 3-4 μηνών μέχρι να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες διεργασίες συμμόρφωσης και να μην υπάρξει κάποια αυστηρότερη ποινή. Το χειρότερο σενάριο που προβλέπεται σε μία τέτοια περίπτωση, είναι ο αποκλεισμός των αθλητών της χώρας από τις διεθνείς διοργανώσεις. Προς το παρόν όμως η χώρα μας δεν κινδυνεύει από κάτι ανάλογο.

Ο έλεγχος θα διαρκέσει δύο ημέρες και θα αφορά μόνο τον συγκεκριμένο φορέα. Στο μεταξύ, και ύστερα από την πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση της υπαγωγής του Εργαστηρίου Ελέγχου Ντόπινγκ στο ερευνητικό κέντρο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», οι άνθρωποι του αθλητισμού ελπίζουν ότι το, κάποτε, εκ των κορυφαίων εργαστηρίων του κόσμου θα διατηρήσει τη διαπίστευσή του και θα συνεχίσει να κάνει ελέγχους.