Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βασικά σημεία του υπό κατάρτιση αθλητικού νομοσχεδίου, που αφορούν τη βία, δόθηκαν στη δημοσιότητα, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υφ. Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη, τον υφυπ. Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον ΓΓΑ Γ. Μαυρωτά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο υπ. Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ο αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Α. Σκέρτσος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου:

• Ενίσχυση των ελέγχων των εισιτηρίων προκειμένου να διαπιστώνεται ότι ο κάτοχος εισιτηρίου που επιθυμεί να εισέλθει σε αθλητική συνάντηση ταυτοποιείται με το αναγραφόμενο στο εισιτήριο ονοματεπώνυμο. Στην περίπτωση που κατά τον διενεργούμενο έλεγχο διαπιστώνεται η κατοχή μη ονομαστικού εισιτηρίου, ή εισιτηρίου επί του οποίου το αναγραφόμενο ονοματεπώνυμο είναι διαφορετικό από αυτό του κατόχου του, θα επιβάλλεται πρόστιμο εις βάρος του νόμιμου κατόχου του.

• Αντιμετώπιση της βίας μέσα και έξω από τα γήπεδα. Με εντολή της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής, ή του αθλητικού εισαγγελέα, δίνεται η δυνατότητα για τη συλλογή και την περαιτέρω επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, σε όλους τους χώρους εντός αλλά και πέριξ των εγκαταστάσεων που λαμβάνει χώρα το αθλητικό γεγονός για την αντιμετώπιση πράξεων βίας, ποινικών αδικημάτων.

• Επιτάχυνση Δικαιοσύνης. Ταχεία εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων αθλητικής βίας και εφαρμογή της δυνατότητας του εισαγγελέα να επιβάλει περιοριστικούς όρους στους κατηγορουμένους έως και τη δίκη τους.

• Χρήση οπτικών μέσων για αποτροπή βίας. Περαιτέρω νομιμοποίηση κτήσεων και χρήσεων οπτικού υλικού, ώστε να διευκολυνθεί η ταυτοποίηση δραστών με κάθε πρόσφορο μέσο.

• Ενεργοποίηση του νόμου περί νόμιμης λειτουργίας λεσχών οργανωμένων φιλάθλων και δημιουργία μητρώου φιλάθλων των ομάδων για την προστασία του αθλήματος.

• Καταπολέμηση της βίας εκτός αθλητικών εγκαταστάσεων. Επέκταση της εφαρμογής των ποινικών διατάξεων του αθλητικού νόμου, με εξάλειψη των υφιστάμενων τοπικών και χρονικών περιορισμών, ώστε να καταλαμβάνονται και επεισόδια βίας σε τόπο και χρόνο διαφορετικό από εκείνο της τέλεσης ενός αθλητικού γεγονότος αλλά με σαφή αθλητική αναφορά.

• Αναβάθμιση του ρόλου της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας.

Ο υφυπουργός έχει θέσει τα μέτρα αυτά υπόψη των ποδοσφαιρικών αρχών, διεθνών και εγχωρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή