Ποδόσφαιρο: Από «φύλακας άγγελος»… επιθετικό όπλο

Ποδόσφαιρο: Από «φύλακας άγγελος»… επιθετικό όπλο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέρα με τη μέρα το ποδόσφαιρο εξελίσσεται, οι αθλητές βελτιώνονται και οι κανονισμοί προσαρμόζονται στη νέα αποχή. Από τη φετινή σεζόν σημαντικές αλλαγές δίνουν την ευκαιρία στις ομάδες να «χτίζουν» καλύτερα τις επιθέσεις τους από την αμυντική τους γραμμή, ενώ επίσης δίνουν στο παιχνίδι περισσότερη ταχύτητα. Την ίδια ώρα, όμως, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και τον ρόλο των τερματοφυλάκων, οι οποίοι πλέον πρέπει να είναι περισσότερο ικανοί με την μπάλα στα πόδια. Σε ελεύθερο χτύπημα τερματοφύλακα, ο νέος κανονισμός επιτρέπει στους αμυνόμενους παίκτες να εισέλθουν στη μεγάλη περιοχή και να δεχθούν πάσα από τον τερματοφύλακά τους, ξεκινώντας έτσι μία πιο ορθολογική επίθεση. Παρά το γεγονός πως αυτή η αλλαγή βοηθάει τις ομάδες με γρηγορότερο τέμπο, στον αντίποδα, προσθέτει πίεση στους τερματοφύλακες που εξελίσσονται ως ακόμη ένας «πλεϊμέικερ».

«Το να ξεκινάς την επίθεσή σου από την άμυνα είναι πολύ σημαντικό πλέον για τους τερματοφύλακες», δηλώνει στο The Athletic, ο βετεράνος τερματοφύλακας, Τιμ Κρουλ. «Πριν από μερικά χρόνια απλά κλωτσούσες την μπάλα μακριά από το τέρμα σου». Η «κοσμογονική» αυτή αλλαγή έχει ήδη αλλάξει τον τρόπο… ζωής των τερματοφυλάκων στο κορυφαίο επίπεδο. Με τον προηγούμενο κανονισμό, οι περισσότεροι προπονητές επέλεγαν να ξεκινήσουν την επίθεσή τους με ελεύθερο χτύπημα. Εξαίρεση θεωρούνταν η επιλογή του Πεπ Γκουαρδιόλα να ξεκινά με πάσα στο ελεύθερο χτύπημα στις πρώην ομάδες του. Πλέον, με την αλλαγή του κανονισμού οι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης προτιμούν να αναπτύξουν την επίθεσή τους από την άμυνα από την πρώτη, μόλις, πάσα, παίζοντας γρήγορα από τον γκολκίπερ.

Κι ενώ η συγκεκριμένη αλλαγή δείχνει να κάνει πιο θεαματικό το άθλημα, όπως εξηγεί ο τερματοφύλακας της Νόριτς, οι γκολκίπερ δέχονται περισσότερη πίεση. «Αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερη πίεση, γιατί εάν ένας επιθετικός κάνει ένα λάθος στην επίθεση, δεν κινδυνεύει η ομάδα να δεχθεί γκολ, αλλά εάν κάνω εγώ μία λάθος πάσα, κινδυνεύει όλη η ομάδα», λέει ο Κρουλ. «Εχουμε σίγουρα πολύ μεγαλύτερη πίεση από ό,τι πριν από μερικά χρόνια», προσθέτει. Αντιθέτως, ο τερματοφύλακας της Μπράιτον, Ράιαν, θεωρεί πως ο νέος κανονισμός είναι θετικός για το άθλημα: «Επιτρέπει κοντύτερες πάσες και τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε από πίσω το παιχνίδι μας. Πλέον, υπάρχει και περισσότερος χώρος στην άμυνα».

Βέβαια οι ικανότητες του τερματοφύλακα με την μπάλα στα πόδια παίζουν κομβικό ρόλο στη συνολική ανάπτυξη της ομάδας. Οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ που ξεκινούν με πάσα την επίθεσή τους, διαθέτουν τερματοφύλακες ικανούς με την μπάλα στα πόδια, όπως είναι ο Αλισον της Λίβερπουλ, ο Εντερσον της Σίτι ή ο Κέπα της Τσέλσι.

Το ποδόσφαιρο αποκτά ακόμη έναν ενεργό κρίκο στην ανάπτυξή του και ο τερματοφύλακας παύει να έχει πλέον μόνο παθητικό ρόλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή