Η FIFA βάζει τις γυναίκες στα γήπεδα του Ιράν

Η FIFA βάζει τις γυναίκες στα γήπεδα του Ιράν

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαβεβαίωση της ιρανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας δηλώνει πως εξασφάλισε ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο ότι η Τεχεράνη θα πάψει να απαγορεύει την είσοδο γυναικών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες ανδρικών ομάδων, μετά την τραγωδία με την αυτοπυρπόληση μιας φιλάθλου πριν από τρεις εβδομάδες.

Εάν ισχύσει αυτό, θα πρόκειται για μεγάλη στροφή εκ μέρους της ιρανικής ηγεσίας, που βάσει των ηθικών αρχών της επανάστασης έως σήμερα απαγορεύει τον συναγελασμό ανδρών και γυναικών σε δημόσιες εκδηλώσεις. Ο Ελβετός πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας απαίτησε προ ημερών να αλλάξει την τακτική της η ασιατική χώρα και τώρα δηλώνει ότι «αναμένει θετικές εξελίξεις» έως τον προκριματικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στην ασιατική ζώνη μεταξύ του Ιράν και της Καμπότζης στις 10 Οκτωβρίου στην Τεχεράνη.

«Μας διαβεβαίωσαν ότι από τον επόμενο διεθνή αγώνα του Ιράν, οι γυναίκες θα επιτρέπει να εισέλθουν στα ποδοσφαιρικά γήπεδα,» ανακοίνωσε ο Ινφαντίνο, προσθέτοντας ότι «αυτό θα είναι πολύ σημαντικό καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί επί 40 έτη, με δύο μόνο εξαιρέσεις».

Εφόσον όντως αλλάξει στάση η Τεχεράνη επ’ αυτού, θα πρόκειται για σημαντική επιτυχία. Κι αυτή θα πιστωθεί προσωπικά στον 49χρονο παράγοντα που θα έχει φτάσει σε αυτή χωρίς να έχει δημοσίως ασκήσει απειλή περί αποκλεισμού του Ιράν από τις διεθνείς διοργανώσεις, όπως του προτεινόταν.

Οι ιρανικές αρχές προφανώς ευαισθητοποιήθηκαν από τη δημοσιότητα που έλαβε η αυτοθυσία της Σαχάρ Χονταγιάρι στις 2 Σεπτεμβρίου. Η 29χρονη φίλαθλος είχε συλληφθεί τον περασμένο Μάρτιο διότι είχε ντυθεί άνδρας για να παρακολουθήσει τον αγώνα της ιρανικής ομάδας Εστεγκλάλ με την Αλ-Αΐν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η γυναίκα είχε αφεθεί προσωρινά ελεύθερη από το δικαστήριο, κι ενώ της είχε οριστεί δικάσιμος, αλλά επιστρέφοντας στην αίθουσα του δικαστηρίου να πάρει το κινητό της άκουσε ότι θα δικαζόταν από επαναστατικό δικαστήριο (που ασχολείται με σοβαρά αδικήματα) και θα φυλακιζόταν για έξι μήνες. Τότε αυτοπυρπολήθηκε και υπέκυψε στα εγκαύματά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή