Σκάνδαλο Σαλαζάρ στον στίβο

Σκάνδαλο Σαλαζάρ στον στίβο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την είδηση περί τιμωρίας και αφαίρεσης της διαπίστευσης του Αλμπέρτο Σαλαζάρ, προπονητή του διάσημου Μο Φάρα, αλλά και τεσσάρων αθλητών που συμμετέχουν στο 17ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Ντόχας να αποτελεί θέμα συζήτησης ανάμεσα στους ανθρώπους του στίβου συνεχίζεται η διοργάνωση στο στάδιο «Καλίφα». Στα αγωνιστικά, οι πρωταθλητές μας στη σφύρα έμειναν μακριά από τις επιδόσεις τους και δεν κατάφεραν να προκριθούν στον τελικό. Σήμερα αγωνίζονται η Κρίστυ Αναγνωστοπούλου στον προκριματικό της δισκοβολίας (18.00) και στις 20.05 ο Κώστας Δουβαλίδης θα προσπαθήσει να κάνει την… υπέρβαση και να προκριθεί στον τελικό των 110 μ. εμπ.

Οι Ελληνες σφυροβόλοι δεν κατάφεραν να φτάσουν τις επιδόσεις τους ώστε να πάρουν τις προκρίσεις στον τελικό του αγωνίσματός τους. Ο Μιχάλης Αναστασάκης πλασαρίστηκε στη 13η θέση και έμεινε για μία θέση εκτός τελικού. Ο 25χρονος έστειλε τη σφύρα στην τρίτη του προσπάθεια στα 75,07 μ., αλλά αυτά τα μέτρα δεν έφτασαν για να μπει ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου. Ο Χρήστος Φραντζεσκάκης, στην πρώτη του συμμετοχή σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών, είχε καλύτερη συμμετοχή στα 72,96 μ. Ο ασημένιος πρωταθλητής Ευρώπης της κατηγορίας -20 ετών στη δεύτερη προσπάθεια ήταν άκυρος και στην τρίτη έστειλε τη σφύρα στα 72,81 μέτρα.

Το όριο για την πρόκριση στον τελικό της δισκοβολίας είναι 65,50 μ., αρκετά μακριά από τη φετινή επίδοση της Αναγνωστοπούλου. Η δισκοβόλος μας αυτή τη χρονιά έχει στείλει τον δίσκο στα 59,02 μ., ενώ η κορυφαία επίδοσή της είναι 61,53. «Εφτασε η ώρα να δώσω τη δική μου μάχη. Θα προσπαθήσω για το καλύτερο», τόνισε η πρωταθλήτρια. 

Ο Κώστας Δουβαλίδης θα πάρει μέρος για δεύτερη φορά στην καριέρα του σε ημιτελικό παγκοσμίου πρωταθλήματος. Στον προκριματικό διένυσε την απόσταση σε 13.43 και προκρίθηκε ως 10ος. Για να μπει στην κορυφαία οκτάδα θα χρειαστεί να φτάσει κοντά ή να βελτιώσει το ατομικό του ρεκόρ (13.33).

Στο επί κοντώ των ανδρών πρώτευσε ο Σαμ Κέντρικς (ΗΠΑ), με δεύτερο τον Αρμαντ Ντουμπλάντις (Σουηδία). Και οι δύο άνδρες πέρασαν με την τρίτη προσπάθεια τα 5,97 μ. και προσπάθησαν, χωρίς επιτυχία, και στα 6,02 μ. Τρίτος ήρθε ο Πιοτρ Λίσεκ (Πολωνία) με 5,87 μ.

Στα 200 μ., νικητής ήταν ο Νόα Λάιλς (ΗΠΑ) με 19,83, με δεύτερο τον Αντρε ντε Γκρας (Καναδάς) με 19.95 και τρίτο τον Αλεξ Κουινόνεζ (Εκουαδόρ) με 19.98. Στα 800 μ. ξεχώρισε ο Ντ. Μπράζιερ (ΗΠΑ) με 1.42.34. Στον ακοντισμό γυναικών, το χρυσό κατέκτησε η Κέλσι Μπάρμερ (Αυστραλία) με 66,56 μ.

Στο ύψος των ανδρών έμειναν εκτός τελικού κορυφαίοι άλτες, όπως ο Ουκρανός Μπονταρένκο, που αποσύρθηκε. Στο ύψος, η Μαρίγια Λατίτσενε (ως ανεξάρτητη) κατέκτησε τον τρίτο παγκόσμιο τίτλο της (2,04 μ.), ενώ εντυπωσιακή ήταν η επίδοση του Νορβηγού Κάρστεν Βάρχολμ, ο οποίος τερμάτισε στα 400 μ. εμπ. σε 47.42. 

Στο μεταξύ, με τετραετή αποκλεισμό από κάθε προπονητική ενασχόληση τιμωρήθηκε ο Αλμπέρτο Σαλαζάρ. Ο Αμερικανός προπονητής, όπως ανακοίνωσε o αμερικανικός οργανισμός καταπολέμησης ντόπινγκ (USADA), συμμετείχε σε κύκλωμα χορήγησης απαγορευμένων ουσιών. Ο 61χρονος κατηγορείται πως με την οικονομική βοήθεια πολυεθνικής εταιρείας αθλητικών ειδών είχε αναπτύξει ένα δίκτυο χορήγησης απαγορευμένων ουσιών σε αθλητές, ώστε να κατακτούν μετάλλια σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις του στίβου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή