ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ποδόσφαιρο: Στην αρένα της Ρώμης η Εθνική

Ποδόσφαιρο: Στην αρένα της Ρώμης η Εθνική

Οι χαμηλές πτήσεις της εθνικής μας ομάδας άγγιξαν τα όρια της συντριβής στα έξι πρώτα παιχνίδια της στην προκριματική φάση του Euro 2020 και της αφαίρεσαν το δικαίωμα να ελπίζει σε πρόκριση. Τα όποια σενάρια είναι μόνο μαθηματικά και καθόλου ρεαλιστικά, προβλέποντας υποχρεωτικά το απόλυτο 4Χ4 για τη «γαλανόλευκη» στις τελευταίες 4 αγωνιστικές του 10ου ομίλου και ταυτόχρονα πάρα πολύ βολικά αποτελέσματα σε μια μεγάλη σειρά αγώνων, όπως για παράδειγμα να μην πάρει περισσότερους από 5 βαθμούς η Φινλανδία, έχοντας στην έδρα της ματς με την Αρμενία και το Λιχτενστάιν.

Η αναφορά σε τέτοιου είδους τρελά σενάρια γίνεται μόνο και μόνο επειδή το ποδόσφαιρο έχει παράλογη λογική και κατά καιρούς γεννά τεράστια θαύματα. Στην πραγματικότητα, ούτε ο πιο αιθεροβάμων Ελληνας φίλαθλος πιστεύει ότι μπορεί να γυρίσει ο κόσμος ανάποδα για να ανατρέψει η Εθνική μας μια κατάσταση που μοιάζει δεδομένη και τελματωμένη.

Το σχεδόν ανύπαρκτο βαθμολογικό κίνητρο έδωσε την ευκαιρία στον Τζον Φαν’τ Σιπ να χρησιμοποιήσει τα τέσσερα τελευταία παιχνίδια του ομίλου για να δοκιμάσει να χτίσει από την αρχή, με νέα «υλικά» και σωστή νοοτροπία, μια ομάδα ικανή να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια, με ορίζοντα το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ το 2022. Τέτοια εγχειρήματα απαιτούν βαθιές τομές και γενναίες αποφάσεις, που συνήθως σοκάρουν.

Ο Ολλανδός τεχνικός τις τόλμησε και σε πρώτη φάση άφησε εκτός ομάδας παίκτες «κολόνες» όπως οι Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Μήτρογλου, Σάμαρης και Τοροσίδης, με την υποσημείωση ότι η πόρτα δεν κλείνει για κανέναν τους και μπορεί στο μέλλον να εμπιστευθεί ξανά όποιον κρίνει χρήσιμο για την ομάδα.

Το αν θα οδηγηθεί ο Φαν’τ Σιπ σε άτακτη υποχώρηση θα φανεί από την εικόνα και τα αποτελέσματα της Εθνικής μας στα υπολειπόμενα τέσσερα παιχνίδια. Αν ικανοποιήσει και δώσει κάποια ενθαρρυντικά μηνύματα, η ριζική ανανέωση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αν όχι, είναι πιθανό να αλλάξει ρότα ο Ολλανδός και να επαναφέρει παίκτες που αποδεδειγμένα έχουν προσφέρει πολλά στην Εθνική μας, αλλά για κάποιους λόγους μοιάζουν να έχουν χάσει τη θέρμη τους.

Το πιο υψηλό εμπόδιο είναι το πρώτο και θα αποτελέσει ένα δυνατό «κρας τεστ» για την Εθνική μας. Η Ιταλία είναι η μόνη ομάδα του ομίλου που δεν έχει την παραμικρή απώλεια και με βάση αυτό το 6Χ6 μπορεί να θεωρεί σίγουρη την πρόκρισή της.

Στο σημερινό (21.45) παιχνίδι προβάλει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί κι ας μην έχει μεγάλο βαθμολογικό κίνητρο. Η επιστροφή της στη Ρώμη έπειτα από πολλά χρόνια και η παρουσία περισσότερων από 50.000 «τιφόζι» στις εξέδρες του «Ολίμπικο», αποτελεί άλλωστε σπουδαίο κίνητρο για τους Ιταλούς διεθνείς, πολύ μεγαλύτερο από τον πίνακα της βαθμολογίας που ούτως ή άλλως τον έχουν «σφραγίσει» με τις έξι διαδοχικές νίκες τους. Το ζητούμενο για την ανανεωμένη Εθνική μας είναι να σταθεί ανταγωνιστική και να κερδίσει πράγματα, περισσότερο στην ψυχολογία και στην εμπιστοσύνη παρά στη βαθμολογία.

Οι μάχες του ομίλου

Σήμερα θα γίνουν και τα άλλα δύο παιχνίδια του ομίλου, με το πιο κρίσιμο να είναι αυτό της Βοσνίας με τη Φινλανδία (19.00), όπου οι γηπεδούχοι παίζουν το τελευταίο τους χαρτί. Η Αρμενία αγωνίζεται στο Λιχτενστάιν (21.45) και με την αναμενόμενη νίκη της θα περιμένει να μπει πιο δυνατά στη διεκδίκηση της πρόκρισης, ειδικά εάν δεν νικήσουν οι Φινλανδοί στη Βοσνία. Η βαθμολογία του 10ου ομίλου (6 αγωνιστικές): Ιταλία 18, Φινλανδία 12, Αρμενία 9, Βοσνία 7, Ελλάς 5, Λιχτενστάιν 1. Η επόμενη αγωνιστική (8η), Τρίτη 15 Οκτωβρίου: 21.45: Ελλάς – Βοσνία, 21.45: Λιχτενστάιν – Ιταλία, 21.45: Φινλανδία – Αρμενία.