ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μάντης – Καγιαλής: Να μας αφήσουν μακριά από παρασκηνιακές κινήσεις

Μάντης – Καγιαλής: Να μας αφήσουν μακριά από παρασκηνιακές κινήσεις

Μία ανάρτηση σε χώρο κοινωνικής δικτύωσης των «χάλκινων» Ολυμπιονικών του Ρίο Τάκη Μάντη και Παύλου Καγιαλή που αναφερόταν σε «εμπόδια εν όψει των Ολυμπιακών του Τόκιο στη θάλασσα και όχι στη στεριά» είχε δώσει το στίγμα για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κορυφαίοι ιστιοπλόοι των 470. Και, σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις των πρωταθλητών μας, η… ρίζα των προβλημάτων βρίσκεται στον φορέα που είναι υπεύθυνος για να λύνει προβλήματα των αθλητών, δηλαδή στην ομοσπονδία. Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας έρχεται σε κόντρα με κορυφαίους αθλητές της.

Οι Τάκης Μάντης – Παύλος Καγιαλής έφεραν στη χώρα μας την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, και, μάλιστα, στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα βρέθηκαν στην 4η θέση, και τώρα θα πρέπει να διεκδικήσουν το «εισιτήριο» μέσα από «σε δύο άνευ ουσίας αγώνες».        

Η ανακοίνωση των δύο πρωταθλητών:

«Την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020» την εξασφαλίσαμε εμείς προσωπικά, καταβάλλοντας τιτάνια προσπάθεια στο τελευταίο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ενοσίμα μένοντας μάλιστα μόλις έναν βαθμό εκτός βάθρου. Αυτή η πρόκριση μας αξίζει δικαιωματικά, μετά από την υπεράνθρωπη, εξοντωτική και άκρως δαπανηρή πορεία που έχουμε ακολουθήσει από την επόμενη μέρα κιόλας των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, όπου κατακτήσαμε το χάλκινο μετάλλιο.

Θεωρούμε λοιπόν αδιανόητο, όταν την πρόκριση την οποία κατακτήσαμε εμείς για την Ελλάδα με αντιπάλους τους κορυφαίους αθλητές του πλανήτη, να μας ζητά η ΕΙΟ να την διεκδικήσουμε σε δύο αδιάφορους αγώνες κόντρα σε πληρώματα που είναι δεκάδες θέσεις πιο κάτω από εμάς στην παγκόσμια κατάταξη και φυσικά δεν έχουν πιάσει τα όρια συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν έχουμε καμία διάθεση να υποτιμήσουμε ή να υποβαθμίσουμε τους συναθλητές μας, αλλά είναι τουλάχιστον υποτιμητικό από πλευράς Ομοσπονδίας να μας ζητά να πιάσουμε… εσωτερικά όρια, όταν έχουμε πιάσει όλα τα όρια στο κορυφαίο διεθνές επίπεδο και έχουμε συμμετάσχει σε περισσότερους από 20 διεθνείς αγώνες από το 2016 μέχρι σήμερα.

Η διεκδίκηση της πρόκρισης σε δύο άνευ ουσίας αγώνες όταν έχουμε ήδη πάρει την πρόκριση για το Τόκιο, πέρα από παράλογη, έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με το πρόγραμμα που έχουμε ήδη καταρτίσει με τον προπονητή μας για τους επόμενους εννέα μήνες, καθώς όπως γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, η συμμετοχή στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός απαιτεί συγκεκριμένο προγραμματισμό για μεταφορά υλικών και συμμετοχή σε συγκεκριμένους αγώνες, υψηλού επιπέδου.

Καλούμε λοιπόν την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία ν’ αλλάξει την εντελώς παράλογη κι έξω από κάθε ηθική απόφαση της και να ακυρώσει τους δύο αγώνες πρόκρισης, πράττοντας το αυτονόητο που είναι η συμμετοχή μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Στην αρχαιότητα γκρέμιζαν τα τείχη για τους Ολυμπιονίκες. Στη σύγχρονη εποχή δεν ζητάμε να συμβεί το ίδιο, διεκδικούμε, όμως, δικαιοσύνη, αξιοκρατία και σεβασμό.

Σε τελική ανάλυση, αν οι άνθρωποι της ΕΙΟ πιστεύουν ότι υπάρχουν καλύτεροι Έλληνες αθλητές από εμάς στην κλάση 470, ας τους στείλει αυτούς στο Τόκιο κι ας μας αφήσει εμάς, εκτός σκοπιμοτήτων και παρασκηνιακών κινήσεων που δεν έχουν καμία σχέση με τον πραγματικό αθλητισμό και με το πνεύμα του Ολυμπισμού.»

Σε ότι αφορά την Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας, ο πρόεδρος Αντώνης Δημητρακόπουλος δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι οι δύο πρωταθλητές γνώριζαν από καιρό ότι θα έπρεπε να δώσουν αγώνα πρόκρισης.