Ποδόσφαιρο: Ο… άλλος Παναθηναϊκός μέσα από τη γλώσσα των αριθμών

Ποδόσφαιρο: Ο… άλλος Παναθηναϊκός μέσα από τη γλώσσα των αριθμών

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να βρίσκεται στην 11η θέση στη βαθμολογία της Σούπερ Λίγκας, κυρίως εξαιτίας της πενιχρής επιθετικής του απόδοσης, ωστόσο οι στατιστικές δείχνουν ότι στον δημιουργικό τομέα είναι ιδιαιτέρως δουλεμένη ομάδα, με συγκριτική ανωτερότητα σε σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Είναι άραγε άλλη μια περίπτωση που οι αριθμοί δεν λένε την αλήθεια ή μήπως πρόκειται για μια αλήθεια που υπόσχεται πράγματα για το μέλλον;

Τα στοιχεία που προέρχονται από το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο CIES της Ελβετίας και παρουσιάζει σήμερα η «Καθημερινή» αφορούν τις πρώτες αγωνιστικές του ελληνικού πρωταθλήματος έως και τις αρχές του περασμένου μήνα. Αυτά καταδεικνύουν ότι, παρά τα λάθη σε άμυνα και κυρίως την αδυναμία ολοκλήρωσης των φάσεων στην επίθεση, που έχουν κοστίσει ακριβά στην ομάδα του Γιώργου Δώνη, οι παίκτες του είναι πρώτοι σε κατοχή μπάλας στη Σούπερ Λίγκα και δεύτεροι τόσο στις πάσες στην επίθεση όσο και στην ακρίβεια στις πάσες συνολικά, ανερχόμενοι σε επίπεδα που έχουν οι ομάδες της κορυφής και όχι αυτές που βρίσκονται τέσσερις-πέντε θέσεις από το τέλος.

Αναλυτικά, τα στατιστικά εμφανίζουν τον Παναθηναϊκό πρώτο στο ποσοστό κατοχής μπάλας ανά αγώνα, στο 61,2% στους αγώνες τουλάχιστον έως τις αρχές Οκτωβρίου, αρκετά μπροστά από τη δεύτερη στη στατιστική αυτή κατηγορία ΑΕΚ με 58,5%. Τρίτος είναι ο ΟΦΗ (που είναι τρίτος και στη βαθμολογία της Σούπερ Λίγκας) με 57,7% και ακολουθούν οι δύο κύριοι διεκδικητές του πρωταθλήματος, ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ με 56,9% και ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός με 56,3%. Τελευταία στην κατοχή μπάλας είναι η Ξάνθη με 39,1%, αλλά η καλή πορεία της φέτος οφείλεται στην επιθετική της δεινότητα, όπως θα δούμε παρακάτω.

Ο Παναθηναϊκός διακρίνεται επίσης δυσανάλογα της βαθμολογικής θέσης του στην ακρίβεια στις πάσες αλλά και στον αριθμό από πάσες που περνά ανά αγώνα στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, δηλαδή στην άμυνα του αντιπάλου. Στην ακρίβεια των μεταβιβάσεων οι «πράσινοι» έχουν το υψηλότατο ποσοστό 84%, πίσω μόνο από τον ΠΑΟΚ (85%) και μπροστά από ΟΦΗ (83,7%), Ολυμπιακό (83,4%), Αστέρα Τρίπολης (83%) κ.λπ. Δεύτεροι είναι οι «πράσινοι» και στις πάσες που δίνουν στην επίθεση, με 117,1 ανά αγώνα, πολύ κοντά στην πρώτη ΑΕΚ (118,4) και αρκετά μπροστά από τον τρίτο Ολυμπιακό (110,4) και τον τέταρτο ΟΦΗ (106,3).

Εκεί όπου «χάνει το παιχνίδι» ο Παναθηναϊκός είναι στην εκτελεστική του ικανότητα. Ενώ δημιουργεί αρκετές φάσεις (κατά μέσον όρο 9,75 τελικές ανά αγώνα), αδυνατεί να τις μεταφράσει σε γκολ, έχοντας σκοράρει μόνο έξι τέρματα σε οκτώ αγωνιστικές (περιλαμβανομένων των πέναλτι) μέχρι σήμερα, και σκοράρει με ποσοστό ενός γκολ ανά 13 τελικές προσπάθειες έως τώρα, με βάση αυτή τη φορά τα επίσημα στατιστικά της Σούπερ Λίγκας.

Στον τομέα αυτόν, την πρωτοκαθεδρία ύστερα από τις οκτώ πρώτες αγωνιστικές έχει η Ξάνθη με ένα τέρμα ανά 5,1 τελικές και ακολουθούν ο ΠΑΟΚ με ένα γκολ ανά 5,3 τελικές, η Λάρισα και ο Αστέρας Τρίπολης με ένα γκολ ανά 5,4 τελικές, σύμφωνα με τη Σούπερ Λίγκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή