Βραζιλία και Γαλλία οι κορυφαίοι εξαγωγείς ποδοσφαιριστών

Βραζιλία και Γαλλία οι κορυφαίοι εξαγωγείς ποδοσφαιριστών

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αθλητισμός εξελίσσεται και οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές του πλανήτη μετακομίζουν σε ξένες χώρες και ηπείρους για να προβάλλουν το ταλέντο τους και να αγωνιστούν στα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου. Οι σούπερ σταρ, όπως είναι οι Λιονέλ Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο, Νεϊμάρ, Κέβιν Ντε Μπρούιν, Πολ Πογκμπά και πολλοί άλλοι έχουν αφήσει πίσω την πατρίδα τους για να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Σύμφωνα με το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο στην Ελβετία, οι Βραζιλιάνοι και οι Γάλλοι είναι οι κορυφαίοι εξαγωγείς ποδοσφαιριστών προς τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Πιο συγκεκριμένα, από 31 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα για το 2019, 466 είναι οι Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές που έχουν μετακομίσει σε άλλη χώρα για να αγωνιστούν σε επαγγελματικό επίπεδο, νούμερο το οποίο καλύπτει το 10,3% των εξαγωγών. Οι Γάλλοι βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 350 εξαγωγές, ενώ την τριάδα κλείνει η Ισπανία με 224. Στα κορυφαία πέντε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία), οι Γάλλοι μετρούν 115 παίκτες στην πρώτη θέση, ενώ οι Βραζιλιάνοι είναι δεύτεροι με 104. Ακολουθούν οι Ισπανοί (67), οι Αργεντινοί (60) και οι Ολλανδοί (48).

Στην Πρέμιερ Λιγκ (41 παίκτες), στην Μπουντεσλίγκα (28 παίκτες) και στη Λα Λίγκα (25 παίκτες), οι Γάλλοι αντιπροσωπεύουν τον μεγαλύτερο αριθμό. Στον αντίποδα, οι Βραζιλιάνοι είναι οι περισσότεροι στο ιταλικό (33 παίκτες) και γαλλικό πρωτάθλημα (25 παίκτες). Η χώρα της σάμπα είναι, επίσης, η πρώτη σε εξαγωγές ποδοσφαιριστών σε Πορτογαλία, Ρωσία και Ουκρανία. Σε όλα τα πρωταθλήματα εκτός της Σκωτίας, έχουν έστω έναν εκπρόσωπο.

Στην κορυφαία κατηγορία της Ελλάδας, τη Σούπερ Λιγκ 1, οι Ισπανοί ποδοσφαιριστές βρίσκονται στην πρώτη θέση (26 παίκτες), ενώ τους ακολουθούν οι Πορτογάλοι (23 παίκτες), Αργεντινοί (20 παίκτες), Βραζιλιάνοι (19 παίκτες), Γάλλοι (19 παίκτες) και Σέρβοι (14 παίκτες).

Η τεράστια αυτή μετακίνηση στην Ευρώπη έχει σχεδόν πάντα ως τελικό στόχο τη συμμετοχή στο μεγάλο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο (ή παζάρι), την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης, το Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτή η αλλαγή, όμως, δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Πρόσφατα, ο Λιονέλ Μέσι αποκάλυψε πως όταν μετακόμισε στην Ισπανία, μόλις στα 13 του χρόνια, βίωσε πολλές δύσκολες στιγμές μακριά από την οικογένειά του, ενώ είναι δεκάδες αυτοί που χάνονται στον δρόμο για τη δόξα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή