Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Τώρα θα μιλήσει το μπάσκετ…

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Τώρα θα μιλήσει το μπάσκετ…

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο κι αν η ατμόσφαιρα του σημερινού ντέρμπι Παναθηναϊκού -Ολυμπιακού (21.30) για τη 12η αγωνιστική της Ευρωλίγκας είναι επιβαρυμένη, λόγω της κορύφωσης της διαμάχης των «αιωνίων» αντιπάλων, οι παίκτες και τα προπονητικά επιτελεία τους έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν αγωνιστικά το ελληνικό μπάσκετ.

Θα επιχειρήσουν να αφήσουν εκτός των τεσσάρων γραμμών του παρκέ του ΟΑΚΑ τις αμέτρητες φραστικές αντιπαραθέσεις των διοικήσεων των δύο ΚΑΕ, την προσωποκεντρική κόντρα των αδελφών Αγγελόπουλων και του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, τις ειρωνικές ανακοινώσεις τους και το μίσος που υπάρχει στους φανατικούς οπαδούς, γεγονότα που έχουν αντίκτυπο στην εθνική ομάδα η οποία πρέπει να ενώνει και να μη διχάζει όσους τη συγκροτούν.

Η «γλώσσα» του παιχνιδιού

Οι πρωταγωνιστές του παιχνιδιού επιβάλλεται να μιλήσουν μόνο με τη «γλώσσα» του μπάσκετ. Αυτή που γνωρίζουν και μιλούν σε επαγγελματικό επίπεδο. Και αυτονόητα, η ευθύνη διαμόρφωσης καλών συνθηκών για να παιχτεί μπάσκετ στο πρώτο ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού ανήκει στους γηπεδούχους. Το ίδιο θα ισχύει και για τον αγώνα του δεύτερου γύρου της Ευρωλίγκας, στο ΣΕΦ, ύστερα από τέσσερις μήνες (3 Μαρτίου). Οι «αιώνιοι» αντίπαλοι, λόγω της απουσίας του Ολυμπιακού από το πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας, δεν θα έχουν άλλη προγραμματισμένη αναμέτρηση στην Ευρωλίγκα, εκτός αν βρεθούν αντιμέτωποι στα πλέι οφ της διοργάνωσης, μετά την ολοκλήρωση των 34 αγωνιστικών, ενώ υπάρχει και το ιδανικό σενάριο επαναδιαφήμισης του ελληνικού μπάσκετ με την ταυτόχρονη πρόκριση και παρουσία τους στο φάιναλ φορ του Βερολίνου.

Στη συγκεκριμένη χρονική φάση του ελληνικού «εμφυλίου» σ’ ευρωπαϊκό φόντο, ο Παναθηναϊκός προηγείται δύο νικών του Ολυμπιακού και βρίσκεται εντός της πρώτης οκτάδας (είναι έκτος και ισόβαθμος με τη Μακάμπι, την ΤΣΣΚΑ και την Αρμάνι), ενώ οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται στη δέκατη θέση, ισοβαθμώντας με την Μπασκόνια και τη Βιλερμπάν. Ο δρόμος των 22 αγωνιστικών που θα διανύσουν, όπως κι άλλες 16 ομάδες, είναι μακρύς και το γνωρίζουν αμφότεροι.

Αμυνα, ριμπάουντ, λάθη

Η άμυνα, η συγκομιδή των ριμπάουντ, τα λιγότερα λάθη είναι τα πρωταρχικά συστατικά για τον ρυθμό των ομάδων και δίνουν προβάδισμα για τη νίκη. Ο Παναθηναϊκός είναι καλύτερος στην επίθεση (έχει μέσο όρο 91 πόντους στο ΟΑΚΑ), ενώ ο Ολυμπιακός στα εκτός έδρας παιχνίδια του έχει καλύτερο μέσον όρο επίθεσης (78,5%) από τα εντός.

«Χωρίς σεβασμό στον αντίπαλο, δεν μπορείς να έχει μια σπουδαία κόντρα. Ο Ολυμπιακός είναι πολύ δυνατή ομάδα, ειδικά κάτω από το καλάθι. Πολύ καλός στα γκαρντ, ο Σπανούλης παίζει εξαιρετικά. Πρέπει οι περιφερειακοί και οι φόργουορντ να βοηθήσουν στα ριμπάουντ», είπε ο Ρικ Πιτίνο που αναφέρθηκε ξανά για την παράλληλη θέση που έχει στον πάγκο της Εθνικής.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν είμαι διαφορετικός από τον Πόποβιτς (ΗΠΑ και Σπερς), τον Νερς που είναι στον Καναδά και στους Ράπτορς. Το καλοκαίρι δεν έχει να κάνει με το πράσινο, με το κόκκινο».

O προπονητής του Ολυμπιακού, Κεστούτις Κεμζούρα ξεχώρισε τον Νικ Καλάθη και τόνισε ότι και οι «ερυθρόλευκοι» γνωρίζουν να παίξουν με «deflections» (εκτροπές των αντίπαλων επιθέσεων) που είναι αρεστή τακτική του Ρικ Πιτίνο.

«Πριν από την τακτική και τη στρατηγική, είναι η συγκέντρωση και η σκληράδα που θα βγάλουμε. Δεν πρέπει να κάνουμε λάθη, δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να τρέχουν στον αιφνιδιασμό, να στήνουν το παιχνίδι τους. Ο Καλάθης είναι παίκτης-«κλειδί». Ο Ουίλι Ρίντ προπονήθηκε με τους συμπαίκτες του, αλλά σήμερα θα αποφασιστεί αν θα συμπεριληφθεί στην «ερυθρόλευκη» αποστολή.

Το πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής θα ολοκληρωθεί με τα παιχνίδια Zενίτ – Βιλερμπάν, Φενέρμπαχτσε – Αλμπα, Μπασκόνια – Εφές Αναντόλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή