Στην αντεπίθεση ο Πούτιν

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάννης (CAS) αναμένεται να… παιχτεί η επόμενη σκηνή από το… σίριαλ του νέου τετραετούς αποκλεισμού που επέβαλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) στη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η χώρα θα προσφύγει στο CAS ώστε οι αθλητές και οι αθλήτριές της να αγωνιστούν υπό τη σημαία της στις προσεχείς διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.

Οι κυρώσεις αφορούν τη χειραγώγηση των δεδομένων που έδωσε το 2019 το εργαστήριο αντιντόπινγκ της Ρωσίας στον WADA και οι Ρώσοι αθλητές και αθλήτριες δεν θα έχουν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια δικαίωμα συμμετοχής με τη σημαία της χώρας τους στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. «Εχουμε κάθε λόγο να ασκήσουμε έφεση κατά της απόφασης. Πρέπει να αποφανθούν οι ειδικοί. Κάθε τιμωρία πρέπει να είναι ατομική και να βασίζεται σε αυτά που έχει κάνει το άτομο που τιμωρείται. Δεν μπορεί να είναι συλλογική και να επηρεάζει ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με παραβάσεις κανονισμών» δήλωσε, μεταξύ άλλων, o κ. Βλαντιμίρ Πούτιν στο πρακτορείο ειδήσεων TASS, ενώ δεν δίστασε να δώσει και άλλη διάσταση στην υπόθεση: «Εάν υπάρχουν άνθρωποι στον WADA που επικροτούν την ομαδική τιμωρία, τότε θα πιστέψουμε ότι δεν ενδιαφέρονται για έναν καθαρό αθλητισμό, αλλά παίζουν πολιτικά παιχνίδια τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το ολυμπιακό πνεύμα».

Από την άλλη πλευρά, ο δικηγόρος του WADA, Τζόναθαν Τέιλορ υποστήριξε ότι το Διαιτητικό Δικαστήριο πολύ δύσκολα θα λάβει μία διαφορετική απόφαση από αυτή του Οργανισμού. Ο Ρωσικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ (RUSADA) θα έχει στη διάθεσή του 21 ημέρες μέχρι να αποφασίσει εάν θα προσφύγει στο CAS. Το συμβούλιο του RUSADA αναμένεται να συνεδριάσει στις 19 Δεκεμβρίου προκειμένου να αποφασίσει εάν θα ασκήσει έφεση. Στο σκάνδαλο εκτιμάται ότι ενέχονται 145 Ρώσοι αθλητές και αθλήτριες με το 1/3 από αυτούς να είναι ακόμη ενεργοί. «Εάν ένας αθλητής μπορέσει να αποδείξει ότι δεν ενέχεται στη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων, τότε θα μπορέσει να αγωνιστεί με ουδέτερη σημαία», τόνισε ο κ. Τέιλορ.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της ρωσικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) αναμένεται να έρθει σε επικοινωνία με τους ανθρώπους του WADA ώστε να διερευνήσει την έκταση που έχει η απόφαση στο ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο κάθε ποδοσφαιριστής της ρωσικής ομάδας πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι δεν έχει σχέση με απαγορευμένες ουσίες ενώ δεν έχει διευκρινιστεί, εφόσον ισχύσουν τα προηγούμενα, η στολή που θα μπορούν να φοράνε οι παίκτες. Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ οι Ρώσοι αθλητές και αθλήτριες αγωνίστηκαν ως αθλητές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, με τη στολή με τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους, ενώ προς τιμήν όσων Ρώσων διακρίθηκαν υψώθηκε η σημαία της ΔΟΕ και ακούστηκε ο Ολυμπιακός Υμνος. Στην περίπτωση του ποδοσφαίρου, η FIFA δεν έχει κάποια επίσημη σημαία, παρά μόνο το λογότυπό της σε μπλε φόντο, δεν διαθέτει ύμνο, ενώ η μοναδική στολή που έχει είναι αυτή του διαιτητή. Και, φυσικά, είναι αδύνατον οι ποδοσφαιριστές από μία ομάδα χώρας να βρεθούν στον αγωνιστικό χώρο ντυμένοι… διαιτητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT