Ολυμπιακό «κομμάτι» στην Ταϊτή το 2024

Ολυμπιακό «κομμάτι» στην Ταϊτή το 2024

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Παρίσι θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 αλλά όχι για όλα τα αθλήματα. Ενα άθλημα θα έχει «έδρα» 15.700 χλμ. μακριά από τη γαλλική πρωτεύουσα. Αυτό θα είναι το σερφ και οι διοργανωτές αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τους αγώνες σερφ στην Ταϊτή. Η κυματολίσθηση σε σανίδα (όπως την έχουν ονομάσει στην Ελλάδα) ή σερφ αποτέλεσε από την αρχή της ανάληψης της διοργάνωσης «πονοκέφαλο» για τους Γάλλους. Τελικά, το νησί της Γαλλικής Πολυνησίας, που πολλοί το αποκαλούν και γενέτειρα του σερφ, πήρε την έγκριση και, εφόσον δώσει το πράσινο φως η εκτελεστική επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων θα υπάρχει τόση απόσταση ανάμεσα στη «βάση» της διοργάνωσης και σε μία ολυμπιακή εγκατάσταση.

Η Ταϊτή είναι τμήμα της Γαλλικής Πολυνησίας, η οποία αποτελεί ημιαυτόνομο έδαφος της Γαλλίας με δικό της Κοινοβούλιο, προϋπολογισμό, νόμους κ.λπ. Οι αγώνες στην Ταϊτή θα διαρκέσουν μία εβδομάδα και οι 48 αθλητές, εφόσον επιθυμούν, θα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν τις υπόλοιπες ημέρες στο Ολυμπιακό Χωριό της Γαλλίας και να παρακολουθήσουν την Τελετή Λήξης. Κατά την παραμονή τους στην Ταϊτή θα μένουν σε ειδικά κατασκευασμένα σπίτια, τα οποία μετά τους Αγώνες θα αποτελέσουν προσφορά για την τοπική κοινωνία.

Η Ταϊτή αποτελεί αγαπημένο προορισμό των σέρφερ και οι άνθρωποι από την ομοσπονδία του αθλήματος δήλωσαν ικανοποιημένοι από αυτή την εξέλιξη. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ έχει εκφράσει τους ενδοιασμούς του και έχει τονίσει ότι θα προτιμούσε να διεξαγόταν το σερφ πλησιέστερα στο κέντρο των Αγώνων. Οι διοργανωτές όμως υποστηρίζουν ότι η διεξαγωγή του αθλήματος στη Γαλλική Πολυνησία θα αναδείξει τον πολιτισμό της Γαλλίας και εκτός της Ευρώπης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή