Παγκόσμιο Τσάμπιονς Λιγκ

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οτι κορυφαία στελέχη της FIFA υπηρετούν, εκτός από τη «στρογγυλή θεά», και τον Μαμωνά είναι γνωστό ήδη από το ξέσπασμα του σκανδάλου που… εξάρθρωσε σχεδόν όλη την εκτελεστική επιτροπή της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας αυτή τη δεκαετία. Οτι όμως και ο νέος πρόεδρος, Τζάνι Ινφαντίνο, θα ακολουθούσε ακριβώς το ίδιο μονοπάτι με εκείνο των προκατόχων του, καθορίζοντας τις επιλογές του με βάση τον θεό του χρήματος, προκαλεί σε άλλους ανησυχία και σε άλλους απογοήτευση.

Αυτό που από καιρό ψιθυριζόταν, ότι δηλαδή ο κ. Ινφαντίνο δημιουργεί μια νέα διεθνή διοργάνωση συλλόγων μόνο και μόνο διότι αυτό υπαγορεύει συγκεκριμένος χορηγός, πλέον παρουσιάζεται τεκμηριωμένο από τον βρετανικό Τύπο. Πρόκειται για το νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, μια επίπονη διοργάνωση που με την καθιέρωσή της από το 2021 περισσότερο θα θυμίζει Μουντιάλ συλλόγων παρά τη φετινή διοργάνωση που είναι ήδη σε εξέλιξη στο Κατάρ με την επικείμενη συμμετοχή και των Λίβερπουλ, Φλαμένγκο κ.ά.

Από πέρυσι είχε διαρρεύσει ότι η ηγεσία της FIFA (η οποία δεν ενημέρωσε καν την πλειονότητα των κορυφαίων αξιωματούχων) είχε λάβει πρόταση από διεθνές κονσόρτσιουμ με τη συμμετοχή των εταιρειών Softbank της Ιαπωνίας και Centricus της Βρετανίας και εγγυημένα 25 δισ. δολάρια για τη δημιουργία ενός νέου Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων και μιας καινούργιας διοργάνωσης για εθνικές ομάδες.

Αυτό το πλάνο εγκαταλείφθηκε. Μετά την αρνητική αντίδραση που αντιμετώπισε στη σχετική ιδέα του, ο Ινφαντίνο –πρόεδρος της FIFA μετά την αποπομπή του Ζεπ Μπλάτερ το 2015– τελικά τον Οκτώβριο ανακοίνωσε ότι το 2021 η Κίνα θα φιλοξενήσει το νέο τουρνουά συλλόγων από όλο τον κόσμο, με συμμετοχή 24 ομάδων. Το τουρνουά αυτό, που θα επαναλαμβάνεται ανά τετραετία, αναμένεται να πάρει τη θέση του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών στο διεθνές καλαντάρι.

Ωστόσο, η θέση της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας (UEFA) αλλά και της Ενωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) είναι αρνητική, με την ECA να απειλεί ακόμη και με μποϊκοτάζ της διοργάνωσης.

Σύμφωνα όμως με αποκάλυψη των Financial Times, το διεθνές επενδυτικό fund CVC Capital Partners προσφέρει αμέριστη συμπαράσταση στο νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, καθώς και πολλά δισ. δολάρια μέσω των εμπορικών δικαιωμάτων της διοργάνωσης που θέλει να αναλάβει, προς τέρψιν (και όχι μόνο) του Ινφαντίνο. Ο Ελβετός πρόεδρος της FIFA επιθυμεί να περιβάλει το αναντίρρητο οικονομικό ενδιαφέρον της νέας διοργάνωσης με ένα μανδύα… ιεραποστολικό: Θα ισχυριστεί ότι έτσι θα φέρει τους κορυφαίους συλλόγους σε αγορές που έως τώρα δεν είχαν την ευκαιρία να τους απολαύσουν, για να επεκτείνει περαιτέρω τη εξάπλωση και δημοφιλία του «βασιλιά των αθλημάτων» στην υφήλιο.

Προσοχή όμως· τα σχέδια της CVC (που έχει πλούσιο παρελθόν επενδύσεων στον επαγγελματικό αθλητισμό, με τη Φόρμουλα 1, το ράγκμπι κ.λπ.) δεν τελειώνουν εκεί: Το fund έχει ήδη έρθει σε επαφή, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, και με τον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, συζητώντας τη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας ποδοσφαιρικής λίγκας με δύο κατηγορίες των 20 συλλόγων η κάθε μία και τη συμμετοχή ομάδων από όλες τις ηπείρους.

Η προσέγγιση αυτή βασίζεται στον άξονα συνεννόησης που δημιούργησε ο Πέρεθ με τη συμμετοχή εκπροσώπων από κάθε ήπειρο, δηλαδή της Μίλαν, της Μπόκα Τζούνιορς και της Ρίβερ Πλέιτ από την Αργεντινή, της Αμέρικα του Μεξικού, αλλά και της Γκουανγκζού της Κίνας, της Οκλαντ Σίτι της Νέας Ζηλανδίας και της Μαζέμπε της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό…

Πρόκειται για ιδέα που όχι μόνο φαντάζει ανέφικτη ποδοσφαιρικά και εμπορικά, αλλά και μοιάζει να συνιστά την απόλυτη εγκατάλειψη των αθλητικών προτεραιοτήτων του ανταγωνισμού και της ποιότητας υπέρ μιας ακατάσχετης λαιμαργίας για περισσότερο ποδόσφαιρο, που λογικά θα προξενήσει και πάλι την αντίδραση της UEFA, αφού θα μπορεί να απειλήσει το Τσάμπιονς Λιγκ αλλάζοντας τις ισορροπίες.

Θεωρείται πιθανό η λίγκα που σχεδιάζει ο Πέρεθ με το CVC να αποτελέσει διοργάνωση ανταγωνιστική προς το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA, ωστόσο θα είναι δύσκολο η ομοσπονδία να αντιταχθεί στη λίγκα αυτή. Αν μάλιστα η FIFA έχει τη χρηματοδότηση του CVC για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, πώς θα πει «όχι» για τη λίγκα που το διεθνές fund σχεδιάζει;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή