Η Αρσεναλ «πληρώνει» τα… σπασμένα του Οζίλ

Η Αρσεναλ «πληρώνει» τα… σπασμένα του Οζίλ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύσκολη θέση έχει περιέλθει η Αρσεναλ έπειτα από την ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης που προέβη ο Γερμανός –τουρκικής καταγωγής– διεθνής σταρ της, Μεσούτ Οζίλ, ο οποίος καταδίκασε την πολιτική της κυβέρνησης της Κίνας κατά των μουσουλμάνων Ουιγούρων (η μειονότητα των Ουιγούρων αυτοπροσδιορίζεται ως τουρκική και με αυτή την ιδιότητά τους αποτελούν το… μακρύ χέρι της Αγκυρας στην Κίνα, με τον Ερντογάν να μην παραλείπει να τους εκμεταλλεύεται κατά το δοκούν).

Οι Κινέζοι οπαδοί της Αρσεναλ αντέδρασαν καίγοντας φανέλες με το όνομά του, ενώ ο αγώνας Αρσεναλ – Μάντσεστερ Σίτι δεν μεταδόθηκε από το κρατικό κανάλι της Κίνας.

Μπρος στο κύμα των αντιδράσεων και προφανώς υπολογίζοντας τις οικονομικές απώλειες από τη μείωση των πωλήσεων της εμφάνισης του συλλόγου, τις περιοδείες για φιλικούς αγώνες στην Κίνα και τα υπόλοιπα εμπορικά οφέλη, η ομάδα του Λονδίνου απέφυγε να πάρει θέση, υψώνοντας «λευκή σημαία».

Η αντίδραση του κλαμπ σε κινεζικό ιστότοπο ήταν ότι τα σχόλια του Οζίλ αποτελούν «προσωπικές απόψεις», επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να κατευνάσει τις αντιδράσεις. Τις αντιδράσεις της Κίνας βίωσαν πρόσφατα και οι Χιούστον Ρόκετς, που μπήκαν στη «μαύρη λίστα» όταν ο γενικός διευθυντής της ομάδας του ΝΒΑ, Ναριλ Μόρεϊ, εκδήλωσε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης την υποστήριξή του στους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ.

Η κυβέρνηση της Κίνας ζήτησε να απολυθεί ο Μόρεϊ και ως αντίδραση ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός αντί να μεταδώσει αγώνες του NBA, μετέδωσε τα κυριότερα στιγμιότυπα του κινεζικού πρωταθλήματος μπάσκετ.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα η ευρισκόμενη σε όντως δύσκολη θέση Αρσεναλ, ο επίτροπος του NBA Ανταμ Σίλβερ τόνισε κατηγορηματικά στην κινεζική κυβέρνηση ότι οι αμερικανικές αξίες ταξιδεύουν με το πρωτάθλημα όπου κι αν πηγαίνει και μία από αυτές τις αξίες είναι η ελεύθερη έκφραση. 

Οπως λέει ο Σιμόν Τσάντγουικ, καθηγητής αθλητικών επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ, «ο κόσμος βρίσκεται εν μέσω μιας ιδεολογικής μάχης. Και ο αθλητισμός είναι στην πρώτη γραμμή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή