Μια χρονιά κομβικών αλλαγών

Μια χρονιά κομβικών αλλαγών

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο θεσμικό κομμάτι του ποδοσφαίρου η χρονιά που τελειώνει χαρακτηρίστηκε από την καινοτομία της χρήσης του VAR, τις αλλαγές στις θέσεις του υφυπουργού Αθλητισμού και του προέδρου της Σούπερ Λιγκ, την ανανέωση της παραμονής της διεθνούς επιτροπείας, την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων, το σίριαλ με τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ΠΑΕ και τον τελικό Kυπέλλου που έγινε χωρίς την παρουσία θεατών.

Τον περασμένο Απρίλιο παραιτήθηκε από την προεδρία της Σούπερ Λιγκ ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μπαταγιάννης. Τη θέση διεκδίκησαν ο Μηνάς Λυσάνδρου και ο Μάκης Γκαγκάτσης.  Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΚ κέρδισε τη μάχη από τον αντιπρόεδρο του ΠΑΟΚ, λαμβάνοντας οκτώ ψήφους έναντι έξι του αντιπάλου του. Τον Μάιο με απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη για λόγους δημόσιας τάξης ο τελικός κυπέλλου ΠΑΟΚ – ΑΕΚ διεξήχθη χωρίς να εκδοθούν εισιτήρια για τους φιλάθλους. Στις θύρες των επισήμων του ΟΑΚΑ υπήρξαν μόνο προσκεκλημένοι των δύο ομάδων και της ΕΠΟ, όμως και πάλι η ένταση μεταξύ τους δεν έλειψε.

Τον ίδιο μήνα και έπειτα από ανησυχία που είχε προκληθεί λόγω της καθυστέρησης, ψηφίζεται από τη Βουλή η τροπολογία για την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων, που είχε συμφωνηθεί μεταξύ ποδοσφαίρου και κυβέρνησης οκτώ μήνες πριν. Προβλέπεται η δημιουργία της Σούπερ Λιγκ 2 η οποία μπαίνει ενδιάμεσα στις προϋπάρχουσες Σούπερ Λιγκ και Φούτμπολ Λιγκ, η οποία παραμένει επαγγελματική κατηγορία. Η νεοσυσταθείσα κατηγορία υπήχθη στον συνεταιρισμό που διοργανώνει το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ.

Τον Ιούνιο με εντολή των FIFA/UEFA, αφού οι συσχετισμοί στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ ήταν αρνητικοί, ανανεώνεται για έναν ακόμη χρόνο η θητεία του Πορτογάλου Μέλο Περέιρα στην προεδρία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας και των συνεργατών του Μαρίν και Λίντμπεργκ. Επίσης ανανεώνεται μέχρι τον επόμενο Ιούλιο η παρουσία του ειδικού εμπειρογνώμονα των FIFA/UEFA σε θέματα ΕΠΟ, Πετρ Φούσεκ. Η τριμελής «Επιτροπή Παρακολούθησης» παύει να υφίσταται και παραμένει ως σύμβουλος ο επικεφαλής της Χέρμπερ Χούμπελ.

Τον Ιούλιο αρχίζει το σίριαλ με τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ΠΑΕ. Σε αυτό θα παίξουν ρόλο οι εθνικές εκλογές και η αλλαγή κυβέρνησης. Στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού διορίζεται ο Λευτέρης Αυγενάκης. Η νέα κυβέρνηση έχει διαφορετική πολιτική. Δεν προχωρά στην υπογραφή συμβάσεων που είχαν προαναγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση τις παραμονές των εκλογών, ανάμεσα στην ΕΡΤ και τους ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και ΟΦΗ. Ο ΠΑΟΚ δημιουργεί το PAOK ΤV, o OΦΗ μετακομίζει στη NOVA στην οποία θα παραμείνει και η ΑΕΚ. Στη NOVA εντάσσονται ο Παναθηναϊκός και ο Αρης, παρότι έχουν συμβόλαιο με την ΕΡΤ. Η δημόσια τηλεόραση κρατά τις ΠΑΕ Ατρόμητος, Παναιτωλικός, Ξάνθη, Λαμία.

Το σίριαλ συνεχίζεται και στη Σούπερ Λιγκ 2. Τα χρήματα που είχε εγγυηθεί η προηγούμενη κυβέρνηση θεωρούνται υπερβολικά από τη σημερινή. Το πρωτάθλημα αρχίζει στα τέλη  Σεπτεμβρίου χωρίς συμφωνία ανάμεσα στον συνεταιρισμό και στην ΕΡΤ και αμέσως μετά ανακοινώνεται η επ’ αόριστον αναβολή του. Τελικά οι δύο πλευρές συμφωνούν αφού οι ΠΑΕ, πλην Απόλλων Σμύρνης, δέχονται μείωση 45%.

Στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 1, που αρχίζει τον περασμένο Αύγουστο, λειτουργεί για πρώτη φορά το VAR, που δίνει τη δυνατότητα στους διαιτητές είτε να ξαναδούν μια «αμφισβητούμενη» φάση και να διατηρήσουν ή να αλλάξουν την αρχική τους απόφαση ή να επικοινωνήσουν με τους συναδέλφους τους, που βρίσκονται στο «κέντρο επιχειρήσεων» ώστε να πάρουν μια δεύτερη γνώμη και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Λίγκας προ ημερών, ο κόσμος έδειξε εμπιστοσύνη και επιστρέφει δειλά δειλά στις εξέδρες.

Τον Νοέμβριο ψηφίζεται ο αθλητικός νόμος που προβλέπει ότι ουδείς μπορεί να είναι υποψήφιος σε Δ.Σ. αθλητικής ομοσπονδίας αν είναι 71 ετών και άνω, ενώ ψηφίζονται και όρια θητειών για τους προέδρους τους γενικούς γραμματείς και τους ταμίες, κάτι που έχει προκαλέσει θύελλα στους κόλπους της ΕΟΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή