Πώς αλλάζει η νοοτροπία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως πάντα η στήλη κινείται στο περιθώριο του χθεσινοβραδινού αγώνα Παναθηναϊκού – Πόρτο, γιατί πηγαίνει νωρίς για τύπωμα, αλλά βέβαια επιφυλάσσεται για αύριο. Ποδοσφαιρικό, πάντως, είναι και το θέμα που μας απασχολεί σήμερα.

Καλή είναι η κίνηση για την υποβολή κοινής υποψηφιότητας Ελλαδας – Τουρκίας για τη συνδιοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2008, αλλά δεν είναι προς πανηγυρισμό και υπερβολική αισιοδοξία. Και κυρίως, δεν αποτελεί γεγονός, από μόνο του, που θα συμβάλει στην αλλαγή νοοτροπίας στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Πιστεύει ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, κ. Κανελλόπουλος, ότι η διοργάνωση των Ολυμπιακών και εν συνεχεία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αν το πάρουμε βέβαια, θα αλλάξει τη νοοτροπία με την οποία όλοι αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα το άθλημα.

Υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για τον ισχυρισμό και βέβαια προφανές είναι ότι κάθε γνώστης της κατάστασης θα σκεφθεί ότι δεν είναι ανάγκη να κάνουμε Ολυμπιακούς και Πανευρωπαϊκούς για να αλλάξουμε μυαλά. Θαυμάσια, αν κυριαρχούσε θετική βούληση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν από… χθες.

Γιατί, δηλαδή, να μονοιάσουν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός και να ξεχάσουν ακόμη και τα προσωπικά τους οι ηγεσίες τους; Ποιος θα τους υποχρεώσει; Η συνδιοργάνωση ενός πρωταθλήματος, έστω ευρωπαϊκού; Μόνο αν συνειδητοποιήσουν όσοι διοικούν το ποδόσφαιρο ότι συμφέρει η συνεργασία, θα δούμε βήματα εμπρός.

Διαφορετικά, και μετά το 2008 θα έχουμε τα ίδια προβλήματα μπροστά μας, γιατί θα κυριαρχούν πάντα το ευκαιριακό πνεύμα, η αποστροφή στη συνύπαρξη και η αντί παντός μέσου διάκριση στην κορυφή. Αυτές είναι πληγές που δεν γιατρεύονται διοργανωτικά.

Οσον αφορά την ίδια τη συνδιοργάνωση, αν και η στήλη πιστεύει στις προσπάθειες για δημιουργία καλής ατμόσφαιρας ανάμεσα στους λαούς των δύο χωρών, εν τούτοις, σέβεται και τις αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί και την άποψη ότι η βασική πολιτική της Τουρκίας δεν επηρεάζεται από το ποδόσφαιρο.

Καλό θα είναι, κατά συνέπεια, οι τόνοι να είναι χαμηλοί, η αισιοδοξία ελεγχομένη και να μην επαφιέμεθα στα προσεχή χρόνια, για να αλλάξουν τα πράγματα και η νοοτροπία μας. Το πιο εποικοδομητικό για το ποδόσφαιρο θα είναι ότι αυτές οι υποχρεώσεις ανοίγουν τον δρόμο για νέα γήπεδα, σύγχρονα, που είναι απαραίτητα για τη γενικότερη αναβάθμιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή