Στα ψυγεία του ΟΑΚΑ τα δείγματα

Στα ψυγεία του ΟΑΚΑ τα δείγματα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άρση της πιστοποίησης του ελληνικού εργαστηρίου ελέγχου ντόπινγκ έχει φέρει μία σειρά από προβλήματα στο σύστημα αντιντόπινγκ της χώρας. Μπορεί οι έλεγχοι να πραγματοποιούνται κανονικά, αλλά τα δείγματα δεν αναλύονται διότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία με διαπιστευμένο εργαστήριο αντιντόπινγκ του εξωτερικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες, με δύο εργαστήρια να έχουν το προβάδισμα. Προς το παρόν, τα δείγματα που λαμβάνονται από ποδόσφαιρο, μπάσκετ κ.λπ. παραμένουν φυλαγμένα στα ψυγεία του, κάποτε, ενός εκ των καλύτερων εργαστηρίων του κόσμου, σε αυτό του ΟΑΚΑ. Για την ακρίβεια υπάρχουν 301 δείγματα.

Το 2004, το εργαστήριο του ΟΑΚΑ βρισκόταν μεταξύ των κορυφαίων. Την τελευταία πενταετία, όμως, εξαιτίας της αδιαφορίας που είχε δείξει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αθλητισμού, το εργαστήριο άρχισε σιγά σιγά να φθίνει. Η «Κ» με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, που αποτέλεσαν και αιτία για κατάθεση ερωτήσεων στην Βουλή, είχε ενημερώσει ότι εάν δεν αλλάξει κάτι, το εργαστήριο θα χάσει τη διαπίστευσή του. Ελάχιστο προσωπικό και «γηρασμένος» εξοπλισμός αποτελούσαν τα βασικά προβλήματα. Τον Ιούνιο του 2018, εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση του εργαστηρίου με τα διεθνή στάνταρ. Η, τότε, κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι το εργαστήριο θα υπαχθεί στον «Δημόκριτο» και ότι θα ενισχυθεί οικονομικά. Τον Ιανουάριο του 2019 τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 4589, όπου σε άρθρο του προβλεπόταν η μεταφορά στον «Δημόκριτο», αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ γιατί δεν τηρήθηκαν οι προθεσμίες.

Την… καυτή πατάτα παρέλαβε η νυν αθλητική ηγεσία και, παρά τη γρήγορη έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης και την πίστωση με 2.000.000 ευρώ, το χρονικό περιθώριο και τα όρια υπομονής των ανθρώπων του WADA είχαν… εξαντληθεί. Ετσι, την 1η Οκτωβρίου o WADA ήρε για έξι μήνες τη διαπίστευση του εργαστηρίου, με αποτέλεσμα να μην αναλύονται τα δείγματα που συλλέγουν οι δειγματολήπτες του ΕΣΚΑΝ.

Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 12 Δεκεμβρίου είχαν συλλεχθεί από το ΕΣΚΑΝ 131 δείγματα (ποδόσφαιρο: 44, μπάσκετ: 51, κολύμβηση: 14, κ.λπ.). Κατά την άρση διαπίστευσης του εργαστηρίου βρίσκονταν υπό έλεγχο αλλά 170. Τα δείγματα μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αλλοιωθούν όμως, ήδη, ο WADA ζητεί αποτελέσματα. Οι άνθρωποι του υφυπουργείου Αθλητισμού συζητούν με τα εργαστήρια της Αυστρίας και του Κατάρ, όπου εργάζονται και Ελληνες επιστήμονες, και τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις, οι οποίες θα εξαρτηθούν και από το κόστος μεταφοράς κ.λπ.

Στο μεταξύ, ο Ιανουάριος είναι… καυτός μήνας και για το ΕΣΚΑΝ. Στις 22/1 λήγει η προθεσμία που έχει δώσει ο WADA προκειμένου να διορθωθούν οι μη συμμορφώσεις του με τον διεθνή κώδικα και στις 26 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η θητεία του διοικητικού συμβουλίου και πρέπει άμεσα να οριστεί νέο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή