Eνα «υπερόπλο» στη μάχη κατά του ντόπινγκ

Eνα «υπερόπλο» στη μάχη κατά του ντόπινγκ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρέχοντας πάντα η τεχνολογία ανίχνευσης απαγορευμένων ουσιών να προλάβει τις προόδους της δημιουργίας των ουσιών αυτών, έχει εφαρμόσει μία τεχνική ανάλυσης που εντοπίζει υπερδιπλάσια θετικά δείγματα αθλητών ανά τον κόσμο, με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA).

Εδώ και μερικά χρόνια αρκετά εργαστήρια πιστοποιημένα από τον WADA χρησιμοποιούν την αέρια χρωματογραφία με καύση και φασματογραφία μάζας λόγου ισοτόπων, γνωστή με τα λατινικά αρχικά GC/C/IRMS. Πρόκειται για ειδική διαδικασία της φασματομετρία μάζας όπου ελέγχονται ενδελεχώς τα ισότοπα ενός δείγματος, κάτι που επιτρέπει τον έλεγχο των πρόσθετων στοιχείων.

H διαδικασία αυτή, όπως εφαρμόζεται διαρκώς βελτιούμενη την τελευταία δεκαετία, κάνει… θραύση μεταξύ των δειγμάτων που διαφορετικά θα είχαν περάσει ως καθαρά. Οπως δείχνουν τα αναλυτικά στοιχεία του WADA από τους περισσότερους των 340.000 ελέγχων που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια του 2018, η επεξεργασία με το GC/C/IRMS αποφέρει υπερδιπλάσια θετικά δείγματα από όσα προκύπτουν από άλλες μεθόδους ανάλυσης που χρησιμοποιούνται ανά τον κόσμο.

Καθ’ όλο το δωδεκάμηνο του 2018 οι έλεγχοι των διαπιστευμένων εργαστηρίων από τον WADA απέφεραν ένα ποσοστό θετικό δειγμάτων 1,42%, ή ένα σε κάθε 70 δείγματα. Ωστόσο, οι έλεγχοι με τη διαδικασία GC/C/IRMS απέφεραν ποσοστό θετικών δειγμάτων 3,52%, ή ένα σε κάθε 28 ελέγχους. Κι αυτό παρότι ο συνολικός αριθμός των ελέγχων με GC/C/IRMS σημείωσε ελαφρά μείωση το 2018 (σε σχέση με το 2017) στις 5.231.

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι το στοιχείο που προκύπτει από τα στατιστικά του παγκόσμιου οργανισμού, ότι όσον αφορά τα αθλήματα των θερινών Ολυμπιακών το 2018 έγιναν 3.500 έλεγχοι με GC/C/IRMS και εντοπίστηκαν 119 θετικά δείγματα (ποσοστό 3,4%). Ομως το άθλημα με τα συντριπτικά περισσότερα θετικά δείγματα στoυς ελέγχους αυτούς ήταν η άρση βαρών με 51 ευρήματα (43%), μολονότι στο «άθλημα των δυνατών» οι έλεγχοι με τη διαδικασία αυτή αποτελούσαν μόνο το 12% των ελέγχων με GC/C/IRMS. Ακολούθησαν η ποδηλασία με 23 θετικά δείγματα και ο στίβος με 12.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή