Το 2020 «ανήκει» στο Τόκιο

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το vertigo που έπαθε η εθνική μας ομάδα σε έναν πανεύκολο προκριματικό όμιλο, την κράτησε μακριά από το Euro 2020 που θα διεξαχθεί από τις 12 Ιουνίου έως τις 12 Ιουλίου με ένα πρωτοποριακό σύστημα σε 12 χώρες και 12 γήπεδα, λόγω της εορταστικής νότας που θέλει να δώσει η UEFA για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την πρώτη διοργάνωση.

Η απουσία της Εθνικής μας από το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ραντεβού του νέου έτους, αφήνει τα φώτα να στραφούν στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη: το 2020 είναι ολυμπιακή χρονιά και το Τόκιο θα είναι από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου ο φιλόξενος οικοδεσπότης των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων. Χιλιάδες αθλητές και αθλήτριες απ’ όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν στη μεγαλύτερη γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού, με την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας να φιλοδοξεί να παρουσιάσει μια μεγαλοπρεπή διοργάνωση, χρησιμοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας.

Μάχη προκρίσεων

Φιλοδοξίες για μια επιτυχημένη παρουσία στο Τόκιο έχει και η ελληνική αποστολή, χωρίς να είναι γνωστή ακόμη η πλήρης σύνθεσή της. Αρκετοί αθλητές και αθλήτριές μας έχουν ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους, πολλοί όμως θα συνεχίσουν να διεκδικούν τους επόμενους μήνες την πρόκρισή τους μέσα από Προολυμπιακά τουρνουά και διεθνείς διοργανώσεις.

Ανάμεσά τους θα είναι και η εθνική μας ομάδα μπάσκετ. Με τον Ρικ Πιτίνο στο τιμόνι της και πιθανώς, όπως όλοι ευελπιστούμε, τον Γιάννη Αντετοκούμπο «σημαιοφόρο» της, η «επίσημη αγαπημένη» όλων των Ελλήνων θα διεκδικήσει την πρόκριση στο Προολυμπιακό τουρνουά στη Βικτόρια του Καναδά, από τις 23 έως τις 28 Ιουνίου.

Πολλές ελπίδες πρόκρισης έχουν και οι εθνικές μας ομάδες πόλο, ανδρών και γυναικών, μέσω του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί από τις 12 έως τις 26 Ιανουαρίου στη Βουδαπέστη.

Το Τόκιο θα φιλοξενήσει και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες από τις 25 Αυγούστου έως τις 26 Σεπτεμβρίου, με ισχυρή ελληνική εκπροσώπηση και ρεαλιστικές ελπίδες για κατάκτηση μεταλλίων. Οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες θα φιλοξενηθούν το 2024 στο Παρίσι, με την πρωτεύουσα της Γαλλίας να ξεκινά από εφέτος τις… πρόβες της, διοργανώνοντας το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου από τις 26-30 Αυγούστου.

Με σημαντικές ελληνικές παρουσίες θα διεξαχθεί και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στη Νανζίγκ της Κίνας, από τις 13 έως τις 15 Μαρτίου. Η Λωζάννη θα διοργανώσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Νέων από τις 9 έως τις 22 Ιανουαρίου, ενώ στο Βερολίνο θα πραγματοποιηθεί (26/2-1/3) το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πίστας στην ποδηλασία.

Πολλή… μπάλα

Στο ποδόσφαιρο, η (για πρώτη φορά) διεξαγωγή των πλέι οφ του Nations League με τη συμμετοχή 16 ομάδων, αποτελεί πρόγευση για το… πάρτι του Euro 2020 που θα ακολουθήσει το καλοκαίρι, με το εναρκτήριο παιχνίδι της διοργάνωσης να διεξάγεται στη Ρώμη και τον τελικό στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου. Σχεδόν παράλληλα με το Euro, θα διεξάγεται και το Copa America, μοιρασμένο κι αυτό σε Κολομβία και Αργεντινή. Οι διασυλλογικές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις κορυφώνονται στις 30 Μαΐου με τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στην Κωνσταντινούπολη.

Ελληνικό ποδόσφαιρο

Το 2020 θα είναι σημαντική χρονιά για το ταλαιπωρημένο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το 2019 κλείνει με μεγάλες εντάσεις και πολλά ανοικτά μέτωπα, με πεδίο τριβής την ΕΠΟ: τον Ιούλιο λήγει η θητεία των μελών της ΚΕΔ (Περέιρα, Μαρίν και Λίντμπεργκ) και παράλληλα ολοκληρώνεται και η παρουσία στην ελληνική ομοσπονδία του ειδικού εμπειρογνώμονα, Πετρ Φούσεκ και του εποπτεύοντος Χέμπερ Χούμπελ. Οι προθέσεις των FIFA/UEFA σχετικά με την ανανέωση ή όχι της παρουσίας τους στην Ελλάδα, παραμένουν έως τώρα άγνωστες. Μέσα στο έτος αναμένεται να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέας Εκτελεστικής Επιτροπής στην ΕΠΟ, ενώ εντός του 2020 αναμένεται και η κατάθεση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου.

Το 2020 θα είναι χρονιά εκλογών και στο μπάσκετ. Θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, με χαρακτηριστικό ότι εάν δεν κριθεί αντισυνταγματικό το άρθρο που θέτει ηλικιακά όρια για τους υποψήφιους, θα είναι οι πρώτες χωρίς την υποψηφιότητα του Γιώργου Βασιλακόπουλου, έπειτα από 40 χρόνια.

Το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας θα γίνει τον Μάιο στην Κολωνία, με την παρουσία του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού να μοιάζει πολύ πιο δύσκολη υπόθεση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή