Χακάν Σουκούρ: Ο Ερντογάν μού πήρε ό,τι είχα στην Τουρκία

Χακάν Σουκούρ: Ο Ερντογάν μού πήρε ό,τι είχα στην Τουρκία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από είδωλο μιας χώρας, κυνηγημένος στα ξένα, και από ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής, ταξιτζής στην άλλη μεριά του Ατλαντικού: Η ζωή του διωκόμενου από το τουρκικό καθεστώς Χακάν Σουκούρ, ακόμη πρώτου σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Τουρκίας, μοιάζει βγαλμένη από δραματική ταινία.

«Η ζωή σου μπορεί να αλλάξει ριζικά από τη μια στιγμή στην άλλη», είπε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt amm Sonntag ο Σουκούρ, που έχει οδηγήσει τη χώρα του στη μεγαλύτερη επιτυχία της ποδοσφαιρικής της ιστορίας, την τρίτη θέση στο Μουντιάλ του 2002.

Πλέον ο 48χρονος πρώην επιθετικός διάγει έναν πολύ διαφορετικό βίο από εκείνον που υπολόγιζε το 2008, όταν κρεμούσε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια ως παίκτης της Γαλατασαράι. Ο Σουκούρ ασχολήθηκε με την πολιτική μπαίνοντας στο κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης το 2011 του τότε πρωθυπουργού και νυν προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, ύστερα από κάποια σκάνδαλα διαφθοράς, ορισμένα από τα οποία είχαν σχέση και με το ποδόσφαιρο, ο Σουκούρ ανακοίνωσε την αποχώρησή του το 2013.

«Τότε ξεκίνησε η εχθρότητα», εξήγησε στη συνέντευξή του. Η ζωή του σκόρερ του ταχύτερου τέρματος στην ιστορία των Μουντιάλ, καθώς και της οικογένειάς του, έγινε πραγματική κόλαση, όπως καταθέτει στη γερμανική εφημερίδα. «Η μπουτίκ της συζύγου μου λιθοβολήθηκε, τα παιδιά μου έπεσαν θύματα επίθεσης και ο πατέρας μου φυλακίστηκε», είπε, διευκρινίζοντας ότι η κράτηση του πατέρα του έγινε μόλις ο Σουκούρ μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2015.

Πλέον, το πάλαι ποτέ είδωλο των τουρκικών γηπέδων, με θητείες και στο Καμπιονάτο με τις Ιντερ, Πάρμα και Τορίνο, έχει γίνει ένας άνθρωπος του μεροκάματου στην Ουάσιγκτον. «Δεν μου έχει μείνει τίποτε πια, πουθενά στον κόσμο. Ο Ερντογάν μού πήρε ό,τι είχα, το δικαίωμα στην ελευθερία, το δικαίωμα στο να μιλώ και να εκφράζομαι, το δικαίωμα στη δουλειά. Το κόμμα του εκμεταλλεύθηκε τη δική μου δημοφιλία. Η οικογένειά μου υπέφερε και συνεχίζει να υποφέρει», δηλώνει με πικρία.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα άνοιξε μια καφετέρια, αλλά γρήγορα αναγκάστηκε να την κλείσει και αυτή, καθώς φωτογραφήθηκε με κάποιον θαυμαστή που αργότερα φυλακίστηκε κι εκείνος στην Τουρκία. Σήμερα κερδίζει τα προς το ζην ως οδηγός Uber (ταξί) και πουλώντας βιβλία. Διώκεται και ο ίδιος, άλλωστε, αφού το 2016 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του. Η τουρκική εισαγγελία τον κατηγόρησε για «συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση», όπως το τουρκικό δικαστικό σύστημα περιγράφει την οργάνωση του ισλαμιστή ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν – ο πρώην μέντορας και συνεργάτης του προέδρου Ερντογάν, που διαμένει στις ΗΠΑ, θεωρείται από τον Τούρκο πρόεδρο ο ενορχηστρωτής του αποτυχημένου πραξικοπήματος εις βάρος του τον Ιούλιο του 2016. Κατόπιν όλων αυτών ο Σουκούρ, ζώντας μακριά από τη χώρα όπου μεγάλωσε και λατρεύτηκε, έστειλε μέσω της εφημερίδας το μήνυμά του στον Ερντογάν: «Επίστρεψε στη δημοκρατία, στη δικαιοσύνη και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Δείξε ενδιαφέρον για να προβλήματα των πολιτών και γίνε ο πρόεδρος που έχει ανάγκη η Τουρκία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή