Ποδόσφαιρο: Ψηφίστηκε η τροπολογία, αρχίζουν τα «όργανα»

Ποδόσφαιρο: Ψηφίστηκε η τροπολογία, αρχίζουν τα «όργανα»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε 156 ψήφους υπέρ έναντι 90 κατά ψηφίστηκε, χθες, με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας η τροπολογία που αλλάζει τις ποινές από υποβιβασμό έως και αποβολή από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα σε αφαίρεση πέντε έως δέκα βαθμών για παράβαση του νόμου περί πολυϊδιοκτησίας ΑΑΕ, περιορισμό στην απόκτηση μετοχών και όλες τις άλλες παραβάσεις που μπορεί να πιστοποιήσει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Η τροπολογία που κατατέθηκε την επομένη της απόφασης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για επιβολή των προβλεπόμενων ποινών για πολυϊδιοκτησία σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη και για παραβίαση των διατάξεων περί μετοχικής σύνθεσης στην Ξάνθη, προβλέπει μεταξύ άλλων: «Σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων του άρθρου 69 του ν. 2725/1999, ως προς τους περιορισμούς στην απόκτηση μετοχών και την απαγόρευση της πολυϊδιοκτησίας Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών σε συμμόρφωση προς την αρχή της αναλογικότητας και σε συνάρτηση προς τη βαρύτητα της εκάστοτε παράβασης, προβλέπεται ποινή αφαίρεσης πέντε (5) έως δέκα (10) βαθμών από το τρέχον επαγγελματικό πρωτάθλημα, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο η πράξη χαρακτηρίζεται στις οικείες πειθαρχικές διατάξεις». Επίσης, ρυθμίζεται η έναρξη ισχύος της τροπολογίας από 31/7/2019 «προκειμένου οι έννομες συνέπειες των προτεινόμενων διατάξεων να επέλθουν για παραβάσεις που διαπιστώνονται από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, υπεραμύνθηκε της απόφασης να αντικαταστήσει δύο μέλη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, λίγο πριν από τη συζήτηση της καταγγελίας του Ολυμπιακού κατά ΠΑΟΚ και Ξάνθης, λέγοντας τα εξής: «Δεν προβλεπόταν από τη διαδικασία, από τον νόμο, η σύμφωνη γνώμη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον ορισμό μελών στην ΕΕΑ. Ο νόμος είναι σαφής».

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έκανε λόγο για σαφή παραβίαση του αυτοδιοίκητου του ελληνικού ποδοσφαίρου και υπονόμευση του πρωταθλήματος.

Πλέον, το πόρισμα της ΕΕΑ θα πρέπει να διαβιβαστεί στην ΕΠΟ και από εκεί στο αρμόδιο μονομελές πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο της Σούπερ Λιγκ 1. Βάσει του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ ο αθλητικός δικαστής θα ελέγξει τη βασιμότητα του πορίσματος και θα επιβάλει τις προβλεπόμενες ποινές.

Μόνο που μετά τη χθεσινή τροπολογία προκύπτει αντινομία μεταξύ νόμου που προβλέπει αφαίρεση βαθμών και πειθαρχικού κώδικα που προβλέπει υποβιβασμό. Μένει να φανεί πώς θα αντιδράσουν FIFA – UEFA και ΕΠΟ σχετικά με πιθανή τροποποίηση του πειθαρχικού κώδικα, καθώς θα πρέπει να εναρμονιστούν οι προβλεπόμενες ποινές με αυτές της τροπολογίας. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει μεσούσης της περιόδου από την Ομοσπονδία παρά μόνον κατ’ εντολήν της FIFA – UEFA που έχουν απέναντί τους έναν νόμο του κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή