ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Οδηγίες ασφαλείας στις ΠΑΕ

Οδηγίες ασφαλείας στις ΠΑΕ

H σταδιακή επανεκκίνηση της Σούπερ Λιγκ 1, αρχικά με προπονήσεις σε μικρά γκρουπ για βελτίωση της φυσικής κατάστασης σε συνδυασμό με την εφαρμογή των όρων και κανόνων ασφαλείας του γενικού υγειονομικού πρωτοκόλλου για τον αθλητισμό και την ολοκλήρωση του ειδικού υγειονομικού πρωτοκόλλου για το ποδόσφαιρο, ήταν το αντικείμενο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΓΑ, της υποεπιτροπής για τον Aθλητισμό του υπουργείου Υγείας, της Σούπερ Λιγκ 1 και των ιατρών των 14 ΠΑΕ -μελών του συνεταιρισμού, συμμετέχοντος του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και του προέδρου της Λίγκας, Μηνά Λυσάνδρου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη ΓΓΑ, οι επιστήμονες αντήλλαξαν απόψεις, υπέβαλαν ερωτήματα που θα απαντηθούν τις προσεχείς ημέρες από την ειδική επιτροπή του υπουργείου Υγείας, η οποία έχει τον πρώτο λόγο από το ξεκίνημα της πανδημίας του κορωνοϊού και συμφώνησαν στην τακτική επανάληψη τέτοιων τηλεδιασκέψεων, καθώς η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη.

Τόσο ο κ. Αυγενάκης όσο και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού και συντονιστής της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΓΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, τόνισαν: «Το μοναδικό που ξέρουμε μέσα σε αυτήν την αβεβαιότητα είναι ότι πρέπει να πάμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια σε κάθε βήμα επανεκκίνησης της αθλητικής δραστηριότητας. Η κατάσταση είναι ρευστή, τα πρωτόκολλα θα ανανεώνονται βάσει των νέων δεδομένων από εβδομάδα σε εβδομάδα και οι αποφάσεις, σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά, θα λαμβάνονται από τους επιστήμονες σε συνδυασμό και με τη διεθνή πρακτική, η οποία άλλωστε ποικίλλει από χώρα σε χώρα σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο».

Το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει σταλεί στις αθλητικές ομοσπονδίες και στις ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ 1, εκτός από αναλυτικές πληροφορίες περιλαμβάνει κατάλογο εισερχομένων – εξερχομένων στις αθλητικές εγκαταστάσεις, οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης των αθλητών και των προπονητικών κέντρων, «υγειονομικό δεκάλογο» για τους αθλητές, οδηγίες ασφαλούς άθλησης και φύλλο ιατρικού ιστορικού αθλητών. Στο πρωτόκολλο υπάρχουν μέτρα προστασίας, τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι:

• Οι αθλητές δεν θα προσέρχονται σε προπόνηση αν δεν έχουν ενημερώσει προηγουμένως τον προπονητή, με ηλεκτρονικό μήνυμα ή κατάλληλη εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, ότι είναι απύρετοι και χωρίς κανένα σύμπτωμα κόπωσης, δύσπνοιας ή βήχα, μυαλγίας, διάρροιας, πονόλαιμου ή ανοσμίας (απώλεια όσφρησης).

• Η προσέλευση θα γίνεται από μία είσοδο. Θα γίνεται καταγραφή στοιχείων και θερμομέτρηση. Σε τρεις μετρήσεις με θερμοκρασία άνω του 37 ο αθλητής θα επιστρέφει σπίτι.

• Αποφυγή άμεσης επαφής, αποφυγή αγγίγματος προσώπου. Σε περίπτωση επαφής μεταξύ αθλουμένων, άμεση απολύμανση των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα 70% και μετά πλύση προσώπου με καθαρό εμφιαλωμένο νερό.